”Käytän kuukautisvertani huonekasvien lannoitteena” – Kysyimme asiantuntijalta, onko viherkasviharrastajien uudessa villityksessä järkeä

Innokkaimmat viherkasviharrastajat lannoittavat nyt huonekasvejaan kuukautisverellä. Onko tällaisesta lannoitteesta mitään hyötyä? Kysyimme asiaa lannoitteita tutkineelta biologilta.

Kasvien lannoittaminen on saanut uusia ulottuvuuksia viherpeukaloiden kodeissa. Viherkasviharrastajien keskuudessa jaetaan nyt vinkkejä erilaisista kotitekoisista lannoitteista, joista hurjin on kuukautisveri.

Perinteisimpiin kotitekoisiin lannoitteisiin kuuluvat virtsa, kahvinporot ja kananmunankuoret, mutta innokaiden harrastajien lannoitelista laajenee ihan kaikkeen, mitä kotitalouksista löytyy, kuten akvaarion veteen, kanin papanoihin – ja kuukautisvereen.

Kuulostaa hurjalta, mutta toisaalta: kysymyksessähän on mitä luonnonmukaisin tuote.

”Minulle kuukautisveri ei ole mikään ällöttävä tai inhottava asia, joten en koe ongelmallisena käyttää sitä. Minusta myös tuntuu kivalta ajatukselta palauttaa osa itsestäni hyödyksi maahan kuukausittain, koska hyödyn itsekin maasta ja kasveista koko ajan,” kertoo 31-vuotias nainen, joka on käyttänyt kuukautisvertaan huonekasvien lannoitteena jo kahden vuoden ajan.

Nainen uskoo, että veri on hyväksi kasveille, koska se sisältää typpeä, fosforia, kaliumia ja rautaa. Hän myös huomauttaa, että veri on yleisesti käytetty lannoite. Puutarhakaupoissa myydään lannoitukseen tarkoitettua verijauhoa, joka on tehty eläinten, kuten ankan tai kanan, verestä.

Miten kuukautisverta voi käyttää lannoitteena?

Kuinka homma sitten käytännössä toteutetaan?

Nainen kaataa kuukupin sisällön ämpärilliseen vettä. Kestositeet hän liottaa ämpärissä. Valmis liuos kaadetaan kukkaruukkuun kerran kuukaudessa.

Veri ei kukkaruukussa naisen mukaan haise, ja kasvit voivat hyvin.

”Ei se haise miltään, paitsi mullalta,” hän kertoo.

”Minulla ei ole vertailukohtaa, miltä kasvit näyttäisivät ilman verilannoitusta, kun ne ovat saaneet sitä alusta asti, mutta eivät ne ainakaan huonosti voi.”

Myös näitä kotitekoisia lannoitteita viherpeukalot käyttävät:

  • Kahvinporot
  • Kananmunankuoret
  • Virtsa
  • Merilevä
  • Akvaarion vesi
  • Kanin papanat
  • Banaaninkuoret
  • Nokkoset

Kannattaako kuukautisverellä lannoittaa? Asiantuntija vastaa

Mutta mitä sanoo asiantuntija? Onko kuukautisverestä kasville mitään hyötyä? Vai onko sen vaikutus meidän innokkaiden kasvattajien toivepuhetta?

Biologi Leena Luoto listaa kolme syytä, miksi kuukautisveri ja monet muut kotitekoiset orgaaniset lannoitteet, kuten esimerkiksi kananmunan- ja banaaninkuoret, eivät välttämättä tuota toivottua tulosta.

Huonekasvin lannoittaminen

Kasvien lannoittaminen onnistuu parhaiten nestemäisellä lannoitteella. Lannoitteet voi laimentaa vedellä, jotta ne eivät olisi kasville liian voimakkaita.

1. Kasvi tarvitsee monipuolisen ravinnevalion

Ihmisten lailla myös kasvit tarvitsevat erilaisia ravinteita, kuten kaliumia, typpeä, rikkiä, magnesiumia, fosforia, kalsiumia ja hivenaineita eri suhteissa. Mikään ravinne ei ole yksinään riittävä.

Toisin kuin lannoitenesteet, kaikki kotitekoiset lannoitteet eivät sisällä riittävästi kasvin tarvitsemia ravinteita, eivätkä siten anna kasville monipuolista ravintoa. Esimerkiksi virtsassa on typpeä, kananmunankuorissa kalsiumia ja nokkosissa rautaa. Vaikka kuukautisveressä on montaa eri ravinnetta, se ei riitä kasvin koko ravinnetarpeeseen.

