Lemmikit

5 syytä, joiden takia kannattaa omistaa koira

Koiraa ei turhaan kutsuta ihmisen parhaaksi ystäväksi, sillä karvakaveri on lojaali kumppani, joka elää omistajansa rinnalla läpi ilot ja surut. Eikä kukaan ole niin iloinen nähdessään sinut eron jälkeen!

Myönnä pois, ajattelet usein, että koirasi on oikeastaan parempaa seuraa kuin ihmisystäväsi. Turre ei koskaan kyseenalaista sinua, vaan ihailee sinua pyyteettömästi päivästä toiseen.

Tässä viisi muuta syytä, joiden takia koiran omistaminen kannattaa:

1. Koira on hyvä kumppani

Koirat polveutuvat susista eli ne ovat juuriltaan laumaeläimiä. Tämä tekee koirasta loistavan kumppanin omistajalleen. Kun kuulut koiran laumaan, sinulle suodaan sama läheisyys kuin karvaisille siskoille ja veljillekin.

Koira leimautuu omistajaansa niin voimakkaasti, että se on aina iloisimmillaan saadessaan olla yhdessä tämän kanssa. Liian voimakas leimautuminen ei tietenkään ole hyväksi, sillä tällöin koira voi alkaa kärsiä eroahdistuksesta, kun se ei kerta kaikkiaan osaa olla ilman ihmistään.

Muista siis varsinkin pentukoiran kanssa, että teidän pitää osata olla myös erossa toisistanne – vaikka se tuntuukin joskus vaikealta.

Koiran omistaminen kannattaa monin tavoin.

2. Koiran omistaminen lisää onnellisuutta

Pelkästään katsekontakti koiran kanssa lisää onnellisuushormoni oksitosiinin eritystä. Myös koiran tarjoama kumppanuus lisää onnellisuutta, ja se tuo lohtua etenkin niille, joilla ei ole paljon merkittävää ihmiskontaktia.

Tämä on huomattu esimerkiksi ikäihmisissä, joilla on koira. Vertailututkimus paljastaa, että ikäihmiset, joilla on koira, ovat onnellisempia kuin koirattomat verrokit.

3. Koiran kanssa on tavallista sosiaalisempi

Koiranulkoiluttajan on lähes mahdotonta olla törmäämättä muihin koiranulkoiluttajiin ainakin tiiviisti asutetuilla alueilla. Koirat hakeutuvat toistensa seuraan, jolloin myös omistajat tulevat ottaneeksi toisiinsa kontaktia.

Uusia tapaamisia syntyy siis parhaimmillaan päivittäin. Myös parempi tutustuminen on mahdollista esimerkiksi koirapuistoissa, joissa samat ihmiset törmäävät toisiinsa usein. Puheenaiheitakin on helppo löytää, kun tietää, että yhteistä juteltavaa löytyy aluksi vähintään koirista.

4. Koiran omistaminen parantaa terveyttä

Koiran omistaminen vähentää tutkitusti stressiä, aktivoi liikkumaan tavallista enemmän ja parantaa jopa sydänterveyttä. Sydäninfarktipotilaat, joilla on koira, elävät pidempään kuin koirattomat sydäninfarktipotilaat.

Koira on hyvää lenkkeilyseuraa.

Miehiä seurannut vertailututkimus puolestaan paljastaa, että koiranomistajilla on matalammat veren rasva-arvot kuin koirattomilla miehillä.

5. Koiran kanssa on hauskaa

Koirien ja kissojen omistajat nauravat tutkimusten mukaan lemmikittömiä verrokkejaan enemmän. Tämä ei varmaankaan tule yllätyksenä kenellekään hauvansa touhuja seuranneelle.

Tylsä päivä muuttuu nopeasti hauskaksi, kun ryhtyy leikittämään haukkua tai lähtee koirapuistoon seuraamaan lemmikin edesottamuksia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 syytä, joiden takia kannattaa omistaa koira

Sinun täytyy kommentoidaksesi.