Kodinhoito

Käytätkö jatkojohtoa jatkuvasti? Ei kannattaisi – yhteen paikkaan niitä ei suositella lainkaan

Jatkojohtoja suositellaan vain tilapäiskäyttöön. Jatkuvassa käytössä muista tarkistaa muutama seikka.

Monessa kodissa pistorasioita on liian vähän tai ne sijaitsevat paikoissa, joihin kodinkoneiden tai elektroniikkalaitteiden johdot eivät yllä. Houkutus jatkojohdon jatkuvaan käyttöön on suuri.

Suositus kuitenkin on, että jatkojohdon käyttö olisi vain tilapäistä. Jatkojohtoihin liittyy paljon enemmän turvallisuusriskejä, kuten ylikuormitus- ja tulipalovaara, kuin kiinteisiin pistorasioihin.

Jatkojohdon jatkuva käyttö on joskus ainut vaihtoehto – tarkista silloin nämä asiat

Pistorasioita tulisi asennuttaa lisää, jos ne eivät riitä. Koska pistorasioiden lisääminen ei kuitenkaan aina esimerkiksi vuokra-asunnossa onnistu, jatkojohdon käyttö työhuoneessa tai tv:n lähellä on usein tarpeen. Tällöin kannattaa muistaa muutama seikka.

”Jos jatkojohtoja on käytössä, ne tulisi laittaa siististi niin, etteivät ne esimerkiksi ole puristuksissa, niihin ei kompastuta ja niitä ei tönitä imurilla,” ylitarkastaja Jussi Vesti Tukesista sanoo.

Jatkojohdon kunto tulisi myös tarkistaa aika ajoin – rikkoutunutta johtoa ei saa käyttää – sekä pyyhkiä siitä pois pöly ja lika. Siksi jatkojohdon olisi hyvä olla nähtävillä tai sen luokse pitäisi päästä helposti.

Keittiöön Vesti ei suosittele jatkojohtoja lainkaan.

”Jatkojohtoon voi päätyä ruokaa, juomaa tai keittiötyökalut voivat sitä nirhata.”

Lue myös: Sano hyvästit johtosotkulle! Näiden 5 ratkaisun avulla saat johdot kauniisti järjestykseen – tai jopa piiloon

Jatkojohdon käyttö jatkuvasti ei kannata.
Rikkinäistä jatkojohtoa ei saa käyttää. Kuva: iStock © iStock

Älä käytä ulkona sisäkäyttöön tarkoitettua jatkojohtoa

Muista myös, ettei sisätilaan tarkoitettua jatkojohtoa saa vielä ulos, vaan ulkokäytössä tulisi käyttää omia, ulkokäyttöön soveltuvia jatkojohtoja. 

”Sisäkäyttöön soveltuvan jatkojohdon johto saattaa ulkona pakkasella käytössä haljeta, pahimmassa tapauksessa paljastaen jännitteiset johtimet.”

Sisäkäyttöön tarkoitetun jatkojohdon pistorasioita ja pistotulppaa ei myöskään ole suojattu kestämään vesisadetta, roiskevettä sekä kertyvää likaa.

Lue myös Anna.fi: Pidätkö laturia aina seinässä tai lataatko puhelinta yöllä? Selvitimme totuuden tulipaloriskistä ja sähkönkulutuksesta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Käytätkö jatkojohtoa jatkuvasti? Ei kannattaisi – yhteen paikkaan niitä ei suositella lainkaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.