On siis hyvä muistaa, ettei yksi yksittäinen kotitekoinen lannoite ole kasville aina riittävä. Liian yksipuolisella ravinnevaliolla kasvi voi kärsiä ravinteen puutteesta, esimerkiksi raudanpuutteesta, samalla tavalla kuin ihmisetkin.

Kasvien ravinteiden tarpeissa on myös eroja. Kukkia tai hedelmiä tekevät kasvit tarvitsevat enemmän kaliumia ja fosforia kuin viherkasvit. Viherkasvit puolestaan tarvitsevat erityisesti typpeä ja magnesiumia lehtivihreän muodostumiseksi.

Kotikemistillä riittää siis puuhaa, jotta saa laskettua, millä orgaanisilla jätteillä kasvi saa ideaalin ravinneyhdistelmän.

2. Kasvit eivät syö banaaninkuoria

Kotitekoisissa lannoitteissa ravinteet eivät ole sellaisessa muodossa, jota kasvi voisi hyödyntää välittömästi.

Esimerkiksi banaaninkuorien täytyy maatua mullassa, jotta kasvi saisi niistä tarvittavat ravinteet. Maatumisen hoitavat maaperän pieneliöt, jotka muokkaavat ainekset kasveille kelvolliseen muotoon. Tähän prosessiin voi kulua kuukausia ja sillä välin kasvi saattaa kärsiä ravinteiden puutteesta.

”Orgaanisten jätteiden ravinteet eivät ole kasvimassassa heti kasveille käytössä. Kasvin juuret eivät mussuta banaaninkuorta,” Luoto sanoo.

Luodon mukaan myös kuukautisveren liukeneminen mullassa on kinkkinen juttu. Kuukautisveri ei ole suunniteltu kasvien hyödynnettäväksi ja siksi siinä saattaa kulua pitkä aika ennen kuin kasvi voi käyttää veressä olevat ravinteet. Verellä ei siis ainakaan ole nopeaa vaikutusta kasvin hyvinvointiin.

”Kuukautisveressä on rautaa, lääkejäämiä ja valkuaisaineita. Kysymys kuuluu, löytyykö kukkaruukun maaperästä verta hajoittavia mikrobeja?” Luoto tuumii.

3. Orgaaniset lannoitteet homehtuvat helposti

Kotitekoiset lannoitteet ovat usein hyvin orgaanisia, mikä lisää homehtumisen riskiä. Jos lannoite liukenee hitaasti ja muhii lämpimässä ja kosteassa ruukussa pitkän aikaa, saattaa siihen tulla haitallisia mikrobeja.

Luodon mukaan kuukautisveressä on erityisen suuri pilaantumisen vaara. Veri on erinomainen bakteerien kasvualusta – sitä on käytetty myös laboratoriotutkimuksissa tähän tarkoitukseen.

”Tuoreen veren sekoittamisessa ruukkukasvien multaan on erittäin suuret mikrobiologiset riskit,” Luoto sanoo.

Kasvien lannoittaminen kahvinporoilla

Käytettyjä kahvinporoja käytetään kasvien lannoittamisessa. Luodon mukaan ne eivät kuitenkaan ole niin ravinteikkaita kuin monesti luullaan.

Keskustelu

Anopin kertomaa: Naapurustossa asuvan rouvan pihalla oli aina silmiinpitävän runsaat, kukoistavat kukat ja istutukset. Rouva yleensä kielsi käyttävänsä mitään erityistä kikkaa kasvienhoidossa, mutta kahdenkeskisessä luottamuksellisessa keskustelussa anoppi sai kuulla, että kasvit kasteltiin monikäyttöisten kuukautisuojien pesuvedellä. Elettiin 50-60 -lukua.

No voihan kuukautiset ihan! Miten Kotiliesi haksahtaa tällaiseen puppuun – anteeksi, vereen? Jotain tasoa, kiitos. Ja voi hitsi, ei minulla enää ole kuukautisia 😖 – kuinka minä nyt saintpauliani lannoitan?

Kuukupin vielä siedän (ja käytän) mutta tähän hommaan en ala. Kasvaa ne viherkasvit hyvin ilmankin luonnossa ilman ihmisten eritteitä.

Kommentoi juttua: ”Käytän kuukautisvertani huonekasvien lannoitteena” – Kysyimme asiantuntijalta, onko viherkasviharrastajien uudessa villityksessä järkeä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X