Kodinhoito

Oletko muuttamassa? Näin varmistat, ettei mitään tärkeää mene rikki – erityisesti televisio on muuttojen murheenkryyni

Huolellinen pakkaaminen on onnistuneen muuton a ja o. Yksi asia paljastaa, että helposti särkyvät astiat on pakattu riittävän hyvin.

Kokosimme parhaat pakkausvinkit muuttoalan ammattilaisen, Muuttohaukkojen Totte Vivolinin opastuksella.

Näin varmistat, ettei mitään pääse särkymään kuormassa – eikä mitään uutta tarvitse ostaa jälkikäteen.

Lue myös: Oletko muuttamassa? Näin varmistat, ettet vie kodin tuholaisia vanhasta asunnosta uuteen – tämä kriittinen virhe voi vesittää koko projektin

1. Hyvin pakatut astiat eivät kilise

Parhaat materiaalit astioiden pakkaamiseen ovat kuplamuovi tai pakkauspaperi. Asettele suojamateriaaliin käärityt astiat tiiviisti laatikoihin ja tilkitse välit sanomalehtipaperilla tai pyyhkeillä.

Astiat on pakattu hyvin silloin, kun ne eivät kilise, kun laatikkoa heiluttaa. Pienikin liike tai tömähdys aiheuttaa herkästi särön ohueen lasiesineeseen, jos lasit ovat vastakkain ilman suojausta.

Astialaatikoita ei myöskään kannata pakata liian täyteen esimerkiksi posliinilautasia, sillä muuten laatikot ovat hyvin painavia kannettavaksi. Pakkaa samaan laatikkoon sekä painavaa että kevyttä.

Esimerkiksi viinilasit kannattaa pakata alkuperäiseen pakkaukseen, jos se on vielä tallella.

2. Voimakuplamuovi on hyvä suoja kalusteille

Kalusteiden suojaamiseen paras materiaali on kiristekalvo tai voimakuplamuovi. Voimakuplamuovi on kuplamuovia, jossa on paperipinta.

Kiristekalvoa kannattaa vetää huonekalun päälle kaksi tai kolme kerrosta tiukkaan. Pöytälevyt ja muut kulmat kannattaa suojata esimerkiksi kuplamuovilla.

Kun pakkaat ja suojaat kalusteita, muista, että puupintoihin ei tulisi ikinä teipata mitään.  Huokoinen puu on herkkää, ja teipistä jää usein liimajälkiä.

3. Television alkuperäisestä pakkauksesta on apua

Iso taulutelevisio on tänä päivänä yksi hankalimpia muutettavia kodin tavaroita.

Paras vinkki television suojaamiseen on säilyttää sen alkuperäinen laatikko varastossa, jos muutolle on edes pieni mahdollisuus tulevaisuudessa. Laatikko on korvaamaton, kun televisio pitää siirtää uuteen kotiin.

Television siirtämiseen tarvitaan myös riittävän iso auto, kuten paketti- tai kuorma-auto, jotta televisio saadaan tuettua pystyyn auton kylkeä vasten.

Taulutelevisioita ei voi hajoamisvaaran vuoksi kuljettaa lappeellaan, joten isoimmat eivät mahdu henkilöauton kyytiin.

Television ripustaminen uuden kodin seinälle
Paras tapa suojata televisio on sujauttaa se takaisin alkuperäiseen pakkaukseen – jos se on vielä tallella. © iStockphoto

Lue myös Anna.fi:stä: Ah, mikä autuas järjestys! Nämä nerokkaat järjestelyvinkit inspiroivat kesyttämään kodin tavaratulvan

4. Siirrä pesukone nokkakärryillä

Kun pesukoneen letkut on irrotettu ja vedet tyhjennetty, valmistellaan kone siirtoa varten.

Teippaa letkut kiinni koneeseen ilmastointiteipillä tai yleisteipillä, jotta ne eivät ole tiellä kantaessa. Kiinnitä koneen mukana tulleet kuljetustuet, jos ne ovat tallessa.

Nokkakärryt ovat lähes ehdoton varuste painavan pyykinpesukoneen siirtämiseen asunnosta autoon. Pesukone kannattaa sitoa kiinni autossa, ettei se aiheuta tuhoa autolle tai mene itse rikki matkalla. 

5. Tuplapakkaa arvokkaat taulut

Jos kotoasi löytyy arvokkaita tauluja tai muuta taidetta, ne on hyvä pakata kahden kerroksen taktiikalla.

Ensin taulu suojataan kiristekalvolla ja kuplamuovilla, eli pehmeällä kerroksella. Sen jälkeen teos sujautetaan vielä kovien kuorien sisään, kuten kovan pahvikotelon tai styroksin sisään. Kova kotelo ei saisi taipua keskeltä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko muuttamassa? Näin varmistat, ettei mitään tärkeää mene rikki – erityisesti televisio on muuttojen murheenkryyni

Sinun täytyy kommentoidaksesi.