Kodinhoito

Pyörän huolto kannattaa tehdä nyt – katso videolta selkeät ohjeet, joiden avulla onnistut polkupyörän keväthuollossa

Pyörän huolto on hyvä tehdä, sillä se pidentää polkupyörän käyttöikää. Näillä ohjeilla hoidat homman kuin ammattilainen.

Pyörän huolto kannattaa tehdä joka kevät, jotta pyörä pysyy hyvässä kunnossa. Hyvin huolletulla fillarilla pyöräily on turvallista ja sujuvaa.

Lue myös: Pyöräilykypärän käyttöikä on yllättävän lyhyt, ja huono käsittely voi lyhentää ikää vielä entisestään – ethän tee tätä virhettä pääsi suojaamisessa?

Jos pyörä kaipaa suurempaa kunnostusta, se kannattaa viedä ammattilaisen korjattavaksi. Pyörän perushuollon voi kuitenkin tehdä helposti ihan itse muutaman työkalun avulla.

Fillarikellarin pyörämekaanikko Tuukka Keränen kertoo, mitä pyörän keväthuoltoon tarvitsee ja miten se käytännössä tehdään.

Lue ohjeet ja seuraa videolta ammattilaisen ohjeita, ja pääset pian fillaroimaan!

Pyörän huolto: Nämä tarvikkeet tarvitset

Polkupyörän keväthuoltoa varten tarvitaan muutama työkalu, jotka jokaisen pyöräilijän on hyvä omistaa. Työkaluja saa esimerkiksi pyörä- ja rautakaupoista. Oikeiden työkalujen avulla huolto helpottuu huomattavasti.

Pyörän huolto onnistuu helpommin, kun hankkii hyvät työkalut.
Pyörän huolto vaatii seuraavat työkalut: pumppu, kuusiokoloavaimet (4 ja 5 mm), momenttiavain, ruuvimeisselit, ketjun venytysmittari ja pihdit. Huoltoon tarvitaan myös ketjuöljyä, ketjujen puhdistusainetta ja rätti. Näiden lisäksi hommaa helpottaa huoltoteline. Kuva: Anni Reenpää

Pyörän huolto: Aloita pesemällä pyörä ja tarkistamalla valot

Ennen pyörän huoltoon ryhtymistä, pyörä kannattaa pestä huolellisesti. Kastele ensin pyörä vedellä kauttaaltaan. Sekoita astianpesuainetta tai erikoispesuainetta ämpärilliseen vettä ja käy läpi runko, vanteet, pinnat, ohjaustanko, satulatolppa ja muut osat pehmeällä ja puhtaalla sienellä. Älä pese ketjuja ja voimansiirtoa. Niihin on erilliset pesuaineet, ja niiden kuuluukin olla rasvaiset.

Kun pyörä on pesty, tarkista, että pyörän heijastimet ja valot ovat ajokunnossa. Tämä on tärkeää, jotta liikenteessä on pimeinä iltoina ja öinä turvallista liikkua. Huomaa, että 1. kesäkuuta 2020 voimaan tuleva laki velvoittaa asentamaan pyöriin punaisen takavalon.

Lue lisää ajovaloista ja heijastimista: Polkupyörän takavalo pakolliseksi – lain rikkojalle voi tulla sakko

Kun pyörä on pesty ja valot ovat kunnossa, alkaa varsinainen huolto.

Pyörän keväthuolto – 3 vaihetta

1. Pyörän renkaiden huolto: rengaspaine

Rengaspaineiden tarkistus on tärkeää, koska liian löysinä tai täysinä renkaat rikkoutuvat herkemmin ja pyöräily on epämukavaa.

Kun otat pyörän esiin tauon jälkeen, tarkista pyörät painamalla ohjaustankoa ja istumalla istuimelle. Jos renkaat näyttävät löysiltä, niihin täytyy pumpata ilmaa.

Sopiva rengaspaine riippuu pyöräilijän painosta, pyörän käyttötarkoituksesta ja rengas- ja pyörätyypistä. Ennen kuin ryhdyt täyttämään renkaita, tarkista renkaan kyljessä olevat minimi- ja maksimipaineet. Näiden arvojen välillä on tärkeää pysyä: muuten rengas rikkoutuu nopeasti.

Yleisesti kaupunkiajossa käytetään 2,5–4 baarin paineita, maantiellä 4–6 baaria ja maastossa 1,6–2,2 baaria. Hyvä nyrkkisääntö tavalliseen kaupunkipyöräilyyn on laittaa hieman alle renkaassa ilmoitetun maksimipaineen.

