Sisustus

Sano hyvästit johtosotkulle! Näiden 5 ratkaisun avulla saat johdot kauniisti järjestykseen – tai jopa piiloon

Johdot ovat välttämättömiä mutta harvoin kauniita katsella. Miten ne saisi piiloon tai edes järjestykseen? Ammattijärjestäjä Johanna Polamo jakaa viisi vinkkiä.

Sängyn vierellä luikertelee puhelinlatureita ja olohuoneen lattiaa koristaa läppärin latausjohto. Työpisteellä johtoja riittää moneen lähtöön. Tiettyihin paikkoihin kotona vain kertyy johtoja ja muita piuhoja. Johtokasat hankaloittavat arkea ja näyttävät sotkuisilta.

Onneksi pienillä asioilla voi vaikuttaa siihen, miltä johdot näyttävät ja miten kätevästi ne ovat käsillä, kun niitä tarvitsee. Ammattijärjestäjä Johanna Polamon Taikurin apulainen -yrityksestä jakaa parhaat vinkkinsä johtojen järjestelyyn.

5 tapaa, miten saat kodin johdot järjestykseen

1. Ohjaa johdot pois silmistä

Työpisteellä on usein paljon johtoja, jotka laskeutuvat lattialle ryöppynä. On olemassa useita ratkaisuja, jotka pistävät johdot aisoihin.

Joissain työpöydissä on läpivienti johdoille eli reikä, jonka kautta kaikki johdot saa kuljetettua pöydän alapuolelle. Vaikka tällaista ei olisikaan, työpöydän alle voi asentaa johtokourun, jonka avulla johdot saa vietyä lähemmäs virtalähdettä.

Kaikkein siisteimmän lopputuloksen saa laittamalla kouruun jatkojohdon. Sillä tavalla kaikki työpisteen laitteet ovat koko ajan latauksessa, mutta sotku on pois silmistä.

johdot piiloon
Johtokouru tai kaapelikanava pitää johdot yhdessä nipussa. Johtokouruja myyvät esimerkiksi Ikea ja Seisuk. Kuva: Ikea

2. Valitse järkevät ja kauniit jatkojohdot

Panosta kauniiseen ja käytännölliseen jatkojohtoon. Nykyään on saatavilla useita värikkäitä jatkojohtoja, joita voi käyttää tehokeinona sisustuksessa. Niitä valmistavat esimerkiksi suomalainen Airam ja ruotsalainen Avolt.

Pohdi, millainen jatkojohto palvelee juuri sinun tarpeitasi. Moni laite, kuten puhelin, tabletti tai aktiivisuusranneke, ladataan USB-johdolla, ja siksi moni suosii jatkojohtoja, joissa on USB-portteja. Tällaisiin jatkojohtoihin saat kiinnitettyä useamman laitteen kerralla, eikä sinun tarvitse etsiä kännykän laturia.

jatkojohto
Ruotsalaisen Avoltin kuution mallinen jatkojohto on kuin sisustusesine. Sähköpistokkeita on kolmella sivulla. Kuva: Avolt
johdot järjestykseen
Moni suosii nykyään jatkojohtoja, joissa on USB-portteja. Kuva: Ikea

3. Teippaa, koteloi tai sukita piiloon

Johtojen piilottamiseen on olemassa useita erilaisia apukeinoja. Voit esimerkiksi kiinnittää johdon jalkalistaan johtokanavalla tai niputtaa useamman johdon yhteen kaapelisukan avulla. Yksi vaihtoehto on teipata johdot kiinni seinänreunaan valkoisella teipillä.

Rumat jatkojohdot kannattaa piilottaa johtolaatikoihin, joita myyvät monet sisustus- ja elektroniikkakaupat. Laatikon voi askarrella itsekin. Johdot pääsevät ulos laatikon molemmin puolin olevista aukoista, mutta itse jatkojohto jää piiloon laatikon kannen alle.

johdot piiloon
Johtolaatikkoon saa kätkettyä ruman jatkojohdon. Kuva: Ikea

Lue myös: Järjestä kodin jokainen huone toimivaksi – ammattijärjestäjä ratkaisee 7 tilan yleiset ongelmat

4. Herkuttele värikkäillä johdoilla

Kun johdot ovat herkullisen värisiä ja fiksusti suunniteltuja, niitä kelpaa katsella. Voit korvata esimerkiksi valaisimen tavallisen valkoisen johdon kangaspäällysteisellä värikkäällä johdolla. Tällaisia johtoja myyvät esimerkiksi Domus Classica, Kangasjohto.fi ja Rakennusapteekki.

johdot järjestykseen
Kaunis kännykän laturi miellyttää esteetikon silmää. Kuva: Design Letters
johdot piiloon
Värikästä johtoa voi käyttää sisustuksessa myös tehokeinona. Kuva: Kangasjohto

5. Karsi turhat johdot

Aivan kuin kodin muutkin tavararyhmät, johdotkin kannattaa käydä aika ajoin läpi. Hajonneiden tai muusta syystä käytöstä poistuneiden sähkölaitteiden johdoilla ei tee enää mitään. Vanhat johdot voi viedä veloituksetta SER eli sähkölaiteromu-kierrätykseen.

Jotta johtojen paljous pysyisi aisoissa, voi johdot merkitä vaikkapa maalarinteipillä tai dymo-tarrakirjoittimella, jota löytyy useiden liikkeiden paperitarvikeosastoilta. Sillä tavalla pysyy kärryillä siitä, mitkä johdot ovat tarpeen ja mihin laitteisiin ne on tarkoitettu.

Lue myös: Ammattijärjestäjä kertoo, millainen on paras säilytyslaatikko – varo kuitenkin tätä sudenkuoppaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sano hyvästit johtosotkulle! Näiden 5 ratkaisun avulla saat johdot kauniisti järjestykseen – tai jopa piiloon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.