Kodinhoito

Takan lasin puhdistus tuhkalla: Jopa pinttynyt lika lähtee yllättävän helposti – katso ennen ja jälkeen -kuvat

Takan lasi nokeentuu, kun takkaa käyttää. Nokisesta lasista ei näy läpi, joten luukku kannattaa puhdistaa aika ajoin, jotta liekkejä voi ihastella ja tuli lämmittää kotia paremmin.

Takan lasin puhdistus tulee kodin to do -listalle sitä useammin, mitä enemmän takassa polttaa tulta.

Takan luukun puhdistamiseen myydään erilaisia puhdistusaineita. Internetistä löytyy myös ohjeita, joissa putsaukseen neuvotaan käyttämään esimerkiksi sitruunaa tai soodaa.

Millekään yllä mainituista ei oikeasti ole tarvetta, sillä takan luukkujen puhdistus onnistuu pelkän veden ja tuhkan avulla. Jopa pinttynyt lika on mahdollista saada pois.

Käytä puhdistamiseen vain kylmää tuhkaa, joka on ehtinyt jäähtyä.

Lue myös: Mitä nuohous maksaa, kuinka usein se pitää tehdä ja miten se tehdään? Nämä asiat haluat tietää ennen nokikolarin tilaamista

Katso videolta, miten takan lasin puhdistus tapahtuu:

Videolla puhdistetaan vedellä ja tuhkalla takan lasiluukkuja, jotka on puhdistettu noesta viimeksi useampi kuukausi sitten. Takkaa on käytetty säännöllisesti edellisen puhdistuskerran jälkeen.

Lue myös Seura.fi: Kokkaa ilman sähköä! Näin valmistat ruokaa jälkilämmöllä pönttöuunissa tai takan tulipesän hiilloksella

Takan lasin puhdistus tuhkalla

Takan lasi puhdistuu helposti tuhkan avulla. Tarvitset puhdistamiseen rikkoutuneen sukan, jolla tuhka hierotaan lasiin. Melkein jokaiselta löytyy sukka kotoa pyörimästä.

Toinen vaihtoehto on leikata esimerkiksi rikkoutuneesta ja korjauskelvottomasta t-paidasta pala kangasta putsausta varten.

Lisäksi voit käyttää käden suojana kumihanskaa. Ilman sitä kädet tahrautuvat tuhkasta takan luukkua puhdistaessa, ja tuhkaa ja nokea on hankala saada käsistä pois.

Ylle ei myöskään kannata laittaa ykkösiä, sillä nokitahrojen poistaminen vaatteista voi olla vaivalloista.

Lattia kannattaa ennen putsaukseen ryhtymistä suojata sanomalehdillä, jottei tuhka leviä ympäriinsä ja sotke lattiaa.

Tarvikkeet:

Tee näin:

  1. Suojaa lattia sanomalehdillä.
  2. Pue kumihanskat ja sukka hanskan päälle.
  3. Kastele sukka märäksi ja dippaa sukka sitten tuhkaan.
  4. Hiero tuhkaista sukkaa lasiin.
  5. Tarvittaessa dippaa sukka uudestaan tuhkaan ja hiero lasiin lasin likaisuuden mukaan. Pinttynyt lika vaatii enemmän hieromista.

Liikuta keskellä olevia nuolia vasemmalle, niin näet tilanteen ennen puhdistamista ja oikealle, niin näet tilanteen jälkeen puhdistamisen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Takan lasin puhdistus tuhkalla: Jopa pinttynyt lika lähtee yllättävän helposti – katso ennen ja jälkeen -kuvat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.