Kodinhoito

5 merkkiä, joista vesivahingon voi tunnistaa jo silmämääräisesti – etenkin yhtä harva osaa yhdistää ongelmaan

Vesivahinko voi tulla hyvin kalliiksi, jos siihen ei reagoi ripeästi. Jokainen epäilyksiä aiheuttava merkki on hyvä tutkia, painottaa asiantuntija.

Kotitalouksien yleisimmät vesivahinkojen aiheuttajat ovat kodinkoneet, kuten astian- ja pyykinpesukone. Toisinaan kylmälaitteetkin aiheuttavat vesivahinkoja.

”Kodin laitteet ovat selvä yksittäinen kärki vahinkotilastoissa. Vasta sen jälkeen tulevat putkivuodot”, sanoo toimitusjohtaja Sami Kallioniemi Oulun kuivaustekniikka Oy:sta.

Kallioniemi kertoo, mistä merkeistä vesivahingon voi silmämääräisesti tunnistaa. 

Alla mainitut merkit eivät välttämättä aina kerro varsinaisesta vesivahingosta, mutta niiden syy on aina selvitettävä.

Lue myös: Remppa suunnitteilla? Katso listaus, mihin kaikkeen tarvitset luvan taloyhtiöltä – unohdus voi tulla kalliiksi

1. Sisäilman heikentynyt laatu

Vesivahingon voi havaita heikentyneestä ja tunkkaisesta sisäilmasta. Haju voi olla makean pistävä tai muistuttaa maakellaria.

Sen lisäksi, että huono sisäilma vähentää viihtyisyyttä, se saattaa pidemmällä aikavälillä sairastuttaa.

2. Oudot värimuutokset

Jos lattiaparketti tai tapetti alkaa yhtäkkiä tummua yksittäisestä kohdasta, muutosta kannattaa pitää tarkasti silmällä. Kaikenlaiset värimuutokset pintamateriaaleissa saattavat kieliä kosteusvauriosta. 

Vesivahingon sattuessa myös muovimattojen saumat tai kattojen rappaukset saattavat irtoilla.

Vesivahingon merkit: vettä lattialla.
Pienenkin turpoamisen takana voi kyteä laajalle levinnyt vesivahinko. © iStockphoto

3. Pintamateriaalien turpoaminen

Turpoaminen voi näkyä esimerkiksi lattiassa, keittiön kalusteissa tai vaikkapa lattialistoissa. Pienenkin turpoamisen taustalla saattaa kyteä iso vahinko.

”Monesti turpoaminen voi olla hyvinkin pientä esimerkiksi allaskalusteiden nurkassa tai kylmäkoneiden vierustalla jalkalistassa. Voi kuitenkin olla, että vahinko on uinut lattiapinnoitteen alle laajemmallekin”, Kallioniemi sanoo.

4. Värimuutokset kylpyhuoneen pinnoilla

Kylpyhuoneessa vesivahinko voi näyttäytyä silikonisaumojen tummumisena tai laattasaumojen värimuutoksina.

Itse vesivahingosta oudot täplät eivät suoraan kerro, mutta pinnoille ilmestyvä mikrobikasvusto voi olla merkki siitä, että kylpyhuoneessa kytee jokin ongelma.

Lue myös: Kaakelisaumojen puhdistus homeesta: Siistijä kertoo, miten ongelmasta pääsee eroon – ja milloin hometäplät voivat olla merkki isoista ongelmista

5. Höyrystyvät ikkunat

Joskus laajempi vesivahinko voi ilmetä sisäilman poikkeuksellisen korkeana kosteutena. Yksi salakavala merkki, jota harva osaa yhdistää vesivahinkoon, voi olla ikkunoiden höyrystyvät sisäpinnat.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 merkkiä, joista vesivahingon voi tunnistaa jo silmämääräisesti – etenkin yhtä harva osaa yhdistää ongelmaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.