Kodinhoito

Voiko jatkojohtojen ketjuttaminen olla vaarallista? Asiantuntijalla selkeä kanta – varmista etenkin tämä asia, jos ketjutat

Jatkojohtojen ketjuttaminen eli yhdistäminen toisiinsa voi houkuttaa, jos pistorasioita on liian vähän tai yhden johdon pituus ei riitä.

Jos pistorasioita ei ole tarpeeksi esimerkiksi tv-tason takana, työhuoneessa tai keittiössä, moni turvautuu jatkojohtoihin. Joskus jatkojohtoon saatetaan liittää vielä toinen jatkojohto, jos edellisestä loppuvat pistokepaikat kesken tai yhden jatkojohdon pituus ei yksinään riitä.

Jatkojohtojen ketjuttaminen ei kuitenkaan ole suositeltavaa.

”Suosituksena on käyttää yhtä riittävän pitkällä johdolla varustettua jatkojohtoa. Jatkojohtojen ketjutus lisää turhia liitoksia, jotka saattavat kuumentua ja lisätä tulipalon riskiä”, ylitarkastaja Jussi Vesti Tukesista kertoo.

Lue myös: Sano hyvästit johtosotkulle! Näiden 5 ratkaisun avulla saat johdot kauniisti järjestykseen – tai jopa piiloon

Jatkojohtojen ketjuttaminen voi johtaa ylikuormitukseen

Jatkojohdoilla on maksimikuormitus, joka sisäkäyttöön tarkoitetuilla johdoilla on yleensä 3680 W. Tieto maksimikuormituksesta on merkitty jokaiseen jatkojohtoon.

”Jos jatkojohtoja ketjuttaa, tulee muistaa, että tuo maksimikuormitus on sama koko ketjulle, vaikka pistorasioiden määrä kasvaa”, Vesti kertoo.

Jatkojohtoon kytkettävistä laitteista tulisi tarkistaa, paljonko ne kuluttavat tehoa käytettäessä, jottei maksimikuormitus ylity.

”Esimerkiksi ilmafriteerauskeitin, pöydällä käytettävä keittolevy tai hiustenkuivaaja voivat yksinäänkin viedä tehoa jo 2000 wattia. Kaksi tällaista paljon tehoa kuluttavaa laitetta saattaa jo ylittää jatkojohdon sallitun kuormituksen.”

Sen sijaan esimerkiksi kännyköiden ja tietokoneiden latureiden osalta puhutaan useimmiten kymmenien tai joidenkin satojen wattien kulutuksesta, joten niillä jatkojohdon kuormitusta on vaikea ylittää.

Jos jatkojohto ylikuormittuu, seurauksena voi olla sulakkeen palaminen. Ylikuormittunut jatkojohto voi myös aiheuttaa tulipalo- ja onnettomuusvaaran.

Lue myös Anna.fi: Pidätkö laturia aina seinässä tai lataatko puhelinta yöllä? Selvitimme totuuden tulipaloriskistä ja sähkönkulutuksesta

Älä käytä sekaisin maadoitettuja ja maadoittamattomia jatkojohtoja

”Jos jatkojohtojen ketjuttaminen on välttämätöntä, suojamaadoituksen jatkuvuus tulee varmistaa, eli ei käytetä sekaisin maadoitettuja ja maadoittamattomia jatkojohtoja.”

Maadoittamattoman jatkojohdon tunnistaa siitä, että pistokepaikat ovat täysin pyöreä, eikä niissä ole metallisia maadoitusliuskoja.

Maadoitetun jatkojohdon pistokepaikoissa puolestaan on metalliset suojamaadoitusliuskat.

Jatkojohtojen ketjuttaminen ei kannata.
Tämä jatkojohto on maadoitettu, sillä pistotulpissa on metalliset maadoitusliuskat. © Johanna Jantunen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voiko jatkojohtojen ketjuttaminen olla vaarallista? Asiantuntijalla selkeä kanta – varmista etenkin tämä asia, jos ketjutat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.