Kodinhoito

Veitsen teroitus onnistuu 3 tavalla – huippukokki muistuttaa asiasta, jota ei saa unohtaa teroituksen jälkeen

Keittiöveitset kannattaa teroittaa säännöllisesti. Veitsen teroituksen viimeistelyyn ja terävyyden ylläpitoon voi käyttää jokaisen keittiöstä löytyviä asioita.

Veitsen teroitus saattaa helposti unohtua kotikokilta. Terävä veitsi paitsi leikkaa paremmin on myös turvallisempi käyttää, muistuttaa huippukokki Sasu Laukkonen.

”Tylsän terän kanssa sattuu helpommin ikävämpiä haavoja. Kun terävä veitsi osuu ihoon, sen tuntee heti, jolloin reagointi tapahtuu välittömästi”, Laukkonen kuvaa.

Ammattikokkien parissa veitsen teroitus on usein hyvinkin vaativaa kikkailua. Kotioloissa asia on toisin.

”Joku ammattilainen saattaa teroittaa yhtä veistä jopa 45 minuuttia, mutta sellaiseen ei kotikokin tarvitse missään nimessä ryhtyä.”

Laukkosen mukaan pitkälle pääsee jo sillä, että hankkii kotiin teroituskiven, -puikon tai teroittimen, ja käyttää sitä ohjeiden mukaan, kun veitsi kaipaa teroitusta.

Lue myös: Tuskailetko tylsien saksien kanssa? Tämän nerokkaan konstin avulla saat sakset taas teräviksi – vain muutamassa sekunnissa!

Veitsen teroitus teroituskivellä

Kun veitsi teroitetaan kivellä, terä asetetaan kiveen tietyssä kulmassa. Laukkosen mukaan kulmalla ei niinkään ole väliä vaan sillä, että se pysyy jatkuvasti samana.

”Paras vinkkini heille, jotka lähtevät kotiveistä teroittamaan, on laittaa 2 euron kolikkoa päällekkäin veitsen selän alle, kun veitsi lepää teroituskivellä. Vaihtoehtoisesti mittana voi käyttää etusormea, eli kurottaa etusormi selän alle kynnen loppuun asti”, Laukkonen vinkkaa.

Tällä ohjeella kulma on oikea ja pysyy samana, kun veitsen leikkuureunaa liikutellaan molemmin puolin edestakaisin kiven pinnalla, kunnes se on terävä.

Joidenkin teroituskivien mukana tulee kulmaohjain, jonka avulla kulmassa on helppo pysyä. Kulmaohjain voi jättää naarmuja veitsen pintaan, Laukkonen muistuttaa.

Veitsen teroitus teroituskivellä.
Veitsen teroituskivi. © iStock

Veitsen teroitus teroituspuikolla

Teroituspuikko sopii parhaiten veitsen ylläpito- ja viimeistelyteroitukseen. Laakkonen itse käyttää teroituspuikkoa veitsiensä teroittamiseen.

Puikolla teroitettaessa teroituskulma on noin 20 astetta.

Puikkoa pidetään pystyasennossa tai sen voi antaa nojata pöytään. Veitsen leikkuureunaa liu’utetaan kahvan läheltä aina kärkeen asti koko teroituspuikon matkalta rauhallisin, napakoin vedoin puikon pinnalla, ja toistetaan toiselta puolelta.

Veistä liikutetaan ylhäältä alas tai alhaalta ylös niin kauan, kunnes terä on tarpeeksi terävä.

Puikon kanssa oikean tekniikan opettelu on hyödyllistä, ja sitä kannattaa aluksi harjoitella ammattilaisen tai vaikkapa YouTuben opetusvideoiden avulla.

Veitsenteroituspuikko.
Veitsenteroituspuikko. © iStock

Veitsen teroitus teroittimella

Teroittimessa on ura, jota pitkin veistä liu’utetaan edestakaisin. Teroitin ohjaa veitsen oikeaan kulmaan. Liikettä tehdään, kunnes veitsi on terävä.

