Kodinhoito

5 asiaa, joita ei koskaan saisi laittaa kuivausrumpuun – kuumuus tekee näistä tekstiileistä selvää

Laitatko pyykkipäivän päätteeksi koko koneellisen suoraan kuivausrumpuun? Ei kannata. On olemassa pitkä lista asioita, joille kuivausrummun kuumuus on yksinkertaisesti liikaa, varoittaa asiantuntija.

Kuivausrumpu on tänä päivänä monen kodin ja pyykkituvan vakiovaruste, joka helpottaa talouden arkea.

Parhaimmillaan nopea ja helppokäyttöinen kone on kiireisessä arjessa pyykinpesun verraton apuväline, mutta aivan kaikkea kuivausrummussa ei kannata kuivata.

Asiantuntija Reetta Alastalo Koti puhtaaksi -siivouspalvelusta listasi Kotilieden pyynnöstä viisi asiaa, mitä kuivausrumpuun ei tulisi koskaan laittaa – edes kiireen keskellä.

1. Kumipohjaiset matot ja juoksukengät

Ajatus painavan ja hitaasti kuivuvan maton laittamisesta tunniksi kuivausrumpuun voi tuntua äkkiseltään houkuttelevalta. Alastalo ei tätä kuitenkaan suosittele, ainakaan ihan kaikkien mattojen kohdalla.

”Matot, joissa on kuminen pohja, eivät sovellu kuivausrumpuun, sillä kumi saattaa kuumuuden myötä sulaa, halkeilla ja jäädä jäähtyessään epämuodostuneeksi. Sen sijaan matto kannattaa ripustaa kuivumaan ilmavasti”, Alastalo vinkkaa.

”Sama pätee juoksukenkiin. Vaikka ne voi pestä pesukoneessa matalassa lämpötilassa, kuivausrumpuun niitä ei kannata laittaa. Kuumuus voi kutistaa juoksukenkien kumipohjia ja muuttaa niiden muotoa.”

2. Silkki

Kuivausrumpu ei ole otollisin paikka myöskään kaikille tekstiileille. Yksi näistä on silkki, joka mielletään monin tavoin herkäksi tekstiiliksi. Alastalo kehottaakin välttämään esimerkiksi silkkipuseroiden tai -hameiden laittamista kuivausrumpuun.

”Kuivausrummun lämpö voi aiheuttaa silkin kutistumista, vaurioita ja värin menetystä. Paras tapa kuivata silkkivaate on ilmakuivaus tasaisella alustalla.”

3. Nahka

Silkin ohella toinen huonosti kuivausrumpua kestävä materiaali on nahka, joka sietää heikosti myös vesipesua.

Oli kyse sitten aidosta tai keinotekoisesta nahasta, kuivausrummun kuumuus voi Alastalon mukaan pilata nahan pinnan. Tällöin se saattaa alkaa jopa halkeilla tai hilseillä.

”Nahkaiset vaatteet on parempi kuivattaa henkarissa ja suojata ne suoralta auringonvalolta ja kuumuudelta”, Alastalo vinkkaa.

4. Turkis ja villa

Nahan tapaan myöskään aito tai keinotekoinen turkis ei kestä kuumuutta, vaan karvat saattavat kuivausrummussa alkaa tippuilla.

Alastalon mukaan keinotekoinen turkis saattaa pahimmillaan jopa sulaa ja takkuuntua kuumuudesta.

”Turkisvaatteet tulee kuivattaa henkarissa ja suojata ne suoralta auringonvalolta ja kuumuudelta. Villavaatteiden kohdalla riskinä on, että vaate alkaa kuivausrummun kuumuudessa huopua tai kutistuu pilalle.”

Lue myös: Vinkit villavaatteen pesuun ja hoitoon: Näin tuuletat, peset ja säilytät oikein

5. Elastaania sisältävät vaatteet

Jos olet tottunut laittamaan koko pesukoneellisen alusvaatteita myöten kuivausrumpuun, kannattaa tästä tavasta ehdottomasti luopua.

Yllättävän monet vaatteet nimittäin sisältävät elastaania, joka niin ikään ei siedä kuivausrummun kuumuutta parhaalla mahdollisella tavalla.

”Elastaania sisältäviä vaatteita, kuten esimerkiksi urheiluvaatteita, uima-asuja tai alusvaatteita ei ikinä tulisi laittaa kuivausrumpuun. Elastaani menettää kuumassa sekä joustavuutensa että kiiltonsa”, Alastalo varoittaa.

Nainen käynnistää kuivausrummun.
© iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 asiaa, joita ei koskaan saisi laittaa kuivausrumpuun – kuumuus tekee näistä tekstiileistä selvää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.