Kodinhoito

6 asiaa, joita muuttomies ei koskaan tekisi omassa muutossaan – näillä virheillä pilaat muuttopäivän taatusti

Ehdoton ei peräkärrymuutoille ja tavaroiden pakkaamiselle pieniin nyssyköihin, sanoo ammattilainen. Kun edessä on muutto, näihin mokiin et halua sortua.

Muuttaminen on raskasta, joten sitä ei ehdoin tahdoin kannata hidastaa tai vaikeuttaa turhilla virheillä.

Kysyimme Muuttohaukkojen toimitusjohtaja Totte Vivolinilta, mitä asioita hän ei koskaan tekisi omassa muutossaan. Vivolinilla on vuosien kokemus muuttotyöstä, joten hän on omin silmin nähnyt, mikä kaikki voi mennä muuttopäivänä pieleen.

Lue myös: Muuttajan muistilista – 15 asiaa, jotka jokaisen muuttajan pitäisi muistaa tehdä!

1. Tavaroiden pakkaaminen pieniin nyssyköihin

Kunnollisten muuttolaatikoiden merkitystä ei voi liikaa korostaa – ja sitä, että laatikoita on riittävästi. Hyvin tavallista on nimittäin se, että muutto suoritetaan kymmenillä pienillä muovipusseilla ja nyssyköillä.

”Tämä pakkaustapa hidastaa muuttoa kaikkein eniten”, Vivolin sanoo.

Ammattilaisen mukaan silloin tällöin näkee myös sitä, että tavaran pakkaaminen aloitetaan vasta siinä vaiheessa, kun muuttotiimi saapuu paikalle. 

2. Ehdoton ei peräkärrymuutoille

Varaudu muuttoon riittävällä henkilöstöllä ja sopivalla kalustolla. Yllättävän usein muutto halutaan toteuttaa edullisesti peräkärrymuuttona, mutta sitä ammattilaiset eivät missään nimessä suosittele.

Vivolinin mielestä peräkärry sopii muutaman tavaran siirtämiseen, mutta ei yhtään isomman asunnon muuttamiseen.

”Muutto kannattaa hoitaa kuorma-autolla, sillä edestakaisin ajaminen peräkärryn kanssa on sekä ajan että rahan tuhlausta. Peräkärryn kanssa kuormia saattaa tulla kymmenkunta, joten se ei ole myöskään ympäristöystävällinen tapa muuttaa.”

Kun ottaa sopivan kokoisen kuorma- tai pakettiauton, niin tavarat mahtuvat kerralla kyytiin. Tavallinen virhe on myös arvioida tavaramäärä alakanttiin. 

3. Muuttolaatikoiden ylipakkaaminen

Moni muuttaja lataa muuttolaatikot aivan täyteen – varsinkin silloin, jos niitä on varattu liian vähän. Se ei kannata, Vivolin sanoo.

Muuttolaatikoiden idea on se, että ne voi pinota päällekkäin. Jos ne ovat kukkuroillaan täynnä tavaraa, laatikoita ei saa pinottua kuljetuksen kyytiin, ja näin laatikot vievät huomattavasti enemmän tilaa. 

Ylipakatuissa laatikoissa tavaraa menee myös helpommin rikki, ja niiden siirtely asunnossa on hankalaa.

Yhteenkootut tavarat odottavat muuttoa
Omatoimimuutoissa kalusteiden suojaamistakaan ei tule aina ajateltua. Kun tärkeään kalusteeseen tulee ikävä naarmu, se harmittaa.   © iStockphoto

Lue myös Anna.fi:stä: Ah, mikä autuas järjestys! Nämä nerokkaat järjestelyvinkit inspiroivat kesyttämään kodin tavaratulvan

4. Et valmistele muutettavia kalusteita

Tavaroiden valmisteluun liittyy sekä kalusteiden purkaminen ja suojaaminen. Jotkut kalusteet, kuten ruokapöydät, on järkevä purkaa osiin, jotta ne mahtuvat kätevästi ovesta ulos. Tilaa säästyy kuormassakin.

Omatoimimuutoissa kalusteiden suojaamistakaan ei tule aina ajateltua. Kun tärkeään perintölipastoon tulee ikävä naarmu, se harmittaa vietävästi. Hyvä suojaaminen ehkäisee sitäkin, ettei mitään tavaraa tarvitse uusia muuton jälkeen.

5. Jätät laatikolliset kalusteet tyhjentämättä

Moni muuttaja päättää oikaista jättämällä lipastojen ja laatikollisten kalusteiden sisälle tavaraa. Riskinä on se, että laatikot pamahtavat nostaessa auki, ja tavarat lennähtävät maahan. Täyteen ladattu lipasto on myös todella raskas kantaa.

Muuttotiimi kiittää, kun lipastot tyhjennetään tavarasta, ja vetolaatikot kiinnitetään kiristekalvolla. Vivolin huomauttaa, että puulipastoja ei kannata teipata kiinni, koska puu on herkkää, ja teipistä jää usein liimajälkiä.

6. Laatikoiden merkitsemättä jättäminen

Merkitse muuttolaatikot jo pakatessa, mitä kukin laatikko sisältää ja missä sen paikka on uudessa asunnossa – kiität itseäsi jälkikäteen. Näin kantajat näkevät, kuuluuko laatikko kantaa keittiöön vai olohuoneeseen. Se helpottaa huomattavasti tavaroiden purkamista, kun tavarat eivät ole sikin sokin ja hukassa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 6 asiaa, joita muuttomies ei koskaan tekisi omassa muutossaan – näillä virheillä pilaat muuttopäivän taatusti

Lukija443465

Suurin virhe on kylläkin se, että ei yhtään viitsitä raaskita karsia tavaraa. Monet muuttaa vuosien aikana kertynyttä täysin turhaa rojua mukanaan.

Itse olen muuttanut perheeni kanssa kolmion tavarat Helsingistä Tampereelle ja kaikki mahtui peräkärryyn. Muuttoporukan mukanaan tuoma kuorma-auto joutui ajamaan tyhjillään.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.