Huonekasvit

Herttalyhty on sinnikäs selviytyjä: katso ohjeet kasvatukseen ja hoitoon

Herttalyhty viihtyy valoisassa paikassa vähällä kastelulla. Pitkää ja kapeaa köynnöstä voi latvoa leikkaamalla ja jakaa ottamalla pistokkaita. Näin onnistut kaunottaren hoidossa.

Herttalyhty eli herttaköynnös (Ceropegia woodii) on suosittu kodin huonekasvi, joka on mehikasvina sitkeä ja helppohoitoinen. Laji on alun perin kotoisin Etelä-Afrikasta kuivista kasvuoloista.

Herttalyhdyn ohuet varret sydämenmuotoisine lehtineen kasvavat pitkänä köynnöksenä. Laji voi myös kukkia kasvukautena, vaikka kukinta onkin kotioloissa melko harvinaista. Kukat muistuttavat muodoltaan lyhtyjä.

Herttalyhdystä on olemassa myös valkoraitaisia Variegata-lajikkeita.

Lue myös: Onko huonekasvillasi kuivat tai keltaiset lehdet tai putoilevatko ne? Tätä kasvisi yrittää kertoa sinulle

Herttalyhty
Herttalyhty kannattaa laittaa kaapin päälle tai amppeliin, jotta sen pitkät versot saavat valoa. © Annabelle Antas

Kasvutapa ja valon tarve: Herttalyhty viihtyy valossa

Herttalyhty kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa se saa runsaasti hajavaloa.

Mitä valoisammassa paikassa herttalyhty kasvaa, sitä lyhyemmät lehtivälit ovat. Pimeässä paikassa kasvi kasvattaa enemmän vartta ja vähemmän lehtiä. Kasvi saattaa myös kellastuttaa ja tiputtaa lehtiä, jos valoa ei ole riittävästi.

Kasvi viihtyy hyvin esimerkiksi amppelissa ikkunan vieressä tai ruukussa korkean kaapin päällä ikkunan läheisyyteen.

Kasvi ei ole herkkä vedolle tai viileydelle. Se pärjää talvellakin ikkunan läheisyydessä, kunhan lämpötila ei laske alle kymmenen asteen.

Herttalyhdyn kasvualusta, kastelu ja lannoitus

Herttalyhty kasvaa juurimukuloista, joihin se varastoi vettä. Siksi herttalyhtyä kannattaa kastella harvakseltaan ja silloinkin säästeliäästi. Pimeällä talvikaudella luraus vettä kerran kuukaudessa riittää. Lämpimään vuodenaikaan herttalyhdyn voi kastella parin viikon välein.

Kastelun tarpeen voi tarkistaa pistämällä sormen multaan. Herttalyhty kannattaa kastella vasta, kun multa on kuivaa kolmen senttimetrin syvyydeltä. Myös lehtien kurtistuminen on merkki siitä, että kasvi kaipaa vettä.

Kasvi hyötyy viherkasvilannoitteesta kasvukauden aikana. Kasteluveteen sekoitettavaa lannoitetta voi antaa esimerkiksi joka toisella kastelukerralla.

Multa ja mullanvaihto

Herttalyhty viihtyy ahtaissa oloissa suhteellisen pienessä ruukussa. Kasvia ei tarvitse siirtää joka kevät uuteen multaan ja isompaan ruukkuun. Mullanvaihto ja ruukunvaihto voi olla tarpeen  joka toinen vuosi.

Herttalyhdylle sopii parhaiten ilmava, vettä läpäisevä mehikasvi- tai kaktusmulta. Vaihtoehtoisesti tavallisen viherkasvimullan sekaan voi sekoittaa vähän hiekkaa.

Herttalyhdyn leikkaaminen

Jos kasvi kasvattaa turhan pitkiä varsia, sitä voi muotoilla leikkaamalla. Latvomalla varret haarautuvat ja kasvista tulee tuuheampi.

Lue myös Anna.fi:stä: Osaisitko luetella Suomen myydyimpiä huonekasveja? Top 10:ssä näkyy nyt värikkäiden lehtien trendi

Herttalyhty: pistokkaiden ottaminen

Herttalyhtyä voi lisätä ottamalla pistokkaita. Leikkaa kasvin varresta pätkä, jossa on mukana lehden haarakohta. Aseta pistokas vesilasiin ja odota, kunnes siihen kehittyy juuret. Istuta sitten pieneen ruukkuun multaan.

Jutun asiantuntijana Inbloomin Hannimaija Savolainen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Herttalyhty on sinnikäs selviytyjä: katso ohjeet kasvatukseen ja hoitoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.