Suomen suosituin kissarotu on leikkisä ja pörröinen – katso listasta Suomen suosituimpien kissarotujen top 10!

Ragdollilla on kissanpäivät. Se on nimittäin jälleen Suomen suosituin kissarotu. 

Kattien suosio Suomessa on ja pysyy. Maailmanlaajuisesti kissajärjestöt tunnustavat yli 60 rotua. Arvaisitko, mitkä niistä ovat Suomessa suosituimmat kissarodut? Kissaliiton mukaan vuonna 2020 kärkisijan vie rotu, joka hurmaa sinisillä silmillään ja viehkeällä luonteellaan.

Lue myös: Kuka opetti kissansa nauttimaan viskiä? Kenen kissa inhosi Leniniä? 5 tarinaa kuuluisuuksien kissoista

Suomen suosituimmat kissarodut – top 10

10. Itämainen lyhytkarva – kissamaailman vinttikoira

Kissarodut: itämainen lyhytkarva

Suosituimmat kissarodut -listauksessa kärkikymmenikön häntäpaikkaa pitää kissamaailman vinttikoira, itämainen lyhytkarva. Siamilaisen ja kotikissan risteytyksestä syntynyt elegantti mirri muistuttaa kantaisäänsä siamilaista monin tavoin. Turkki on lyhyt ja vartalonmyötäinen, luonne vilkas ja seurallinen. Tämä katti haluaa osallistua kaikkiin kodin askareisiin!

9. Devon rex – ihmisrakas hauskuuttaja

kissarodut: devon rex

Tämä kikkarakarvainen menninkäinen on devon rex, Englannista kotoisin oleva kissarotu. Persoonaa tältä vipeltäjältä ei puutu. Poikkeuksellisen ulkonäkönsä lisäksi se on luonteeltaan kiehtova ja ihmisrakas hauskuuttaja, josta kuoriutuu sylissä suoranainen kehruukone.

8. Norjalainen metsäkissa – villi ja voimakas

Kissarodut: norjalainen metsäkissa

Norjalainen metsäkissa on kehittynyt luonnollisen valinnan myötä Norjan ankarassa ilmastossa, jossa vain terveimmät ja voimakkaimmat yksilöt ovat selviytyneet jatkamaan sukua. Metsäkissan tausta huokuu rodusta yhä. Villin ja voimakkaan näköinen mirri tuo mieleen viikinkien ajat!

7. Venäjänsininen – elegantti kiipeilijä

Kissarodut: venäjänsininen

Kuva: iStockphoto

Mikäs se tuolla katonrajassa keikkuu? Venäjänsininen tietysti. Tämä ketterä kiipeilijä seuraa alamaistensa liikkeitä tarkasti valppailla vihreillä silmillään ja haluaa olla kodin touhuissa läsnä, omalla itsenäisellä tyylillään. Tässä kissassa on eleganssia.

6. Cornish rex – kiharakarvainen hurmuri

Kissarodut: cornish rex

Devon rexin sukulaisrotu cornish rex on serkkunsa tavoin kiharakarvainen, seurallinen ja vallan hurmaava. Cornish rexien kasvatus on Suomessa aktiivista, ja onpa rodusta tullut sosiaalisen median ilmiökin!

Lue esimerkiksi Seuran juttu: Cornish rex -rotukissat Mauno Muikkunen ja Mäyrä-Kaarlo hurmaavat somejulkkiksina – omistaja paljastaa, miten suosio syntyi

5. Brittiläinen lyhytkarva – nallekarhumainen perhekissa

Kissarodut: brittiläinen lyhytkarva

Nallekarhumainen ulkonäkö on tehnyt brittiläisestä lyhytkarvasta suositun seuralaisen. Ystävällinen mirri sopii hyvin perhekissaksi, mutta syliin tämä katti tulee vain silloin kuin se itse tahtoo. Brittiläisiä on sekä lyhyt- että pitkäkarvaisia.

