Kodinhoito

Aiotko karsia tavaroitasi? Älä jätä tätä kriittistä vaihetta välistä tai kaikki tekemäsi työ saattaa mennä hukkaan

Karsimisvaiheen jälkeen koittaa kriittinen hetki. On tärkeä varmistaa, että saat karsimasi tavarat pois nurkista pyörimästä.

Tavarat ovat kuin autot. Niiden arvo laskee heti, kun viet ne ulos liikkeestä (pois lukien jotkin design-esineet). Siksi kannattaa luopua ajatuksesta, että saat omasi takaisin myymällä karsimasi tavarat.

Käyttämäsi rahat on menetetty eivätkä tule takaisin, vaikka kuinka hilloaisit tavaraa kaapin nurkassa.

Myös aika on rahaa, ja sitä tavaroiden kuvaaminen, hinnoittelu ja kuskaus vie, jos niitä yrittää myydä. Ja mikäli tavarat eivät mene kaupaksi, ne pyörivät yhä nurkissasi.

Ajatusmaailman muuttaminen hillitsee myös ostohaluja, kun hankintaa ei voi tehdä kevyin perustein vetoamalla siihen, että tavaran voi aina myydä, jos se ei olekaan mieleinen.

Vaatteet roikkuvat henkaroituina rekissä
Karsiminen tuo tilaa kaappiin. © Pekka Holmström

Lue myös: Tavaroiden karsiminen helposti – 30 tavaraa, jotka voit heittää pois kaapeista tilaa viemästä

Laatikoita ja nyssyköitä

Kun ryhdyt raivauspuuhiin, yhtä tärkeää kuin tavarasta luopuminen on varmistaa myös se, etteivät karsitut tavarat jää kotiin lojumaan, ammattijärjestäjä Laura Holmström muistuttaa.

Holmström neuvoo Kaaoksen kesyttäjät -televisio-ohjelmassa ihmisiä pääsemään eroon liiasta tavarasta.

Kaiva siis esiin kasa laatikoita ja jätesäkkejä ja nimeä ne tavaran loppusijoituspaikan mukaan, esimerkiksi sekajäte, tekstiilijäte, elektroniikkajäte, kierrätyskeskus tai kontti, lahjoita paikkaan x tai lahjoita paikkaan y. Mitä tarkemmin nimeät, sen parempi.

Ideana on se, ettet joudu enää tutkimaan laatikoiden ja säkkien sisältöä, vaan voit napata niitä mukaasi, kun liikut kierrätyspaikkojen suunnalla.

Sopivien sijoituspaikkojen etsiminen voi vaatia hieman viitseliäisyyttä, mutta se kannattaa. Rikkinäisistä puhelimista saadaan arvokkaat raaka-aineet talteen, ja vanhat silmälasit voivat auttaa jotakuta toista näkemään paremmin.

Lue myös Anna.fi:stä: Miksi olen antanut kotini ajautua täyteen roinaa? Matilda, 46, katuu löperöä tavarasuhdettaan ja saa tietää, mitä tilanteelle kannattaa tehdä

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 1/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aiotko karsia tavaroitasi? Älä jätä tätä kriittistä vaihetta välistä tai kaikki tekemäsi työ saattaa mennä hukkaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.