Kodinhoito

Apua, pesukoneesta löytyi kutistunut vaate! Asiantuntija kertoo, miksi vaate kutistuu pesussa ja voiko sen palauttaa entiseen kokoonsa

Onko peli menetetty, kun pyykinpesukoneesta löytyy kutistunut vaate? Asiantuntijan mukaan kutistuminen johtuu yleensä liian kuumasta pesulämpötilasta.

Monessa kodissa on varmasti kohdattu tämä ikävä yllätys: pyykinpesukoneesta löytyy kutistunut vaate. Mahdollisesti kyseessä on juuri hommattu uusi ja mieluisa villapaita, joka on kutistunut aikuisen koosta pienen lapsen mittoihin.

Kotiliesi kysyi Keudan tekstiili- ja muotialan opettajalta Sari Mallatilta, mistä johtuu, että vaate kutistuu pesussa ja onko pesussa kutistunut vaate mahdollista palauttaa entisiin mittoihinsa.

Pesukoneesta löytyi kutistunut vaate, miksi näin kävi?

Yleisin syy vaatteiden kutistumiseen on liian korkea veden lämpötila. Hoito-ohjeen vastainen, liian kuuma pesuvesi kutistaa usein tekstiilit.

Sari Mallat kertoo, että tekstiilien erilaiset kuidut kutistuvat eri tavalla. Selluloosapohjaiset kasvikuidut kutistuvat kaikkein eniten. Niihin lukeutuvat muun muassa puuvilla ja pellava.

”Puuvilla on kuitu, joka kutistuu luontaisesti tietyn määrän. Jos puuvillainen vaate kutistuu hyvin paljon, voi kyseenalaistaa, onko kyseessä esimerkiksi valmistusvirhe”, Mallat sanoo.

Eläinpohjaiset proteiinikuidut ovat herkkiä muuttamaan muotoaan liian kuuman veden vaikutuksesta. Nämä kuidut ovat eläinten karvaa. Esimerkiksi lampaanvilla, angora ja kashmir sekä silkkiperhosen tekemä kuitu kuuluvat tähän sarjaan.

”Käytännössä esimerkiksi villa ei kutistu vaan se huopaantuu. Puuvillalle on huovuttumisen sijaan ominaista kutistuminen. Nämä ovat kaksi eri asiaa, vaikka lopputulos on kuluttajan silmissä sama eli pienempi vaate tai tekstiili.”

Kaikista vähiten kutistuvat synteettisestä tekokuidusta valmistetut vaatteet, jotka imevät vähän kosteutta. Näitä ovat esimerkiksi polyesteri, polyamidi, polypropeeni ja elastaani.

Saako pesussa kutistuneen vaatteen takaisin alkuperäisen kokoiseksi?

Pesussa kutistunut vaate jää ikävä kyllä yleensä pienentyneeseen kokoonsa. Kutistuneen vaatteen saa hyvin harvoin palautettua alkuperäiseen mittaan.

Pesuloilla on käytössään viimeistelylaitteita, joiden avulla vaatteita voidaan hieman palauttaa kuosiin, mutta vaatetta ei voi venyttää takaisin alkuperäisiin mittoihin.

”Villavaatteet ovat mennyttä kalua, jos ne pestään liian korkeassa lämpötilassa. Huopunutta villaa on turha yrittää palauttaa entisiin mittoihinsa. Tekokuituvaatteita ei myöskään pysty pelastamaan, jos ne pestään hoito-ohjeen vastaisesti liian kuumassa vedessä, jossa ne saavat uuden muodon.”

Pesuapua pesulasta

Jos vaatekaapistasi löytyy tärkeä vaate, jolla on rahallista arvoa tai tunnearvoa, etkä halua ottaa riskiä, että vaate kutistuu, vie se pesulaan pestäväksi. Asiantuntijan hoidossa vaate puhdistuu oikealla tavalla eikä kutistu.

”Pesulasta voi pyytää myös kemiallista vesipesua, jonka hoito-ohjemerkkinä on W-kirjain. Emulsiopesu ei kutista vaatetta ja on ekologisempi pesutapa kuin kemiallinen P-pesu.”

”Jos esimerkiksi viet arvokkaan, tahriintuneen vaatteen pesulaan, kerro avoimesti pesulan vastaanotossa, mitä tahra on, jolloin vaatteelle on helpompi valita sopiva tahranpoisto- ja pesutapa”, Mallat vinkkaa.

Lue myös Anna.fi: Pitääkö uusi vaate pestä ennen käyttöä? Vastaus löytyy vaatteen väristä

Pesussa kutistunut vaate.
© iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: Apua, pesukoneesta löytyi kutistunut vaate! Asiantuntija kertoo, miksi vaate kutistuu pesussa ja voiko sen palauttaa entiseen kokoonsa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.