Paras teroitin on Laukkosen mukaan sellainen, jossa on sekä karkea että hieno terä. Terää ostaessa kaksiteräisyys kannattaa varmistaa myyjältä.

Karkeaa terää tarvitaan teroitukseen, hienoa terää teroituksen viimeistelyyn ja terässä mahdollisesti olevien pienten vinoumien oikomiseen.

Veitsen teroitus teroittimella.
Veitsenteroitin. © iStock

Veitsi tarvitsee viimeistelyn teroituksen jälkeen

Riittävän terävyyden voi kaikilla tavoilla teroitettaessa yksinkertaisimmin varmistaa leikkaamalla veitsellä jotakin ruokaa, Laukkonen neuvoo. Terävä veitsi uppoaa esimerkiksi tomaattiin siististi ja vaivattomasti.

Kun veitsi on teroitettu kivellä tai teroittimella, jossa ei ole karkeaa ja hienoa terää, se tarvitsee viimeistelyn. Viimeistelyn voi tehdä kotikonstein, Laukkonen kertoo.

Viimeistelyssä veitsen terä vedetään muutaman kerran vasten sopivaa materiaalia, mikä oikoo terässä olevat mahdolliset pienet vinoumat ja viimeistelee teroituksen.

Hyvä materiaali tähän tarkoitukseen on esimerkiksi pala pahvia, joka on laitettu puupalan päälle. Myös nurin päin käännetty keramiikkalautanen tai kahvikuppi ajaa saman asian.

”Oikeassa kulmassa kärjestä kantaan asti pyyhkäistään pahvilaatikon palan tai keramiikkalautasen pohjan yli, niin hyvä tulee”, Laukkonen neuvoo.

Oikea kulma tulee, kun veitsen selkää nostaa 1 ½–2 senttimetriä, kun veitsi makaa lappeellaan teroituspohjan päällä.

”Mitä korkeammalle nostaa, sitä paksumpi terästä tulee.”

Myös samppanjapullon korkki käy viimeistelyyn.

”Korkki viilletään veitsellä kannasta kärkeen ja kärjestä kantaan. Tällainen vetäisy ei varsinaisesti teroita, mutta oikoo terää ja siinä olevia mahdollisia mutkia.”

Terävyyttä voi ylläpitää teroitusten välissä

Keramiikka-, pahvinpala- ja samppanjakorkkikikkaa voi käyttää teroitetun veitsen ylläpitoon teroitusten välissä, Laukkonen vinkkaa.

Kun terää vetelee muutaman kerran vaikkapa keramiikkalautasen pohjaa vasten esimerkiksi kerran viikossa, veitsen teroitus ei tule niin nopeasti ajankohtaiseksi uudelleen.

Lue myös Anna.fi: Top 10 -reseptit: Nämä ovat kotikokkaajien luottoreseptit yli muiden

Veitsen puhdistaminen teroituksen jälkeen ei saa unohtua

Veitsen teroitus on Laukkosen mukaan kotikeittiössä tarpeellista noin kuukauden, parin välein. Mitä paremmin veitsen terävyyttä ylläpitää, sitä harvemmin perusteellinen teroitus on välttämätöntä.

Oleellinen osa veitsen teroitusta on veitsen puhdistaminen. Sitä ei Laukkosen mukaan pidä koskaan unohtaa.

Teroituksessa veitsestä irtoaa metallipölyä, joka on pestävä pois ennen kuin veitsellä leikkaa ruokaa. Muutoin metallipöly päätyy elintarvikkeeseen ja pahimmassa tapauksessa siitä suuhun.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Veitsen teroitus onnistuu 3 tavalla – huippukokki muistuttaa asiasta, jota ei saa unohtaa teroituksen jälkeen

Lukija515443

Timanttipuikko on paras perusteroitukseen, mutta todella hyvän tuloksen saa myös esim. porakoneeseen asennetulla santapaperilaikalla, vesihiomapaperin hienous 600 tai jopa 1000.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.