”Oikea paine ei välttämättä ole aina maksimi. Se riippuu pyörästä, renkaasta ja kuskin painosta. Yleensä laitan pikkuisen alle maksimipaineen. Jos maksimi on 6 baaria, laitan 4 tai 5”, Keränen sanoo.

Kun olet pumpannut ilmaa renkaaseen, tarkista rengaspaine pumpun painemittarista, erillisestä rengaspainemittarista tai näppituntumalla. Ilmaa on sopivasti, kun renkaat antavat pikkuisen periksi painettaessa.

2. Jarrut ja ruuvien kiristys

Jarrut ovat turvallisen pyöräilyn perusta. Hyvin toimivat jarrut eivät painu pohjaan asti, vaan tuntuvat jämäkältä puristaessa.

Jarrujen lisäksi kannattaa tarkistaa, ettei pyörän haarukka, eli etupyörän ja ohjaustangon yhdistävä osa, ole löysällä. Pidä kiinni ohjaustangosta ja haarukasta ja testaa, että ne ovat tiukasti kiinni toisissaan.

Kiristä ohjaustanko momenttiavaimella tai kuusiokoloavaimella. Ruuvien ei pitäisi olla liian löysällä, mutta ei liian kireälläkään. Älä siis kiristä täydellä voimalla, vaan kevyesti painaen. Kiristä kahvat kuusiokoloavaimella samaan tyyliin.

Kiristä molemmat pikalinkut, jotka löytyvät sekä etu- että takapyörän vasemmalta puolelta. Pikalinkut saattavat löystyä esimerkiksi kovassa jarrutuksessa. Jos pikalinkut ovat löysät, rengas voi liikkua sivusuunnassa tai pahimmassa tapauksessa lähteä kokonaan irti tehden pyörästä hengenvaarallisen.

3. Ketju ja voimansiirto: Putsaa, voitele ja vaihda tarvittaessa

Jos käytössäsi on huoltoteline, nosta pyörä ylös. Muussa tapauksessa nojaa pyörä seinää vasten.

Aloita ketjujen huolto tarkistamalla venymämittarilla, onko ketju venynyt. Venynyt ketju kuluttaa voimansiirtoa, ja voimansiirron korjaus on kallis remontti. Siksi venynyt ketju kannattaa vaihtaa heti.

”Yleisesti voi sanoa, että jos ketju on venynyt yli 0,5 prosenttia, se alkaa lähenemään vaihtoa. Jos mittari tippuu ketjun väliin, ketju pitäisi vaihtaa, ettei voimansiirto rupea kulumaan.”

Tarkista vaihteiden kunto. Vaihda vaihteita pienimmästä alkaen ja pyöritä samalla poljinta. Vaihteiden pitää vaihtua helposti, eikä erityisiä ääniä pitäisi kuulua. Tee sitten sama vaihtamalla vaihteita suurimmasta pienimpään.

Jos vaihteita vaihtaessa kuuluu rohinaa, vaihde ei ole kunnolla paikoillaan. Oikein huollettuna ja säädettynä pyörän kuuluu olla lähes äänetön ajaessa. Vaihteiden säädössä kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Puhdista voimansiirto. Pitämällä voimansiirron puhtaana estät ketjuja venymästä. Suihkuta ketjun puhdistusainetta ketjun pinnalle ja pyöritä poljinta samalla. Pyyhi ketju rätillä. Putsaa myös vaihderissoista pois sinne kerääntynyt lika.

”Melkein kaikki unohtavat rissojen putsauksen. Puhdistamisesta ei ole hyötyä, jos niitä ei puhdista, koska sieltä leviää likaa ketjuun.”

Kun ketju on puhdas, sen voi rasvata. Laita jokaisen ketjun lenkin sisälle yksi tippa rasvaa, jotta saat parhaan lopputuloksen. Käy sitten jokainen vaihde läpi, jotta öljy leviää jokaiselle rattaalle. Puhdista ylimääräinen öljy pois. Liika öljy kerää likaa ja kuluttaa voimansiirtoa.

Nyt polkupyörä on käyttökunnossa. Ei muuta kuin pyöräilemään!

Lähteet: Fillarikellari ja Larun pyörä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pyörän huolto kannattaa tehdä nyt – katso videolta selkeät ohjeet, joiden avulla onnistut polkupyörän keväthuollossa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.