Huonekasvit

Rairuohoasetelma taipuu moneen: Katso kuvat 7 kekseliäästä vaihtoehdosta!

Rairuohoasetelmat ovat kauniita koristeita vaikkapa pääsiäispöytään. Katso ideat erilaisiin asetelmiin aikuisten ja lasten makuun.

Rairuohoasetelman tekeminen on mukavaa puuhaa pääsiäistä edeltävillä viikoilla. Kun kylvät rairuohon pari viikkoa ennen pääsiäistä, saat juhlapyhiksi näyttävän koristeruohon.

Kylvöastian valinnassa saa käyttää mielikuvitusta. Tehtävässä palvelevat yhtä hyvin maitotölkit, kananmunan kuoret, vanhat leivontavuoat kuin laakeat astiat. Ruohon voi halutessaan koristella pääsiäistipuilla.

Jos kaipaat rairuoholle vaihtelua, kokeile rairuohon sijaan ruohon kasvattamista ohran tai maissin siemenistä. Myös sinapin-, krassin ja vehnän siemenistä saa näyttävät ruohot.

Lue myös: Pääsiäiskranssi tuo kevään ensimmäiset merkit kotiin – katso 6 ihanaa ohjetta

Rairuohoasetelmat 7 eri tavalla: poimi parhaat ideat!

1. Rairuohoasetelma maitopurkkiin

rairuohoasetelma maitopurkissa
Leikatut ja maalatut maitotölkit ovat hauskoja istutusastioita rairuoholle. Valitsetko pupun, kissan vai kukon? © Piia Arnould

Maitotölkki toimii erinomaisesti istutusalustana pääsiäisruoholle. Leikkaa maitotölkin yläosa pois ja muotoile vekkulille eläimelle korvat tai harja. Maalaa tölkki akryyliväreillä ja liimaa kuivuneen maalin päälle silmät. Pistä kukolle muutama sulka pyrstöksi.

Täytä noin puolet purkista mullalla ja kylvä rairuoho. Ohjeet rairuohon kylvöön löytyvät täältä.

2. Rairuohoasetelma kananmunista

Rairuohoasetelmat
Rikotun kananmunan sisään kylvetty rairuoho on vitsikäs koriste juhlapöytään. © Pekka Nieminen

Oletko jo kokeillut tätä vitsikästä ideaa? Kananmunan kuori toimii mainiosti rairuohon kasvualustana, kunhan multaa muistaa sumuttaa vedellä usein. Pieni multatila kuivahtaa nopeasti.

Keitä kananmunat ja poista munan ”hattu” veitsellä napakasti sivusuunnasta kopauttamalla. Tyhjennä munan sisus, täytä mullalla ja kylvä rairuohon siemenet. Kokoa kananmunat astiaan, jossa ne pysyvät pystyssä tai laita kukin oaan munakuppiinsa.

3. Kananmunat hiekkapedillä

Rairuohoasetelmat
Hiekkapedillä kananmunat pysyvät pystyssä. © Jorma Marstio

Rikkoutunut kananmuna hiekkapedillä näyttää siltä, kuin se voisi olla autenttinen asetelma villistä luonnosta. Lapioi ulkoa hieman hienoa hiekkaa astiaan, ja asettele kananmunankuoriin kylvetyt rairuohot hiekan päälle pystyyn.

Halutessasi voit maalata kananmunat kauniin värisiksi ennen kuorien rikkomista. Kokeile esimerkiksi munien maalaamista elintarvikeväreillä tai keittiön kaapin antimilla. Kananmunan voi tyhjentää siististi puhallustekniikalla.

4. Pääsiäisruoho tarjottimella

Rairuohoasetelmat
Tarjottimella pääsiäisruohosta saa näyttävän koristeen vaikkapa sivupöydälle. © Mirva Kakko

Tarjotin on siitä pääsiäisruoholle ideaali kasvualusta, ettei siihen uppoa turhan paljon multaa. Pääsiäisruoho kasvaa hyvin ohuellakin multakerroksella tai jopa talouspaperin päällä.

Pyöreä tarjotin on kaunis sivupöydän koriste. Tarjottimen reunoille voi laittaa pääsiäiskoristeita, kuten tipuja tai suklaamunia.

5. Tarjoiluastia pääsiäisruoholla

pääsiäisruohoasetelma
Miksei pääsiäisruoho voisi toimia myös tarjottimena?  © Ari Heinonen

Pääsiäisruoho muistuttaa pitkäksi kasvanutta ruohikkoa. Niinpä se voi toimia hyvin myös pienenä piknik-alustana. Laita ruokakulho pääsiäisruohon keskelle ruohon syleilyyn. Tämä tarjoilutapa varmasti yllättää ruokailijat.

6. Rairuohoasetelma kattauksessa

pääsiäisruohoasetelma
No nyt on pääsiäisruoholla mittaa! © Jorma Marstio

Kaikkien aikojen pääsiäisruohoasetelma syntyy laakealle ja suorakaiteen muotoiselle astialle. Pöydän keskipisteenä tuuhea ja vehreä ruoho julistaa kevään alkaneeksi.

Lue myös Anna.fi:stä: Tipu, trulli vai pupu? Vastaa 7 kysymykseen ja kerromme, mikä pääsiäishahmo olet!

7. Pääsiäisruoho leivontavuokiin

pääsiäisruohoasetelma
Vanhat muffinivuoat ja kuivakakkuvuoat voi hyödyntää kylvöastioina. © Pia Inberg

Löytyykö kaapeistasi jotakin vanhoja, luonteikkaita peltipurkkeja tai lasiastioita? Hyödynnä ne pääsiäisruohon kasvatuksessa. Ruoho kasvaa melkein missä tahansa, kunhan kosteutta riittää. Kaikista kallisarvoisin posliiniastiasto kannattaa kuitenkin jättää kasvatuskokeilujen ulkopuolelle.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rairuohoasetelma taipuu moneen: Katso kuvat 7 kekseliäästä vaihtoehdosta!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.