Lemmikit

Onko hauvasi koiramaailman Einstein? Katso listaus tyhmimmistä ja fiksuimmista koiraroduista!

Kaikki koirarodut eivät ole penaalin terävimpiä kyniä. Listasimme hauvoista välkyimmät ja hidasälyisimmät!

Oma karvakorva on rakas riippumatta siitä, kuinka pitkät piuhat sillä on. Temppujen oppimisessa rodulla kuitenkin on tutkitusti väliä. Listasimme kaikista tyhmimmät ja fiksuimmat koirarodut aihetta tutkineen psykologian professori Stanley Corenin tietojen perusteella. Katso, löytyykö sinun hauvasi listalta!

Lue myös: Aivot paljastavat, että ihminen rakastaa lemmikkiään samalla lailla kuin lastaan – ja siitä on lukuisia terveyshyötyjä

Top 10 tyhmimmät koirarodut – yllättääkö jokin?

Jos tieto lisää tuskaa, nämä koirat ovat varsin kivuttomia kavereita. Tyhmimmät koirarodut eivät ehkä loista älykkyystesteissä, mutta ne ovat hurmaavia silti.

10. Basset hound

basset hound

Persoonallisen näköinen basset hound on rauhallinen, seurallinen ja lempeä ystävä. Ja mitkä äänihuulet tältä koiralta löytyykään!

9. Mastiffi

Mastiffi

Majesteettinen mastiffi nauttii yhteisestä ajasta perheensä kanssa. Pelkäksi sohvaperunaksi siitä ei kuitenkaan ole – se vaatii päivittäistä liikuntaa ja aktiviteetteja.

8. Beagle

Beagle

Alun perin ajuemetsästykseen käytetty beagle on omimmillaan metsässä. Sitkeä ja rohkea hauva onkin kaikkien jänisten kauhu!

7. Kiinanpalatsikoira

Kiinanpalatsikoira

Uskoisitko, että tämän koiran alkuperäinen tarkoitus oli toimia koristeena Kiinan keisarillisissa hoveissa ja karkottaa pahoja henkiä? Nykyisin ylvään pekigneesin löytää sitä rakastavien ja ihailevien ihmisten kainaloista.

6. Vihikoira

Vihikoira

Vihikoira on syntynyt nuuhkimaan. Tämä lempeä ja ystävällinen pitkäkorva ei ole helppo koulutettava, mutta se nauttii yhdessä olemisesta ja erityisesti jäljestämisestä.

5. Venäjänvinttikoira

Venäjänvinttikoira

No nyt on kuonolla mittaa! Tämä puikkonokka sopii ulkoilusta ja liikunnasta pitävälle esteetikolle, joka ymmärtää vinttikoirien sielunelämää.

4. Chow chow

Chow chow

Rotuna ikivanha chow chow hurmaa kaikki nallekarhumaisella ulkonäöllään. Chowi haluaa kuitenkin itse valita, kenet se hyväksyy ystäväkseen ja kenet ei – malta siis pitää sormet erossa sen ihanan tuuheasta turkista.

3. Englanninbulldoggi

Englanninbulldoggi

Raskasrakenteinen bulldoggi ei ehkä loista agilitykentillä, mutta seurakoirana senkin edestä. Pelkän persoonallisen ulkonäön perusteella rotua ei saa hankkia. Englanninbulldoggin pitää olla toimintakykyinen, jotta se voi nauttia elämästään.

2. Basenji

Basenji

Alkukantainen basenji on itsenäinen koira, joka viihtyy omillaan ja tietää, mitä se tahtoo. Tottelevaisuutta vaativiin harrastuksiin kannattaakin pakata sylikaupalla huumoria mukaan.

1. Afgaaninvinttikoira

Afgaaninvinttikoira

Eleganssia, vauhtia ja majesteettisuutta tässä rodussa toden totta piisaa! Afgaaninvinttikoira on kuitenkin paljon muutakin kuin vain upeannäköinen eläin. Se on erityislaatuinen persoona, joka tuntuu lukevan omistajansa ajatuksia.

