Kodinhoito

Säilytätkö haarukoita, lusikoita ja veitsiä samassa järjestyksessä kuin muut? Tämä tapa on yleisin – lukijat ja asiantuntijat paljastavat

Moni tuppaa pitämään aterimet aina tietyssä järjestyksessä. Tapa voi olla opittu vanhemmilta tai arjessa kaikista toimivin.

Aterimia ei oikeastaan voi säilyttää väärässä järjestyksessä, mutta missä järjestyksessä aterimet kannattaisi säilyttää, jos haluaa tehdä arjestaan helppoa ja tiskikoneen tyhjennyksestä mahdollisimman nopeaa?

Kysymme asiaa sekä Martoilta että ammattijärjestäjältä. Lisäksi pyysimme Kotilieden Facebookissa lukijoita kertomaan, missä järjestyksessä he säilyttävät aterimiaan ja miksi.

Lue myös: Kumminpäin aterimet ja huuhdellako vai ei? Asiantuntija kertoo, kuinka astianpesukone täytetään oikein – ja paljastaa, mitä koneeseen ei missään nimessä kannata laittaa

Miten Martat ja ammattijärjestäjä säilyttävät aterimiaan?

Marttojen Arki sujuvaksi -toiminnan asiantuntija Piia Aho:

”Perinteinen tapa järjestää aterimet on haa-vei-lu eli haarukat, veitset ja lusikat. Tämä on helppo muistisääntö. Ja näin ne ovat samassa järjestyksessä kuin kattauksessakin.

Toisaalta ei ole väärin järjestää aterimia haa-lu-vei. Keskeistä on se, että aterimet ovat oman ja perheen arkeen sopivalla tavalla ja tietenkin turvallisesti, ettei käsi osu esimerkiksi teräviin haarukan kärkiin.”

Ammattijärjestäjä Sonja Saloriutta:

”Haa-vei-lu, eli haarukka, veitsi ja lusikka on perinteinen tapa järjestää aterimet. Itseltäni aterimet löytyvät tästä järjestyksestä. Olen kokenut sen helposti muistettavaksi, esimerkiksi tiskikonetta tyhjentäessä.

Haarukat ja veitset ovat yleensä enemmän käytössä, joten järjestys on myös siinä mielessä looginen. Ei järjestyksellä sinänsä ole väliä, voisivat ne jossain muussakin järjestyksessä olla.”

Lue myös Annasta: Miksi mikrossa kuumenee astia eikä ruoka? Ota huomioon 5 sentin sääntö

Aterimet järjestyksessä: haarukka, veitsi, lusikka
© iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Säilytätkö haarukoita, lusikoita ja veitsiä samassa järjestyksessä kuin muut? Tämä tapa on yleisin – lukijat ja asiantuntijat paljastavat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.