Kodinhoito

Lisää tilaa vaatekaappiin: Nämä vaatteet voit heittää huoletta heti pois

Onko vaatekaapissasi liian vähän tilaa? Listasimme 3 vaatetta, joista voit hankkiutua heti eroon.

Pursuaako kaappisi vaatteita, joista vain osa on aktiivisessa käytössä? Siinä tapauksessa vaatekaapin läpi käyminen voi olla paikallaan, jotta käytössä olevat vaatteet saavat lisää tilaa.

Ammattijärjestäjä Laura Holmströmin mukaan täydellinen vaatekaappi on sellainen, mistä löytyy helposti vaatteet päälle.

Holmström listasi pyynnöstämme 3 vaatetta, jotka voit viedä heti kierrätykseen.

1. Rikkinäiset vaatteet

Käsi ylös, kuinka moni meistä on toiveikkaasti säilyttänyt kaapissaan farkut, joiden rikkinäisen vetoketjun aikoo vielä joku päivä korjata?

Holmström pitää positiivisena sitä, että ihmiset haluavat korjata vaatteitaan. Aina kuitenkaan aikaa, jaksamista tai osaamista vaatteiden korjaamiseen ei löydy. Tällöin rikkinäiset vaatteet jäävät pölyttymään kaapin perälle.

Holmström ei näe rikkinäisten vaatteiden säilyttämisessä järkeä, ellei ole valmis korjaamaan niitä heti. Hän muistuttaa sen kertovan paljon, jos vaate on odottanut korjaamista parin kolmen vuoden ajan.

”Jos todella merkkaat kalenteriin päivän, jolloin korjaat vaatteen, niin silloin säilyttäminen on järkevää. Muussa tapauksessa se jää roikkumaan.”

Holmström kannustaa käyttämään palveluita sen sijaan, että kasvattaisi omaa tekemättömien töiden listaa. Rikkinäisen vaatteen voi viedä ompelijalle, joka hoitaa korjauksen nopeasti.

Rikkinäinen vaate, joka ei ole enää korjattavissa, viedään poistotekstiilikeräykseen. Rikkinäiset alusvaatteet ja sukat tulee laittaa sekajätteeseen.

Lue myös: Näin kierrätät vaatteet oikein – tekstiilin kunto ratkaisee, mihin se kuuluu

2. Liian pienet vaatteet

Moni meistä tunnistaa käsitteen motivaatiovaate. Vaate on yleensä ollut jo ostaessa liian pieni, mutta olemme luottaneet sen vielä jonain päivänä mahtuvan. Yhtä lailla se voi olla vaate, joka on mahtunut meille monta kesää ja kiloa sitten.

Liian pieniä vaatteita säilyttäessä Holmström suosittelee miettimään, onko todella valmis tekemään muutoksia ruokavalioon ja liikuntatottumuksiin. Vai voisiko sittenkin hyväksyä oman senhetkisen painonsa.

”Jos sinulle mahtuvat ne L-koon vaatteet parhaiten tällä hetkellä entisen S-koon sijaan, niin turha pitää hihnaa kaulansa ympärillä ja pyrkiä tiettyyn painoon säilyttääkseen vaatteita, joihin tulee ehkä mahtumaan.”

Vaatteisiin voi liittyä tunteita, jolloin niistä luopuminen voi tuntua hankalalta. Vaatteita käyttäessään on voinut olla onnellinen elämänvaihe, joka pitää sisällään hyviä muistoja. Holmström muistuttaa, että vaatteiden museoiminen kaappiin vie tilaa muilta käytössä olevilta vaatteilta. Vaatteiden eteenpäin laittaminen ei poista muistoja.

Jos Itselle pieneksi käyneet vaatteet ovat hyväkuntoisia, ne voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai myydä.

Lue myös Anna.fi: Ammattilaisten laatima lista kertoo, mitä toimiva vaatekaappi sisältää – laske vaatematematiikan avulla, montako vaatetta oikeasti tarvitset

3. Elämäntilanteeseen epäsopivat

Koronapandemia muutti osalla ihmisistä työpukeutumista töiden siirryttyä kotiin. Tarve siisteille toimistovaatteille väheni, ja kiinnostus rennompaan pukeutumiseen kasvoi.

Holmström kehottaa pohtimaan, millaisia vaatteita käyttää töissä ja vapaa-ajalla. Vaatteiden säilytysarvon määrittää tämänhetkinen arki. Vaatekaappinsa sisältöä läpi käydessä kannattaa perustella itselleen, miksi vaatetta säilyttää.

”Jos on vaatekaappi täynnä menneiden vuosien juhlavaatteita tai jakkupukuja, jotka ovat olleet arvokkaita, muttei palvele enää tätä päivää, niin sellaisia lähtisin kyseenalaistamaan.”

Käyttämättöminä roikkuneita vaatteita kannattaa sovittaa ja miettiä viihtyykö niissä. Vuodesta kahteen käyttämättöminä olleista vaatteista voi pohtia, onko niille todellisuudessa enää käyttöä.

Ongelmaksi kaapin vaatteiden määrä koituu silloin, kun pyykistä tulleet käyttövaatteet eivät mahdu hyllyille ja tangoille.

”Vaatekaapissa pitäisi ottaa hyötykäyttöön potentiaalinen tila niille vaatteille, joita arjessa käytät.”

Tee hankintoja tarve eikä halu edellä

Jotta vaatteiden säilyttäminen olisi jatkossa helpompaa, kehottaa Holmström tekemään listan vaatteista, joita tarvitsee. Kartoittamalla kaapin sisältöä, tekee harkitsevaisempia ostoksia jatkossa.

Syynä vaatekaapin räjähtämiseen Holmström pitää sitä, että meille on tarjolla halpoja vaatteita. Hän näkee, että olemme aivopestyjä ostamaan aina uutta.

Jos oma olo on epämukava, saattaa pirteää mallia katsellessa ajatella, että omakin elämä alkaa kukoistaa, kun ostaa mallin yllä olevan mekon.

”Menemme mainostajien kotkotuksiin tosi helposti mukaan. Meitä ajaa halu, ei tarve.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lisää tilaa vaatekaappiin: Nämä vaatteet voit heittää huoletta heti pois

Sinun täytyy kommentoidaksesi.