Lue myös Anna.fi: Etätyöt vaikuttavat myös lemmikkeihin: ”Koirat ja kissat kiintyvät omistajiinsa yhtä vahvasti kuin pieni lapsi huoltajiinsa” – näin lievität lemmikin eroahdistusta

Top 10 fiksuimmat koirarodut – onko sinun hauvasi joukossa?

Ketkä sitten kuuluvat koiramaailman älymystöön? Kurkista alta kymmenen koirarotua, jotka ovat niin älykkäitä, että hieman jo pelottaa.

10. Australiankarjakoira

Australiankarjakoira

Energinen australiankarjakoira panostaa kaikkeen 110-prosenttisesti. Tästä koirasta saatkin uskollisen ja väsymättömän kumppanin!

9. Rottweiler

Rottweiler

Komea rottweiler on aktiivinen rotu, joka vaatii paljon tekemistä ja liikuntaa. Alun perin rottweilerin kaltaisten mastiffityyppisten koirien tehtävä olikin ajaa karjaa ja suojella isäntäänsä.

8. Papillon

Papillon

Tämä veijari sopii niin agilityyn kuin tottelevaisuuskoulutukseenkin. Pienestä koostaan huolimatta ketterä papillon on innokas lenkkikaveri ja kykenee kulkemaan vaativammassakin maastossa.

7. Labradorinnoutaja

Labradorinnoutaja

Tässä on maailman suosituin koirarotu, eikä syyttä! Nappisilmäiset labradorinnoutajat ovat monipuolisia harrastuskoiria, jotka sopeutuvat moneen.

6. Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira

Nimensä mukaisesti lampaiden paimennukseen alun perin jalostettu sheltti toimittaa nykyään useimmiten seurakoiran virkaa. Valpas, ystävällinen ja aktiivinen rotu rakastaa omistajaansa ihan yhtä paljon kuin omistajansa sitä.

5. Dobermanni

Dobermanni

Alun perin suojelukoiraksi jalostettu dobermanni herättää kunnioitusta lihaksikkaalla ja ylväällä olemuksellaan. Rodunomaista dobermannia kuvaillaan vilkkaaksi, aktiiviseksi ja itsenäiseksi.

4. Kultainennoutaja

Kultainennoutaja

Supersuosittu kultainennoutaja on hurmannut koko maailman kullanhohtoisilla karvoillaan ja ystävällisillä silmillään. Kultainennoutaja onkin hyvä harrastuskoira moniin eri lajeihin.

3. Saksanpaimenkoira

Saksanpaimenkoira

Monelle tuttu karvakorva, saksanpaimenkoira, on ehkäpä maailman monipuolisin palveluskoira. Sen voi bongata niin jäljestysmetsältä kuin suojelukokeestakin.

2. Villakoira

Villakoira

Elämäniloinen villakoira haluaa olla huomiosi keskipiste! Kenties siksi villakoirat ovat suosittuja näyttelykoiria. Missikisojen lisäksi ne loistavat myös muissa lajeissa, kuten tottelevaisuudessa tai agilityssä.

1.  Bordercollie

Bordercollie

Tuosta katseesta loistaa älykkyys! Mustavalkoinen paimenkoira kykenee oppimaan hämmästyttävän määrän käskyjä. 15-vuotiaaksi elänyt, maailman älykkäimmäksi koiraksi tituleerattu Chaser-bordercollie pystyi tunnistamaan jopa 1022 eri lelun nimeä!

Koirien älykkyyttä on monenlaista

Tarkoittaako tämä listaus, että älykkäät koirat ovat tyhmiä parempia? Kannattaisiko jokaisen rynnätä hankkimaan fiksu karvakorva tyhmemmän sijasta? Ei missään nimessä.

Koirien älyn mittaaminen on hyvin kinkkistä touhua, jossa absoluuttista totuutta tuskin on. Koirien älykkyyttä mitataan tyypillisesti tarkastelemalla niiden kykyä oppia uusia käskyjä. Jos koira ei syystä tai toisesta tottele, se saa helposti tyhmän leiman karvaiseen otsaansa.

Totuus kuitenkin on, että älykkyyttä on monenlaista. Ja kuka voi varmuudella tietää, mitä nelijalkaisten ystäviemme pään sisällä liikkuu?

