Kodinhoito

Ammattijärjestäjä Kiira omistaa vain yhdet lakanat – nyt hän kertoo, kuinka monet lakanat ihminen todella tarvitsee

Vieraslakanat, joululakanat, mökkilakanat… Ammattijärjestäjä Kiira Vuorisen mukaan kaikki ylimääräiset lakanaparit on syytä pistää kiertoon.

Ammattijärjestäjä Kiira Vuorinen elää hyvin minimalistista arkea, mitä tulee petivaatteisiin. Hän omistaa vain yhdet lakanat, jotka ovat käytössä jatkuvasti.

Aiemmin Kiiran taloudessa oli kahdet lakanat, mutta kun tämän puoliso muutti ulkomaille, hän vei toiset mennessään. Tarvetta toisille ei tullut, koska Kiira pärjäsi mainiosti yksillä.

”Pesukoneeseen mahtuvat juuri yhdet lakanat ja käytössä olevat pyyhkeet, joten on luontevaa,  ettei pyykkikorissa seiso viisiä eri lakanoita odottelemassa pesuvuoroa, vaan lakanat pestään heti käytön jälkeen.”

Vaikka yhdet lakanat voivat tuntua monesta riittämättömältä, Kiiran mukaan arki ei ole tästä häiriintynyt lainkaan. Hänellä on tasaisin väliajoin pesupäivä, jolloin hän pesee ja kuivattaa lakanat niin, että ne ovat taas illalla käytössä.

”Minulla on kuivausrumpu pesukoneessa, joten sunnuntaiaamun traditio on laittaa lakanat koneeseen ja kuivaus päälle. Muutaman tunnin päästä lakanat ovat jo pestyt ja kuivat, ja annan niiden ottaa happea iltaan asti”, Kiira kertoo.

Lue myös: Tämä niksi on järjestyksen ystäville – näin viikkaat muotoonommellun lakanan siististi kaappiin

Kuinka monet lakanat todella tarvitaan?

Kiira on työssään huomannut monien päähän iskostuneen ajatuksen, että lakanoita pitäisi omistaa monta paria. Petivaatteita haalitaan kaapin perukoille niin lapsuuden kodista kuin uutena hankittuna. 

Kiira tiedostaa, että yhden lakanan malliin ei todellakaan päästä suurimmassa osassa talouksia. Hänen mukaansa hyvä nyrkkisääntö olisikin omistaa maksimissaan kolmet lakanat per sänky.

”Se on aivan takaraja. Sen enemmälle määrälle ei tule enää käyttöä”, Kiira sanoo.

Moni välttelee ylimääräisistä lakanoista luopumista jättäen ne mökki- tai vieraslakanoiksi. Sekin on usein turhaa.

”On todella harvinaista, että kylään tulee kymmentä vierasta nukkumaan. Ja kun vieraita tulee, on täysin sallittua ohjeistaa heitä ottamaan omat lakanat mukaan.”

Kiira neuvoo pohtimaan aidosti omaa tarvetta. Jos vierailijoita on paljon, useammat lakanat ovat perusteltuja, mutta moni sortuu värittämään totuutta vieraslakanoiden todelliselle tarpeelle.

Lue myös: Tiesitkö? Näin usein lakanat pitäisi vaihtaa – tämä väli on jo auttamatta aivan liian pitkä

Aaina kannattaa panostaa laatuun, kun ostaa uudet lakanat. Kiiran käytössä olevat lakanat ovat kestäneet ahkerassa käytössä jo vuosikymmenen ajan.
Aaina kannattaa panostaa laatuun, kun ostaa uudet lakanat. Kiiran käytössä olevat lakanat ovat kestäneet ahkerassa käytössä jo vuosikymmenen ajan. © iStockphoto

Älä heitä lakanoita roskikseen

Ylimääräisiä lakanoita on turha pitää kaapissa keräämässä pölyä. Vuorinen ei kuitenkaan kannusta heittämään ylimääräisiä lakanoita roskikseen, vaan niille voi löytää paremman uuden elämän.

Käsistään kätejä voi ommella ehjistä lakanoista vaatteita tai aurinkovarjon. Vanhoista, jo ränsistyneistä lakanoista voi tehdä esimerkiksi siivousliinoja. Kulahtaneille lakanoille on tarvetta myös esimerkiksi löytöeläinkodeissa.

”Jos löytää hyvän lahjoituskohteen, se tuo monille motivaatiota luopua ylimääräisistä lakanoista.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ammattijärjestäjä Kiira omistaa vain yhdet lakanat – nyt hän kertoo, kuinka monet lakanat ihminen todella tarvitsee

Jaana234

Todella ärsyttäviä nämä omien ideologioidensa tuputtajat ja besserwisserit, jotka kertovat muille miten pitää elää. Jos Kiiralle riittää yksi lakana, niin onnea vaan.

Ehkä Kiiralle riittää myös yhdet kengät, yksi laukku ja yksi lautanen?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.