Terveys

Onko sinulla vaivaisenluu? Tällaiset kengät tarvitset

Vaivaisenluu on yleinen vaiva, mutta sitä voi helpottaa oikeanlaisten kenkien valinnalla. Lue, millaiset kengät sopivat vaivaisenluulle.

Kenkiä valmistetaan eri laajuisina, ja kengän laajuus eli lestin koko ilmaistaan kirjaimilla: kapea lesti F-, normaali G-, leveä H- ja erittäin leveä K-kirjaimella. Normaalilestistä poikkeavia kenkiä ei tahdo löytää marketeista mutta kenkäkaupoista kyllä.

Vaivaisenluu mahtuu yleensä leveään H-lestin kenkään. Normaalilestinen kenkäkin voi sopia, jos se on kärjestään leveä. Suippokärkisissä kengissä vaivaisenluulla on tukalat oltavat.

Lue myös: Vääränlainen kenkä saa jopa niskat jumiin – näin valitset sopivat kengät

Jos vaivaisenluu on vain toisessa jalassa, ja jalat ovat eriparia, kengät kannattaa ostaa vaivaisenluulle sopivina. Toisen kengän voi viedä suutarille. Hän osaa pienentää kengän sopivaksi.

Lue myös: Tunnetko Footbic-jalkajumpan?

Kotimaiset kengät sopivat vaivaisenluulle

Ukkovarpaan tyvinivelen muutokset näkyvät vaivaisenluuna.
Vaivaisenluu on yleinen vaiva.

Kotimaiset kengät ovat yleensä lestiltään leveämpiä kuin ulkomaiset. Nahka- ja kangaspäällysteiset kengät muokkautuvat jalan mukaan, koska niiden päällinen venyy käytössä. Mutta jos kenkä pullottaa sovitettaessa, on turha odottaa, että siitä tulee käytössä sopiva – kengän pitää tuntua jo ostohetkellä hyvältä.

Numeroa isomman kengän ostaminen ei kannata, vaikka pidempi kenkä on yleensä vähän leveämpi. Kun kenkä on pituussuunnassa liian iso, jalka hakkaa astuessa kärkeen, mikä altistaa hiertymille ja vasaravarpaille.

Ortoosi auttaa vaivaisenluuhun

Vaivaisenluun hoidossa ja virheasennon korjauksessa voidaan käyttää muun muassa varvasvälioikaisijaa eli ortoosia. Ortoosi kannattaa ottaa mukaan kenkäostoksille ja varmistua, että jalka mahtuu kenkään myös sen kanssa.

Lue myös: Häiritsevä jalkahiki? Näin estät sen

Korkokengät kannattaa jättää mieluiten juhlakäyttöön. Niissä kehon paino tulee päkiälle, jolloin päkiä leviää ja varpaille tulee ahdasta, eli olosuhteet ovat vaivaisenluulle kehnot.

Näin löytyy hyvä kenkä

Jalalle terveellisessä kengässä on suora lesti, eli kengän kantapää ja etuosa ovat suorassa linjassa, eikä pohjassa ole mitään tukia tai korotuksia. Jalkaterät ovat yksilöllisiä, ja valmis tuki osuu ani harvoin oikeaan kohtaan. Väärään paikkaan sijoittuva tuki aiheuttaa kipua.

Kengän kärjen tulisi olla jalkaterän mallinen, suora ja melko leveä. Jalkineen pitäisi olla sen verran korkea, ettei sen päällinen paina ihoa tai kynsiä, vaan varpaat mahtuvat liikkumaan kunnolla.

Kengän pohjan pitää olla tasainen kärkeen saakka. Tätä voi testata laittamalla kenkä pöydälle ja katsoa, että kengän etuosa ei nouse alustalta ylöspäin. Jos kärki nousee ylös, jalkapohja venyttyy ja lihakset kuormittuvat haitallisesti.

Kengän pitää pysyä kävellessä jalassa, jottei käyttäjän tarvitse kannatella sitä varpaillaan, kuten ballerinoissa ja varvastossuissa täytyy. Nauhat, tarrakiinnitys ja kantapään takaa kiertävä remmi pitävät huolen siitä, että jalkaterän lihaksisto ei kuormitu liikaa.

Uskallanko tilata kengät netistä?

Jos jalat ovat tavallista kapeammat tai leveämmät, netistä voi saada sopivammat jalkineet jopa paremmin kuin kivijalkakaupasta. Kannattaa tilata nettikaupasta, jossa on ilmainen palautusoikeus ja tilata sovitettavaksi samasta kengästä useampi pari.

Osti kengät mistä tahansa, niitä ei hankita sovittamatta. Iltapäivä on paras ajankohta kenkien sovittamiseen, sillä jalka turpoaa päivän mittaan. Muuten voi käydä niin, että kaupassa hyvältä tuntuneet kengät muuttuvat kotona hutiostokseksi.

Asiantuntija jalkaterapeutti Mats Matveinen, RecoveryRoom, Espoo

Artikkeli on julkaistu Kotilieden numerossa 11/18

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko sinulla vaivaisenluu? Tällaiset kengät tarvitset

Helmi Ahonen

On molemmissa jaloissa vaivaisluut kävely työ.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.