Kodinhoito

5 asiaa, joita lukkoseppä ei koskaan tekisi omille avaimilleen – eikä suosittele muillekaan

Lukkoseppä ei jakaisi avaimistaan kuvaa sosiaalisessa mediassa, ja avaimenperien kanssa hän olisi tarkkana. Kummallekin on hyvä syy.

Ihmiset omistavat useita avaimia, jotka käyvät niin kotioveen, työpaikalle, häkkivarastoon kuin pyörän lukkoonkin. Yleisyydestään huolimatta harva tulee ajatelleeksi avaimia, niiden käyttöä ja säilytystä kovinkaan paljon.

Kotiliesi kysyi Avainahjo Oy:n lukkoseppä Julia Ruohoniemeltä ja Ville Lepältä, mitä he itse eivät ammattilaisina avaimille tekisi.

Näitä viittä asiaa jokaisen avaimia omistavan tulisi välttää.

Lue myös: Milloin löytötavaran saa pitää? Toimi näin, kun löydät jotain sinulle kuulumatonta

1. Älä laita avainnippuun mitään, joka voisi paljastaa avaimen käyttökohteen

Ensimmäinen asia, jota Ruohoniemi suosittelee välttämään, on osoitteen kirjoittaminen avaimenperään.

Ruohoniemi kertoo näkevänsä valitettavan usein asiakkaidensa avainnipussa osoitteita, nimiä ja puhelinnumeroita, jotka voivat pahimmassa tapauksessa houkutella avaimen löytäjää jopa murtovarkauteen.

”Sama pätee koululaisten reppuihin. On hienoa, että reppuihin laitetaan niin sanottu ’palautusosoite’, mikäli reppu katoaa, mutta kun avaimet ovat samassa repussa, niin repun löytäjän ei tarvitse kuin kävellä sisälle huoneistoon avaimilla”, Leppä lisää.

2. Älä ota kuvaa avaimista ja jaa sitä sosiaaliseen mediaan

Sosiaaliseen mediaan jaetaan kuvia monista asioista, mutta avaimista ei kannattaisi.

Ruohoniemi huomauttaa, että kuvan avulla avaimen ”jyrsinkoodi” on helposti luettavissa, ja avaimesta pystytään mahdollisesti tekemään kuvan perusteella uusi avain.

”Nyt puhutaan esimerkiksi tilanteista, joissa saadaan vaikka uuteen kotiin avaimet tai jäädään lomalle ja halutaan ilmaista se sosiaaliseen mediaan ottamalla avaimista kuva”, Ruohoniemi sanoo.

3. Älä laita varmuuslukkoa, johon huoltoyhtiöllä ei ole avainta

Taloyhtiöissä törmää usein tilanteeseen, jossa asukas on hankkinut varmuuslukon eikä ole toimittanut avainta huoltoyhtiölle.

Tämä voi aiheuttaa hankalia tilanteita etenkin silloin, kun varmuuslukkoon ei käy taloyhtiön yleisavain.

Esimerkiksi avainten katoamistapauksessa tai sairaustapauksissa ovea ei saa auki, sillä varmuuslukkoon ei ole avainta. Silloin tarvitaan lukkosepän apua tai oven murtaminen. Sama pätee vesivahingon sattuessa, jos asukas ei ole kotona.

Ruohoniemi ja Leppä huomauttavat, että yllä mainituista tilanteista voi syntyä isoja ylimääräisiä kustannuksia asukkaalle.

4. Älä piilota kotiavainta oven läheisyyteen

Oletko piilottanut avaimet esimerkiksi postiluukkuun sisäpuolelle narulla, kukkaruukkuun tai kynnysmaton alle? Mitään näistä keinoista Ruohoniemi ja Leppä eivät suosittele, vaikka ne hyvin tavanomaista ovatkin – varsinkin, jos jonkun tulee päästä asuntoon sisään ilman omia avaimia.

”Avaimen piilottamiselle löytyy varmastikin parempiakin paikkoja ja keinoja, kuten numerokoodillinen avainsäilö, jonka saa rakennukseen kiinni ja joka voidaan piilottaa syrjemmälle ovesta”, Ruohoniemi neuvoo.

Kannattaa muistaa, että kerrostaloasunnossa huoltohenkilöstö hoitaa yleensä tarvittavat ovenavaukset.

5. Älä unohda oven ja lukon toimivuutta

Ruohoniemen ja Lepän mukaan on hyvä huolehtia siitä, että asunnon ovi on aina helppo saada auki.

Asukkaan tulisi kerran vuodessa öljytä lukot sekä tarkistaa, ettei esimerkiksi kynnyksen väliin ole joutunut mitään sellaista, joka voisi estää ovea aukeamasta.

”Jos avain takertelee tai jumittuu avainpesään, vältä väkisin vääntämistä ja avaamista. Tässä vaiheessa pikimmiten yhteyttä huoltoyhtiöön tai lukkosepän liikkeeseen. Pahimmassa tapauksessa oven avaus muuttuu työläämmäksi ja tarvittavien osien uusiminen kasvaa”, Leppä muistuttaa.

Lue myös Anna.fi: Ah, mikä autuas järjestys! Nämä nerokkaat järjestelyvinkit inspiroivat kesyttämään kodin tavaratulvan

Avaimet ovessa.
© Mirva Kakko

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 asiaa, joita lukkoseppä ei koskaan tekisi omille avaimilleen – eikä suosittele muillekaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.