Niin älykäs kuin yksinkertaisempikin hurtta voi olla ihana perheenjäsen. Tyhmiksi leimatut koirarodut voivat myös loistaa muissa tehtävissä, kuten metsästysreissuilla tai juoksukilpailuissa. Lisäksi jokainen koira on oma yksilönsä, jolla on omat piirteensä ja taitonsa.

Koirarotu kannattaakin aina valita oman elämäntilanteen ja -tyylin mukaan. Aktiivinen bordercollie voi helposti turhautua löhöilyä rakastavan omistajan arjessa, aivan kuten afgaaninvinttikoira ei välttämättä ole paras rotuvalinta tottelevaisuuskisojen huippupaikoista haaveilevalle.

Löysitkö oman koirasi listalta? Oletko samaa mieltä listauksen koirarotujen älykkyydestä? Kerro mielipiteesi jutun kommenteissa! 

Lähde: Jutun listaus perustuu Stanley Corenin teokseen The Intelligence of Dogs (2006), jota varten koirapsykologian professori tarkasteli yli 130 eri koirarotua. Tiedot koiraroduista pohjautuvat rotujen yhdistysten sivuihin. Juttua päivitetty 14.7. Lisätty myös alkuun tieto siitä, mihin listaus perustuu.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko hauvasi koiramaailman Einstein? Katso listaus tyhmimmistä ja fiksuimmista koiraroduista!

Agilitytaattori

Tyhmyys ja miellyttämishalu on kaksi eri asiaa. Taas varsinainen asiantuntija kirjoittamassa.

Zoe

Aivan. Jollei ole palvelualttiutta/miellyttämisenhaluaniin ei se koirasta tyhmää tee.

Itsellä ollut kultainen moutaja, jolla oli maailman suurin sydän, muttei juuri aivoista hajua. Järjettömän fiksu & tunneälykäs sen muun älykkyyden päälle beagle, jotta omiin kokemuksiin verrattuna täyttä tuubas koko artikkeli

Ainaeionnistu

Jos olis edes oikeat rodut kuvissa vois vaikuttaa pätevämmältä artikkelilta 😅

Koirien parissa vsta 1983

Noin ylipäänsä kannattaisi muistaa, että koirarodut eivät ole syntyneet itsestään vaan ihminen tekee lisääntyvien koirien parivalinnat niiden kriteerien mukaan, jotka rotukohtainen käyttötarkoitus määrittää. Eri käyttötarkoitukset edellyttävät koirilta eri älykkyyden lajeja eikä ole mitään järkeä lähteä laittamaan koirarotuja arvojärjestykseen yhden älykkyyden lajin perusteella. Sen sijaan kannattaisi ihan huolella perehtyä eri koirarotujen käyttötarkoitusten vaatimaan älyn käyttöön. Koiran ei tarvitse osata pelata šakkia, mutta sen tulee käyttää älyään menestyksekkäästi siinä tehtävässä, johon se on jalostettu.

Jokuvaan

Amerikan pitbull olisi pitänyt olla tossa älykäs listalla

Beaglen omistja

On kyllä niin tuulesta temmattu juttu. Beaglet on viisaita koiria ja silti laitettu tyhmien joukkoon, haloo?? Begleja käytetään etsintäkoirina ja lisäksi auttavat lääketieteen puolella syöpätutkimuksissa. Miten näin tyhmä juttu on edes julkaistu? Kaikki koirat on viisaita, tyhmiä ei olekaan. Koiranomistajat vaikuttavat koiransa aktiviteettien ylläpitoon, joten koira kehittyy sitä mukaan mitä enemmän virikkeitä on. On vain tietämättömiä toimittajia!

alias

Nyt kannattaisi poistaa tämä artikkeli, aika vauhdikkaasti. Tässä on kyllä journalismin taso kohtuullisen pohjille valahtanut, ihan asian puolesta, mutta kirjoitustyylikin on suorastaan lapsellinen.

Mimmi

Jutusta puuttui mäyräkoirat. Tosi älykkäitä, mutta voi, niin itsepäisiä!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.