Valloittivatko banaanikärpäset kotisi? Näin hankkiudut niistä tehokkaasti eroon

Banaanikärpäset ovat monelle tuttu loppukesän riesa. Kokosimme hyviksi havaitut niksit, joilla nitistät ongelman alkuunsa. Metsästysonnea!

Banaanikärpäset saa hävitettyä suhteellisen helposti, kun niitä ei ole paljon. Torjunta on hyvä aloittaa heti ensimmäisten ötököiden ilmaannuttua, sillä banaanikärpäset lisääntyvät nopeasti.

Ansat pääsevät tositoimiin, kun asetat ne lähelle ongelma-aluetta, esimerkiksi hedelmäkulhon viereen.

Lue myös: Tunnista lude – purema, oireet, haju tai uloste voi paljastaa luteet!

Lähtökohta on siisti koti ja erityisesti keittiö. Kannattaa pitää huolta siitä, että biojäteastia suljetaan käytön jälkeen kunnolla. Hedelmät on hyvä pestä heti tuoreeltaan, sillä niissä saattaa olla banaanikärpästen munia.

Listasimme keinoja, joilla banaanikärpäset saavat kyytiä.

1. Houkuttele kärpäset ansaan etikan tai viinin avulla

Klassinen banaanikärpäsansa syntyy etikasta tai viinistä, astianpesuaineesta ja muovikelmusta. Kaada lasin tai laakean astian pohjalle omenaviinietikkaa, balsamiviinietikkaa tai punaviiniä ja riko juoman pintajännitys pisaralla astianpesuainetta. Kiristä ansan päälle muovikelmua, ja tee kelmuun muutamia reikiä, joiden kautta kärpäset pääsevät sisään.

Etikkaisen makea juoma houkuttelee banaanikärpäset ansaan, mutta niiden on vaikea päästä ulos kelmun takia. Tyhjennä ansa seuraavana päivänä ja toista sama temppu uudelleen, mikäli tarve vaatii.

2. Jätä lasillinen hedelmälimsaa esille

Banaanikärpäset pääsevät kotiin hedelmien mukana.

Etikan sijaan voit kokeilla makeaa hedelmälimsaa. Kaada lasin pohjalle limua ja pingota lasin suulle kelmua, johon teet muutaman reiän. Makea juoma houkuttelee banaanikärpäsiä ja ne jäävät nalkkiin lasiin tai hukkuvat.

3. Tarjoile tomaatti- tai omena-ateria

Pilko muovipussiin tomaatti- tai omenalohkoja ja jätä pussin suu auki. Jätä ansa paikoilleen esimerkiksi yön yli. Sulje aamulla pussi ja vie se heti roskiin.

4. Rakenna ansa hedelmänpalasta ja leivinpaperisuppilosta

Leikkaa lasin tai purkin pohjalle pari hedelmälohkoa. Pyöritä sitten leivinpaperista suppilo niin, että sen kapempi osa johtaa hedelmälohkoihin. Varmista, että suppilon leveä pää osuu tiiviisti lasin reunoihin, jotta banaanikärpäset eivät pääse kiipeämään ulos. Teippaa leivinpaperi tarvittaessa kiinni purkkiin. Tyhjennä ansa ulkona.

5. Imuri nielee banaanikärpäset

Imuroiminen on yksinkertainen konsti, joka helpottaa ongelmaa ainakin hetkellisesti. Voi tosin olla, että saat tarttua imuriin useasti ennen kuin ongelma on selätetty.

Lähteet: Good Housekeeping, Siivous.info

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Valloittivatko banaanikärpäset kotisi? Näin hankkiudut niistä tehokkaasti eroon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X