Kodinhoito

5 asiaa, joita suutari ei koskaan tekisi omille kengilleen – voivat lyhentää jalkineen käyttöikää huomattavasti

On asioita, joita kenkien omistajan ei tulisi tehdä. Suutarimestari kertoo, mitä ne ovat.

Usein kenkien olemassaolo unohtuu saman tien, kun ne saa jalastaan. Ei kuitenkaan kannattaisi: kenkien käyttöikään ja kuntoon vaikuttaa suuresti se, kuinka niitä säilyttää ja huoltaa.

Kysyimme suutarimestari Ville Hasalalta, mitä hän ei koskaan tekisi omille kengilleen – eikä suosittelisi muillekaan. Hän listasi viisi asiaa, joihin moni kenkien omistaja sortuu.

1. Ei laittaisi samoja kenkiä peräkkäisinä päivinä jalkaan

Kastuneen kengän on tärkeää antaa kuivua rauhassa, Hasala painottaa. Kenkä alkaa nopeasti haista pahalle, mikäli siihen on jäänyt kosteutta, kun kengän laittaa uudelleen jalkaan.

Kastuminen ei välttämättä tarkoita rankkasateessa uitettua kenkää. Pienempikin kastuminen ja myös voimakas hikoilu kastelee kenkää.

”Ihanteellista olisi, että jatkuvassa käytössä olisi kaksi kenkäparia, joita käytettäisiin vuoropäivinä. Toinen saisi aina kuivua vuorokauden ajan ennen seuraavaa käyttöä. Samoja kenkiä ei siis olisi hyvä laittaa jalkaa kahta päivää peräkkäin”, Hasala sanoo.

Hän suosittelee lepolestin käyttöä kengän kuivuessa. Näin kenkä säilyttää paremmin muotonsa, eikä sen pinta rypisty.

Mahdollinen lika tulee puhdistaa joka käytön jälkeen. Puhdistaminen käy helpoiten mikrokuitupyyhkeellä tai kenkäharjalla.

2. Ei unohtaisi suojasuihkeen säännöllistä käyttöä

Yleinen virhe on suihkuttaa suoja-ainetta kenkiin vain silloin, kun ne ovat uudet tai kun käyttökausi alkaa keväällä tai syksyllä.

”Suojatuotetta tulisi laittaa kenkään noin 15 käyttökerran jälkeen, kovin kuraisilla ja kosteilla keleillä useammin. Jos kenkä kastuu pahasti, siihen voi kuivumisen jälkeen laittaa suojasuihkeen lisäksi kenkälankkia, jotta pinta pysyy parempana.”

Suojakäsittelyn yhteydessä Hasala kehottaa tarkistamaan kengän kunnon. Esimerkiksi korkolappujen ja pohjien kulumisen tarkkailu usein unohtuu.

”Korkolapuissa yleensä on merkitty viivalla raja, jonka lähestyminen kertoo siitä, että korkolapun uusinta alkaa olla ajankohtainen.”

Lue myös: Tukipohjalliset kenkiin – milloin niitä tarvitaan ja milloin ei? Yhdessä tapauksessa niistä voi olla lähinnä haittaa

3. Ei säilyttäisi kenkiä huolimattomasti

Kenkiä ei missään nimessä pidä säilyttää päällekkäin pinossa tai kasassa kaapin pohjalla. Tapa saa kengät menettämään muotonsa ja aiheuttaa pintamateriaalille vahinkoa.

Parempi tapa on säilyttää kengät ilmavasti kuivassa paikassa. Kenkähylly on tähän erinomainen ratkaisu. Erillisiä kenkälaatikoita ei Hasalan mukaan välttämättä tarvita.

Lepolesti on tarpeellinen vain niissä kengissä, jotka ovat parhaillaan kuivumassa. Kun kenkä on perusteellisesti kuivunut, sen muoto säilyy ilman lepolestiäkin.

”Itse säilytän kenkäni kaapissa ihan kenkähyllyillä.”

Kengät hyllyllä.
Paras tapa säilyttää kenkiä on ilmavasti kenkähyllyllä. © iStock

4. Ei käyttäisi kenkää ilman pohjallista

”Pohjallinen suojaa kenkää ja lisää käyttömukavuutta, joten sen käyttöä ei pitäisi unohtaa”, Hasala sanoo.

Kenkien välipohjat on yleensä tehty pahvista, ja ilman pohjallista jalkahiki imeytyy pahviin. Jos kastuminen on jatkuvaa, pohja alkaa pikkuhiljaa muokkautumaan. Kenkä myös alkaa helpommin haista.

Pohjallinen tulisi muistaa vaihtaa säännöllisesti. Hasalan mukaan sopiva vaihtoväli on noin kuukausi, mikäli kengät ovat jokapäiväisessä käytössä.

Mikä tahansa pohjallinen sopii ja on parempi kuin ei pohjallista lainkaan, mutta parhaimpina vaihtoehtoina Hasala pitää antibakteerisia pohjallisia. Ne pitävät kengän parhaiten raikkaina, sillä kenkien haisemisen taustalla on aina kosteudessa muhimaan päässeet bakteerit.

Lue myös Anna.fi: Kengät ja loskakeli: Näin saat jalkineesi pysymään kuivina ja siisteinä – yksi tuote avainasemassa

5. Ei ostaisi kenkiä netistä

Monet tekevät ison virheen kenkien kanssa heti kättelyssä eli ostohetkellä. Vääränkokoisten kenkien ostaminen ja käyttäminen on Hasalan mukaan yllättävän yleistä.

”Väärän kokoinen kenkä aiheuttaa erilaisia ongelmia ja kuluttaa kenkää nopeasti. Jos kenkä on liian pieni, varpaan vieressä vaivaisenluun kohdalla nahka jää helposti kengän reunan ja jalan väliin ja voi revetä. Liian suuren kengän ongelma on se, että jalka pääsee liikkumaan kengässä ja hiertää ja kuluttaa kantapäätä.”

Oikean koon tietää vain kokeilemalla, Hasala painottaa. Sisämittojen mittaileminen ei ole yhtä varma tapa, eikä Hasala sitä suosittele.

”Oma tuntuma ratkaisee. On tärkeää kokeilla, pääseekö jalka liikkumaan kengässä vai istuuko se napakasti. Netistä en kenkiä itse osta koskaan, enkä suosittele sitä muillekaan.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 asiaa, joita suutari ei koskaan tekisi omille kengilleen – voivat lyhentää jalkineen käyttöikää huomattavasti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.