Kodinhoito

Monen laatikossa lojuu vanha kännykkä, vaikka sille olisi parempikin paikka – tee käytöstä poistuneelle puhelimelle ainakin nämä asiat

Vanhaa kännykkää ei kannata unohtaa laatikon pohjalle. Jos puhelimelle ei ole enää käyttöä, se on järkevintä viedä kierrätykseen.

Moni säästää vanhoja kännyköitään kotona, vaikka niille ei ole enää käyttöä.

Vanhoja nokialaisia saatetaan säilyttää historiallisina esineinä, ja vanhasta älypuhelimesta ei ehkä haluta luopua siksi, koska se on täynnä valokuvia.

Joskus vanha kännykkä voi jäädä laatikon pohjalle ihan vain siitä syystä, ettei sitä saa aikaiseksi vietyä kierrätykseen.

Vanhan puhelimen akku voi pullistua

Kännyköiden akut eivät kestä ikuisuuksia – olivat ne sitten käytössä tai laatikon pohjalla.

”Vanhan kännykän akku voi elinkaarensa lopussa pullistua – erityisesti jos akku on joskus saanut vauriota esimerkiksi kännykän pudotessa lattialle”, johtava asiantuntija Seppo Niemi Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta kertoo.

Akku on voinut saada siipeensä, jos kännykkä on joskus päässyt joskus unohtumaan kuumaan autoon tai se on altistut koville pakkaisille.

Akun pullistuminen ei välttämättä ole turvallisuusriksi, mutta reaktiossa on niin paljon voimaa, että koko kännykkä voi haljeta ja mennä rikki.

Pahimmassa, joskin harvinaisessa tapauksessa akkuvaurio voi ajan mittaan edetä niin, että palovaarakin on mahdollinen.

”Jos kännykässä on ollut halpisakku, voi syntyä suurempaakin ongelmaa. Akun suojamekanismit voivat olla puutteellisia, mikä mahdollistaa vian laajenemisen, joka mahdollisesti voi sytyttää akun.”

Jos laitteen akku on joskus vaihdettu, ja uusi akku on tuntematonta tuotemerkkiä tai siinä ei ole tuotemerkkiä ollenkaan, on mahdollista, että se on niin sanottu halpisakku.

Suojarakenteet maksavat, joten niitä ei välttämättä ole akuissa, joiden hinta on halpa.

Lataa vanha kännykkä silloin tällöin

Vanhalle kännykälle ei käy laatikon pohjalla välttämättä kuinkaan. Ajan kuluessa akku tyhjenee, eikä puhelinta välttämättä enää saa päälle vaikka sitä kuinka yrittäisi ladata.

”Nykyisissä älypuhelimissa on melkein kaikissa litiumakku, jossa varaus voi pysyä vuodenkin, jos akku ei ole ollut ihan tyhjä. Mutta jos akku pääsee syväpurkautumaan eli tyhjentyy täysin, akku on entinen.”

Jos vanhan puhelimen haluaa säilyttää käyttökelpoisena, se kannattaa siis silloin tällöin avata ja laittaa lataukseen.

Kokeilemalla selviää, voiko jopa useita vuosia vanha perinteinen kännykkä vielä lähteä latautumaan.

”Todennäköisesti akku tyhjenee hyvin nopeasti tai ei ota latausta vastaan. Laite voi toimia laturiin liitettynä, mutta sammuu heti kohta, kun sen irrottaa latauksesta.”

Niemi muistuttaa, että valvomatta ei vanhaa kännykkää kannata jättää latautumaan. On tärkeää reagoida nopeasti, jos akulle on varastoinnin seurauksena sattunut jotain, ja kännykkä esimerkiksi kuumenee voimakkaasti.

Vanha kännykkä kannattaa välillä ladata.
Jos vanhan älypuhelimen haluaa säilyvän käyttökelpoisena, se kannattaa välillä ladata. © iStock

Lue myös Anna.fi:n juttu: Pidätkö laturia aina seinässä tai lataatko puhelinta yöllä? Selvitimme totuuden tulipaloriskistä ja sähkönkulutuksesta

Mihin vanhat puhelimet voi viedä?

Vanha kännykkä, jolla ei ole enää käyttöä, on järkevää toimittaa paikalliseen kierrätyspisteeseen, kuten Sortti-asemalle. Myös ruokakaupasta voi löytyä sähkölaitteiden kierrätyspiste. Elektroniikkaliikkeetkin ottavat vastaan vanhoja puhelimia.

”Vanhoissa kännyköissä on aika paljon jalometallia ja muuta materiaalia, joka olisi hyvä saada kiertoon”, Niemi sanoo.

Mikäli puhelin vielä käynnistyy, se on tietoturvan takia hyvä tyhjentää omista tiedoista ennen kierrätykseen viemistä.

Jos tyhjennystä ei osaa tehdä sitä itse, esimerkiksi suomalainen Seiffi-palvelu tuhoaa asiakkaan puolesta puhelimen tiedot ja toimittaa laitteen sen jälkeen joko materiaalikierrätykseen tai uusiokäyttöön. Palvelu on maksullinen mutta ei kovin kallis. Esimerkiksi kahden kännykän osalta maksu on vajaa viisi euroa.

Vanha kännykkä ei ole lasten lelu

Mikäli vanhan puhelimen haluaa säilyttää muistoesineenä, jota ei tarvitse käyttää, puhelimesta voi olla järkevää pullistumisvaaran takia irrottaa akku. Akun voi viedä navat teipattuna samaan kierrätyspisteeseen kuin paristot.

”Kännykän akun navat ovat lähellä toisiaan. Jos käy niin huono tuuri, että akku menee oikosulkuun ja kärähtää, seurauksena voi olla isompikin kärähdys akkulaatikossa.”

Niemi muistuttaa, etteivät vanhat kännykät ole tarkoitettu lasten leluiksi.

”Puhelimista voi lähteä pieniä osia irti. Niissä on myös käytetty materiaaleja, jotka eivät kuulu lapsen suuhun ja joita ei haluta joutuvan elimistöön. Lelukännyköitä myydään erikseen.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Monen laatikossa lojuu vanha kännykkä, vaikka sille olisi parempikin paikka – tee käytöstä poistuneelle puhelimelle ainakin nämä asiat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.