Lemmikit

Kojo-kissa pelasti Riikan perheen kodin tulipalolta: ”Kojo on yleensä hyvin hiljainen, mutta nyt se huusi”

Kissat Kojo ja Eetu nimitettiin vuoden 2021 sankarikissoiksi. Eetu kunnostautui herättämällä diabetestä sairastavan Päivin yöllä, kun tämän verensokeri oli laskenut vaarallisen alas.

Turenkilainen Riikka Tuomi oli jäänyt viime marraskuussa äitiyslomalle odottamaan esikoisensa syntymää. Oli kylmä aamu, joten rintamiestalossa asuva Riikka sytytti tulet olohuoneen kamiinaan ennen kuin kiirehti talon toiseen päähän ripustamaan pyykkiä ja pakkaamaan vauvan vaatteita.

Puuhat keskeytyivät, kun olohuoneesta alkoi yhtäkkiä kuulua omituista ääntä. Sellaista Riikka ei ollut kuullut kodissaan koskaan aikaisemmin.

”Se oli eläimellistä kiljumisen, murinan ja sähinän sekaista omituista huutoa. Lähdin siltä istumalta katsomaan, mistä sellainen ääni tulee.”

Kun Riikka riensi äänen perään, hän törmäsi olohuoneen ja keittiön välillä savuseinämään ja kissaansa Kojoon. Kissa seisoi savun edessä kuin lintukoira, korvat luimussa, karvat pystyssä ja toinen etutassu ilmassa.

Riikka ryntäsi olohuoneeseen ja huomasi, että oli jättänyt kamiinan reunalle epähuomiossa ison tulitikkuaskin. Kamiinan kuumetessa se oli leimahtanut palaamaan ja singonnut kipinöitä vieressä olevaan polttopuukasaan. Tilanne näytti kaikin puolin pahalta.

”Meillä on palohälyyttimiäkin, mutta ne eivät vielä olleet reagoineet savuun. Eivät myöskään kaksi muuta kissaa. Ainoastaan Kojo nosti metelin, vaikka se yleensä on hyvin hiljainen kissa”, Riikka kertoo.

Riikka nappasi nopeasti käteensä märän keittiöpyyhkeen, tarttui hiiltyneeseen tikkuaskiin ja kyteviin polttopuihin ja paiskasi ne sivuovesta pihalle lumihankeen.

”Siinä kohtaa Kojokin lakkasi huutamasta.”

Lue myös: Kun labradorinnoutaja Sylvin omistaja sai lenkillä sairaskohtauksen, koiran sankarillinen toiminta pelasti miehen hengen.

Kunniakirjan ja arvonimen lisäksi sankarikissa sai lahjan maskotilta

Riikka kehuu vuolaasti kissaansa, joka palkittiin maaliskuussa virallisesti sankarikissan tittelillä.

Kojo on rodultaan sininen abessinialainen ja täyttää tänä vuonna kolme vuotta. Luonteeltaan se on Riikan mukaan hyvin ihmisläheinen ja koiramainen katti.

”Se seuraa kintereillä huoneesta toiseen, mihin tahansa menen, haluaa leikkiä ja olla sylissä. Se on hyvin aktiivinen ja persoonallinen tapaus.”

Sankarikissan arvonimen ja seinälle laminoidun kunniakirjan lisäksi Kojo on saanut urotyönsä jälkeen ystäviltä ja sukulaisilta vuolaasti herkkuja. Myös kotikunta Turengin maskotti Ilves Janakkalalainen palkitsi kissan kehukirjeellä ja omalla pehmolelulla.

Sankarikissa Kojo
Sankarikissa Kojo on leikkisä tapaus.

Eetu herätti Päivin keskellä yötä, vaikka Päivi yritti vastustella

Toinen vuoden sankarikissoista, maatiaiskissa Eetu, pelasti toiminnallaan hyvin todennäköisesti ihmishengen. Eetua itseään ei enää ole, sillä se sai iensyövän ja menehtyi viime kesänä. Palkinto myönnettiin sankariteosta postuumisti.

Kymmenvuotias Eetu eli kahden naisen, Annukka Sultsin ja Päivi Toivosen perheessä. Se oli Annukan kissa ja tutustui Päiviin hitaasti ja tunnustellen ollessaan parivuotias.

Päivi sairastaa diabetestä. Muutettuaan Annukan kanssa saman katon alle Päivi huomasi, että kissa tuli lähelle aina, kun hänen verensokerinsa laski liian alas. Päivi epäilee, että Eetu jollain tavalla haistoi, kun sokeritaso painui liian matalalle.

”Kesällä 2020 heräsin keskellä yötä siihen, kun Eetu puski ja tökki minua vimmatusti naamaan. Yritin ensin hätistää sitä pois, koska halusin nukkua, mutta se palasi aina uudestaan takaisin.”

Kun Päivi lopulta havahtui hereille ja mittasi verensokerinsa, se oli niin alhainen, että jos hän olisi jatkanut uniaan, pian olisi ollut edessä tajuttomuus.

Eetun ansiosta Päivi heräsi ajoissa ja hörppäsi yöpöydällä hätätapausten varalta odottavaa mehua.

”Eetu oli järjettömän viisas kissa. Yleensä se tarkkaili ja seuraili sivummalta, mutta kun verensokeri laski tai oli vaikka tosi paha mieli, se tuli viereen lohduttomaan”, Päivi kertoo.

Perheessä on nyt kaksi nuorempaa kissaa, mutta ne ovat hyvin toisenlaisia kuin Eetu.

”Ne ova hyvin ihmisläheisiä, mutta niitä eivät minun verensokerini hetkauta mitenkään”, Päivi naurahtaa.

Lue myös: Reissukissa-Pessi on tassutellut perheensä kanssa kaikissa Suomen kansallispuistoissa – muutama puisto on noussut suosikiksi.

Sankarikissa Eetu
Eetu ei ehtinyt itse vastaanottamaan palkintoaan, sillä se kuoli iensyöpään viime kesänä.

Lue myös Seura.fi: Urho-kolli katosi kun korpivaellus kutsui – Kun kissa katoaa, toimi näin!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kojo-kissa pelasti Riikan perheen kodin tulipalolta: ”Kojo on yleensä hyvin hiljainen, mutta nyt se huusi”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.