4. Siperiankissa – sitkeä ja vahva

Kissarodut: siperiankissa 

Temperamenttisen siperiankissan alkuperä saattaa yllättää. Nimestään huolimatta rotu on tuskin alun perin Siperiasta, vaan todennäköisesti kaukaa muinaisesta Persiasta ja Transkaukasiasta. Lopulta Siperian ankariin oloihin kulkeutunut kissa on vuosien saatossa kehittynyt sitkeäksi ja vahvaksi taistelijaksi. Tämä kissa ottaa pakkasen ja myrskyt vastaan avosylin!

3. Pyhäbirma – määrätietoinen mirri

Kissarodut: pyhäbirma

Pienet valkoiset sukat, tumma naama ja säihkyvän siniset silmät. Taidat katsoa pyhääbirmaa, puolipitkäkarvaista ja silkkisen sileää kissarotua. Suloinen ulkokuori kätkee sisälleen lempeän mutta määrätietoisen mirrin, joka osaa pitää puoliaan koirienkin keskellä.

2. Maine coon – lempeä jättiläinen

Kissarodut: maine coon

Viime vuoden suosituimmat kissarodut -listan ykkössijasta luopumaan joutunut maine coon komeilee listauksen hopeasijalla. Rodun alkuperästä ei ole päästy varmuuteen. Erään sinnikkään legendan mukaan tämä kissamaailman lempeä jättiläinen syntyi pesukarhun ja kissan risteymänä. Oli miten oli, kokoa tältä kaverilta ei ainakaan puutu – urokset voivat painaa jopa yli 10 kiloa!

Suomen suosituimmat kissarodut: Ykköspaikan vie…

1. Ragdoll – leppoisa räsynukke

Kissarodut: ragdoll

Hurmaava ulkonäkö ja siniset silmät sikseen, tämän kissarodun kauneus piilee sen luonteessa. Koiranpentumainen ragdoll kiintyy syvästi ihmiseensä ja haluaa olla aina menossa mukana. Nimensä ragdoll on saanut räsynukkemaisesta olemuksestaan. Kun kissan ottaa syliin, se tuntuu veltolta kuin räsynukke – mutta vain silloin, kun se itse sitä haluaa.

Ylijalostus ja pentutehtailu tuo mukanaan ongelmia

Suomen kissakannasta vain murto-osa on rotukissoja. Rotukissojen jalostus ei ole ongelmatonta.

Monilla rotukissoilla esiintyy esimerkiksi lukuisia periytyviä terveysongelmia. Esimerkiksi suosituimmilla roduilla, ragdollilla ja maine coonilla, esiintyy erityisen paljon HCM-sydänsairautta, joka johtaa kissan ennenaikaiseen kuolemaan. Lyhytnenäisiksi jalostetuilla kissaroduilla, kuten persialaisella, esiintyy hengitysongelmia.

Virallisia terveystestejä tehtiin eri rotuisille kissoille Kissaliiton mukaan vuonna 2020 noin 3 800 kappaletta.

Ylijalostuksen lisäksi myös kissojen pentutehtailu on noussut aiempaa isommaksi ongelmaksi, kun korona-aika on lisännyt pentujen kysyntää. Pentutehtailulla tarkoitetaan sitä, että pentuja tuotetaan taloudellisen hyödyn takia, välittämättä eläinten hyvinvoinnista.

Pentutehtaissa tuotetaan useimmiten suosittuja rotukissoja tai niiden sekoituksia. Kissan todellisesta rodusta ei voi kuitenkaan koskaan olla varma. Väitetyssä rotukissassa ei ole välttämättä kyseistä rotua lainkaan.

Kissaliitto peräänkuuluttaa vastuullisuutta kissojen omistajilta ja viiksekästä perheenjäsentä harkitsevilta. Rekisterikirja on liiton mukaan merkki siitä, että pentue on syntynyt puhdasrotuisista ja rekisteröidyistä vanhemmista ja rekisteröity asianmukaisesti Kissaliiton rekisteriin.

Lähteet: Kissarotujen rotuyhdistykset, Kissaliitto, Suomen eläinsuojeluyhdistys

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Suomen suosituin kissarotu on leikkisä ja pörröinen – katso listasta Suomen suosituimpien kissarotujen top 10!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X