Kodinhoito

Alkusammutus voi pelastaa kodin isommilta tuhoilta, mutta vain oikein tehtynä – toimi näin, kun palo on syttymässä

Hyvä alkusammutus voi jopa estää tulipalon, kunhan palo havaitaan riittävän aikaisessa vaiheessa.

Alkusammutus on tärkeää, jos tulipalo havaitaan ajoissa. Silloin palo on mahdollista saada sammumaan alkusammutuksen avulla, kertoo Suomen Alkusammutuskoulutus Oy:n perustaja Erkki Kauranen.

Lue myös: Palotarkastaja listaa 5 asiaa, joita hän ei koskaan tekisi omassa kodissaan – ja joiden tekemättä jättämistä meidän muidenkin kannattaisi harkita

Mitä tarkoittaa alkusammutus?

Alkusammutuksessa ihminen yrittää itse palon alkuvaiheessa saada palon pysäytettyä ja sammutettua. Näin vältytään todennäköisesti suuremmilta vahingoilta ja palo ei leviä eteenpäin.

Tulipalon sammuttaminen sen alkuvaiheessa on kaiken a ja o, sillä jo 5 minuutissa tila voi olla täysin tulessa.

”Aina, kun voimme itse turvallisesti taltuttaa pienenkin palon, voidaan säästyä todella pahoilta vahingoilta”, Kauranen sanoo.

Mitä sammutusvälineitä kotoa tulisi löytyä?

Jokaisesta kodista pitäisi löytyä sammutuspeite sekä vaahto- tai nestesammutin. Suositeltavaa on, että sammutuspeite olisi kooltaan 120 x 180 cm ja käsisammutin 6 litraa. Nämä ovat riittävän suuria ja tehokkaita välineitä kotona alkaneen palon alkusammutukseen.

Sammutusvälineiden tulisi olla aina helposti saatavilla, eikä esimerkiksi sammutuspeitteen pidä olla piilossa kaapissa tai laatikon pohjalla ja sammuttimen pahimmassa tapauksessa esimerkiksi kerrostalon rappukäytävässä.

”Alkusammutukseen on todella lyhyt aika, eikä siinä vaiheessa ole aikaa etsiä sammutusvälineitä. On kyse sekunneista – ei minuuteista”, Kauranen huomauttaa.

Käsisammutin ja sammutuspeite
© iStockphoto

Miten alkusammutus tehdään?

”Jos tulipalo syttyy, ensimmäisen pitää pelastaa vaarassa olevat ja tietenkin varoittaa. Eli äänijänteet käyttöön”, Kauranen sanoo.

Jos paikalla on useampia ihmisiä, joku alkaa tehdä hätäilmoitusta, joku tai jotkut sammuttaa paloa, ja ylimääräiset henkilöt poistuvat ulos ja varoittavat muita.

Mikäli tilanteessa ollaan yksin, tehdään alkusammutustoimet aina ensin, ja vasta sen jälkeen hälytetään apua. Jos paloa ei saada alkusammutuksen keinoin sammutettua, sitä vähintään yritetään rajata.

Jos palo leviää ja tilasta joudutaan poistumaan, suljetaan kaikki ovet ja ikkunat ja mennään opastamaan palokuntaa paikalle. Mitä helpommin palokunta kohteeseen löytää, sen nopeammin käynnistyvät ammattimaiset sammutus- ja pelastustoimet.

Millä sammutetaan alkanut palo?

Erilaisia paloja sammutetaan eri tavoin. Esimerkiksi munkkeja paistaessa rasvakattila voi roihahtaa palamaan. Tällainen palo sammutetaan sammutuspeitteellä, ei koskaan vedellä. Rasvapaloon ei saa missään tapauksessa heittää vettä, sillä vesi menee rasvan alle ja ikään kuin ampuu liekit vielä korkeammalle.

Vaahtosammutin taas sopii esimerkiksi kynttilän sytyttämiin paloihin, jos palo on alkuvaiheessa.

Elektronisen laitteen sammutuksessa on ensin sammutettava laitteesta virta ottamalla töpseli pois seinästä tai viime kädessä koko asunnosta virrat sähkötaulun pääkatkaisijasta.

Laitteet useimmiten alkavat kärytä kytemällä, ja varsinaisen liekkipalon syttymistä ei aina välttämättä edes tapahdu. Usein käryäminen lakkaa, kun virta sammutetaan.

”Keinot riippuvat siitä, mikä ja minkä kokoinen laite on kyseessä. Pesukonetta sammuttaisin käsisammuttimella, mutta blenderin tai leivänpaahtimen sammutuspeitteellä. Pienet laitteet voi vaikka upottaa veteen – kunhan sähköt on tietenkin ensin katkaistu”, Kauranen sanoo.

Mitä alkusammutuksessa ei kannata tehdä?

”Alkusammutus ei saa koskaan vaarantaa omaa henkeä”, Kauranen painottaa.

Mikäli tulipalo on jo niin iso, että peite tai sammutin eivät riitä, on syytä soittaa numeroon 112 ja poistua turvalliseen paikkaan.

Tärkeää on tunnistaa omat voimat ja taidot palon syttyessä, ettei ihmisestä itsestä tule uhria yrittäessään sammuttaa paloa. Mieti siis, onko sinusta sammuttamaan alkanut tulipalo, vai onko se esimerkiksi päässyt leviämään liian suureksi.

Lue myös: Kojo-kissa pelasti Riikan perheen kodin tulipalolta: ”Kojo on yleensä hyvin hiljainen, mutta nyt se huusi”

Pitääkö palokunta soittaa paikalle tarkistamaan, miten alkusammutus on onnistunut?

Palokunta on hyvä soittaa vielä tarkistuskäynnille, vaikka alkava palo olisi saatu sammumaan. Palokunta tarkistaa, ettei palo jää kytemään huomaamattomaan paikkaan ja syty myöhemmin uudelleen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Alkusammutus voi pelastaa kodin isommilta tuhoilta, mutta vain oikein tehtynä – toimi näin, kun palo on syttymässä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.