Lemmikit

Kissa naukuu – mitä se yrittää kertoa? Lue, miten asiantuntija tulkkaa mirrin mielenliikkeitä

Mau, mau, saatat vain kuulla. Kissojen naukuminen on kuitenkin moninainen kieli, jolla katti yrittää viestiä ihmisilleen halujaan ja kipujaan.

”Hei, sinä palasit!” saattaa kattisi sanoa maukuen, kun saavut työpäivän jälkeen kotiin. Omistaja voi joskus kaivata apua nelijalkaisen karvakorvansa eri ääntelyitä, örähdyksiä ja sihahduksia tulkitessa. Miksi kissa naukuu ja mitä se yrittää maukumisellaan kertoa?

Lue myös: Aivot paljastavat, että ihminen rakastaa lemmikkiään samalla lailla kuin lastaan – ja siitä on lukuisia terveyshyötyjä

Kissat kommunikoivat keskenään ja muiden eläinten kanssa kehonkielen, kosketuksen ja erilaisten ääntelyiden avulla. Maukuminen on kuitenkin kieli, joka on varattu lähinnä ihmisiä varten, kertoo kissojen käyttäytymistä opiskellut eläinlääkäri Johanna Lankila.

”Kissat eivät juuri mau’u toisilleen, paitsi pennut emolleen”, Lankila sanoo.

Syitä maukumiselle on monia. Osa äännähdyksistä on varattu esimerkiksi tervehdyksille. Tutkimusten mukaan tyypillisin syy lienee kuitenkin siinä, että kissa haluaa jotain – ruokaa tai vaikkapa huomiota. Lankila on samaa mieltä.

”Usein kissa on hoksannut, että ai hitsi, aina kun mau’un, saan jotain mitä haluan”, hän selittää.

”On tavallaan hirveän hienoa, että kissa on oppinut, että se voi olla aktiivinen toimija ja vaikuttaa omaan elämäänsä. On loistavaa, että kissa osaa kommunikoida ja kertoa, mitä se haluaa.”

Jotkut kissat ovat luonnostaan maukuvaisempia kuin toiset. Myös rotukohtaisia eroja on. Erityisen tunnettuja ääntelijöitä ovat siamilaiset ja itämaiset lyhytkarvat.

Lue myös: Suomen suosituin kissarotu on leikkisä ja pörröinen – katso listasta Suomen suosituimpien kissarotujen top 10!

Kun kissa naukuu poikkeuksellisen paljon

Erään etelä-korealaisia kissoja tutkineen tutkimuksen mukaan kesykissan maukaisut ovat kehittyneet vuosien saatossa ihmiskorvaa miellyttävämmiksi. Siitä huolimatta joskus jatkuva naukuminen voi muodostua ongelmaksi.

Jos kissa naukuu yhtäkkiä tavallista enemmän, sitä ei kannata sivuuttaa. Joskus lisääntyneen maukumisen syy voi olla sairaus. Muuttuneen käytöksen vuoksi eläinlääkärireissu kannattaa.

”Esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminta tekee vanhemmista kissoista levottomia. Myös kohonnut verenpaine, ummetus tai virstatiesairaudet voivat olla kovan maukumisen taustalla”, Lankila sanoo.

Usein lisääntyneen möyryämisen taustalla ovat kuitenkin arkiset muutokset kissan arjessa. Silloin kannattaa miettiä, kuinka hyvin kissan perustarpeet toteutuvat. Onko ruokinnassa tai elämässä tapahtunut muutoksia, jotka aiheuttavat kissassa levottomuutta? Onko kissalla riittävästi virikkeitä, ettei sen tarvitse maukua tylsyyttään?

Kissan voi opettaa pois turhasta möyryämisestä

Jos kissa naukuu turhan aktiivisesti, käytöstä voi opettaa katilta pois. Esimerkiksi jatkuvasti ruoan perään maukuvan karvakorvan toimintaa kannattaa suunnata muuhun, kuten leikkiin ja aktivointileluihin.

”Silloin kissa saisi henkistä tyydytystä muustakin kuin ruoasta”, Lankila sanoo.

Myös rutiinien vahvistaminen voi auttaa.

”Jos kissaa päästetään ulos valjaissa, mutta se ei tiedä, milloin ulos pääsee, seurauksena voi olla jatkuva maukukonsertti ulko-oven takana. Silloin olisi hyvä, jos arjessa olisi selkeät rutiinit, joista kissa tietää, mitä tulee milloinkin tapahtumaan.”

Vanhemmiten kissa voi alkaa moukumaan öisin, jos se tuntee olonsa turvattomaksi dementiaoireiden tai aistien heikkenemisen vuoksi. Silloin turvallisuuden tunnetta kannattaa vahvistaa. Joskus kissa voi maukua myös yksinäisyyttään, jolloin toinen kissakaveri voi helpottaa oloa.

Myös nuorempien kattien kanssa ongelmana voi olla öinen möyryäminen, joka usein johtuu ylimääräisestä energiasta. Silloin virikettä, leikkiä ja aktivointia kannattaa lisätä iltaan paljon.

”Yöllä pitää sinnikkäästi pysyä sängyssä ja opettaa, ettei hillumisesta ja jatkuvasta maukumisesta seuraa mitään. Hermot voivat olla koetuksella viikosta kuukauteen, mutta reagoimattomuus on tie onneen”, Lankila vinkkaa.

Jatkuva ja kovaääninen naukuminen voi olla kanssa-asujille raskasta. Tärkeintä kuitenkin on, ettei omaa turhautumistaan pura kissaan.

”Kissalle ei saa mennä huutamaan, vaikka kuinka ärsyttäisi.”

Muut lähteet: Library of Congress, Science Norway

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kissa naukuu – mitä se yrittää kertoa? Lue, miten asiantuntija tulkkaa mirrin mielenliikkeitä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.