Kodinhoito

Perinteisesti, väärinpäin tai rullaamalla: Pussilakanan laitto onnistuu 3 tavalla – yksi sopii erityisesti isolle peitolle

Mietityttääkö, miten laittaa peitto pussilakanaan? Kokosimme eri tavat, joilla pussilakanan laitto sujuu. Yksi niistä soveltuu erityisesti kahden hengen pussilakanalle.

Vuodevaatteiden vaihtaminen on monille meistä epämieluisa kotiaskare. Vaikka puhtaisiin lakanoihin pujahtaminen on yksi parhaimmista tunteista, saattaa petivaatteiden vaihtoväli venähtää pitkäksi juuri työläyden takia.

Pussilakana on vuodevaatteista vaikein vaihdettava. Millä tavalla puhtaan pussilakanan laitto onnistuisi helpoiten ja nopeiten?

”Varmaan sillä, mikä tuntuu itsestä helpoimmalta. Kunhan lopputulos on tyydyttävä”, Marttaliiton kodin ja asumisen asiantuntija Niina Silander kertoo.

Silander itse laittaa peiton pussilakanaan perinteisellä tavalla. Tällöin pussilakanan laittamista helpottaa, jos pussilakanan kulmissa on aukot, joista voi työntää kädet.

Pussilakanan vaihto kannattaa tehdä seisaaltaan, jolloin täkkiä on helpompi ravistella pussilakanaan.

”Jos on kaveri apuna, niin silloin saa kahdesta kulmasta kiinni.”

Vuodevaatteiden pesuväli riippuu nukkujasta

Lähtökohtaisesti petivaatteet olisi hyvä vaihtaa kahden viikon välein.

Silanderin mukaan suositeltu vaihtoväli voi olla pidempi tai lyhyempi esimerkiksi sen mukaan, käykö suihkussa aamuisin vai iltaisin tai nukkuuko sängyssä itsensä lisäksi koira.

Sänkyvaatteet pitäisi pestä aina minimissään 60 asteessa.

Tarkista liinavaatteita vaihtaessa täkin ja tyynyn tilanne. Jos täkissä tai tyynyssä näkyy tahroja, kannattaa ne poistaa mahdollisimman tuoreeltaan.

”Täkin ja tyynyn tilanne olisi hyvä tarkistaa vaikka puolen vuoden välein tai vähintään kerran vuodessa, Silander kertoo.

Lakanoiden vaihdon yhteydessä petauspatja kannattaa imuroida. Täkkejä voi raikastaa tuulettamalla niitä ulkona.

Siitepölyaikaan petivaatteiden tuuletusta kannattaa välttää. Erityisen raikkaat vuodevaatteet saa tuulettamalla niitä pakkaskelillä.

Lue myös Anna.fi: Sängyn petaus sisustuslehtityyliin: Ohje tyyny tyynyltä – salaisuus on määrissä

3 tapaa, miten laittaa peitto pussilakanaan

Pussilakanan laitto perinteisellä tavalla

Tämä on se tapa, jonka valtaosa meistä on oppinut jo lapsena. Tartu täkin kulmiin ja pujauta täkki pussilakanan sisältä kohti kulmia. Ota pussilakanan kulmista kiinni ja ravistele pussilakanaa niin, että täkki oikenee pussilakanan sisällä.

Pussilakanan laitto väärinpäin

Aloita laittamalla pussilakana nurinpäin. Sen jälkeen pujota kädet pussilakanan sisältäpäin kohti pussilakanan kulmissa olevia aukkoja. Pujota kädet aukoista ulos ja tartu täkin päistä kiinni. Vedä täkki pussilakanan sisään ja lopuksi ravistele.

Pussilakanan laittaminen rullaamalla

Tämä tapa soveltuu parhaiten kahden hengen pussilakanan laittamiseen. Aloita levittämällä pussilakana nurinpäin sängyn päälle ja asettele täkki pussilakanan päälle. Rullaa molemmat yhdessä kohti pussilakanan päätä, jossa on täkin mentävä aukko. Kun olet rullannut pussilakanan ja täkin, pyöräytä rulla pussilakanan sisälle. Rullaa pussilakana auki.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Perinteisesti, väärinpäin tai rullaamalla: Pussilakanan laitto onnistuu 3 tavalla – yksi sopii erityisesti isolle peitolle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.