Kodinhoito

5 asiaa, joita sähköasentaja ei koskaan tekisi omassa kodissaan – moni unohtaa itsestään selvän seikan, joka tulee myöhemmin kalliiksi

Käytämme sähköä ja sähkölaitteita joka päivä, mutta käyttötavoissa saattaa olla parantamisen varaa. Näihin ammattilainen ei sorru!

Kysyimme sähkömies Aki Asikaiselta Akin Sähköstä, mitä asioita hän ei koskaan tekisi omassa kodissaan.  Lue, millaisia vinkkejä ja rutiineja sähköalan alan ammattilaiselta löytyy takataskustaan.

Lue myös: Tästä syystä sähkön käyttöä kannattaa ajoittaa kulutushuippujen ulkopuolelle – vaikka sinulla olisi kiinteähintainen sopimus

1. Ei pitäisi pistokkeita seinässä vuorokauden ympäri

Kehotus irrottaa kahvinkeitin seinästä ennen lomalle lähtöä lienee neuvo, jonka lähes jokainen on kuullut ainakin kerran elämässään. Vaikka tämän kaltaiset muistutukset on helppo painaa villaisella, on niissä Asikaisen mukaan perää.

”Kyllä itse vedän pistokkeet seinästä ennen ovesta poistumista televisioita ja pesukoneita myöten. Ne syövät turhaan sähköä ja ovat turvallisuusriski varsinkin maaseudulla, joissa esimerkiksi yllättävä ukonilma voi johtaa laitteiden rikkoutumiseen, mikäli töpselit ovat pistorasioissa”, Asikainen selittää.

”Usein esimerkiksi puhelimien latureita pidetään seinässä yötä päivää, mikä on turhaa.”

Etenkin mökillä Asikainen suosittelisi olemaan erityisen tarkka siitä, ettei mikään sähkölaite jää pitkäksi aikaa valvomatta kiinni pistorasiaan.

2. Ei ostaisi kirpputoreilta mitä sattuu

Yhä useampi suosii tänä päivänä kirpputoriostoksia. Kirpputoreilta ostetaan paitsi huonekaluja ja tekstiilejä, myös sähkölaitteita. Niistä yleisimpiä ovat valaisimet.

Vaikka valaisimet ovat Asikaisen mukaan yksiä harvoista sähkölaitteista, joihin voi toisinaan kajota ilman ammattilaisen apua, kannattaa niitä kirpputoreilta hankkiessa olla erityisen tarkkana.

”Pitää olla varma siitä, että valaisinta on ylipäätään turvallista käyttää, sillä puhtaudesta tai sisäisestä johdotuksesta voi harvoin kirpputoreilla mennä takuuseen, eikä käyttöohjeita usein saa mukaan. Kannattaa tarkistaa, että pistotulppa ja liittimet ovat yhteensopivia asunnosta löytyvien kanssa.”

3. Ei unohtaisi lemmikkejä

Lemmikit voivat asettaa rajoituksia siihen, miten ja millaisia sähkölaitteita kotona käytetään.

Etenkin aktiivisten lemmikkien kanssa Asikainen suosittelee olemaan erityisen varovainen, mitä tulee esimerkiksi jatkojohtoihin tai lattiatasolla oleviin sähkölaitteisiin, jotka ovat seinässä kiinni.

”Ei olisi ensimmäinen kerta, kun meille tuodaan liikkeeseen korjattavaksi jalkalamppu, jonka johdon koira on syönyt. Lemmikeille tämä voi olla kohtalokasta, sillä sähköiskun riski on aina olemassa.”

4. Ei hassaisi sähköä

Sähkön korkea hinta on jäänyt harvalta huomaamatta. Lähes yhtä harva kuitenkin tietää, että muutamalla helpolla niksillä voi säästää turhaa sähkön kuluttamista huomattavasti.

Näitä ovat Asikaisen mukaan jo mainittu pistokkeiden sekä mahdollisten jatkojohtojen irrottaminen seinästä, mutta myös esimerkiksi lämmitykseen liittyvät seikat.

”Omakotitaloissa suurimpia energiasyöppöjä ovat lämminvesivaraajat, joita moni pitää päällä ympäri vuoden. Niihin on olemassa teknologiaa, joka johtaa veden lämmittämiseen ainoastaan aikoina, jolloin sähkö on halvimmillaan. Myös lattialämmitys on helppo energiansäästökohde.”

”Eikä niitä valojakaan toki kannata jättää päälle kotoa lähtiessä.”

Lue myös Seura.fi: Sähkön hinta heiluu – Kannattaako valita pörssisähkö vai tehdä kiinteähintainen sähkösopimus? Näin arvioi asiantuntija

5. Ei arkailisi pyytää apua

Yksi yleisimmistä virheistä, mihin moni sortuu, perustuu Asikaisen mukaan lujaan tahtoon tehdä kaikki itse. Kun lamppu palaa, liesituuletin hajoaa tai kahvinkeittimeen tulee oikosulku, on monen ensimmäinen reaktio koettaa korjata rikkoutunut laite itse.

Vaikka lampun tai sulakkeen vaihtaminen sujuu monilta ilman sen kummempia ongelmia, ovat ne lähestulkoon ainoat asiat, joita Asikaisen mukaan kannattaisi edes kokeilla itse.

”Olen törmännyt monesti tilanteeseen, jossa vaikka rikkinäistä pesukonetta on yritetty korjata itse. Pahimmassa tapauksessa laite on saatu vain enemmän sekaisin ja vahingot voivat olla peruuttamattomia.”

”Moni karttaa sähkömiehen kutsumista paikalle, kenties säästösyistä. Pidemmän päälle tulee kuitenkin halvemmaksi antaa ammattilaisen hoitaa asia kerralla kuntoon.”

Puhelinta ladataan.
© iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 asiaa, joita sähköasentaja ei koskaan tekisi omassa kodissaan – moni unohtaa itsestään selvän seikan, joka tulee myöhemmin kalliiksi

ARSILI

Irrotetaanko töpseli seinästä vai pistotulppa pistorasiasta?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.