Kodinhoito

Putkiremontti - näin siitä selvitään

Putkiremontti on monen vanhassa kerrostalossa asuvan edessä ennemmin tai myöhemmin.

Ilari Siekkisen kirja Putkiremontti – asukkaan selviytymisopas (Kiinteistöalan kustannus, 2008) on tarkoitettu oppaaksi ja käsikirjaksi asukkaalle.

Putkiremontissa uusitaan talon putkisto ja märkätilat. Remontti ulottuu kuitenkin huoneistossa laajalle ja aiheuttaa asukkaalle monenlaista päänvaivaa, kuten vedentulon loppumisen ja viemärin poistamisen.

Lisäksi kaikkialla leijuu rakennuspölyä, poraaminen aiheuttaa melua ja usein myös remontin aikataulut muuttuvat. Suositeltavaa asukkaalle onkin muuttaa pois huoneistosta remontin ajaksi.

Remontti herättää luonnollisesti paljon kysymyksiä. Kirjassa kuvaillaan selkeästi remontin vaiheet niin märkätilojen, viemäreiden, vesijohtojen sähkön kuin ilmastoinninkin osalta. Lukija saa perustietoa myös asukkaan ja remontoijan velvollisuuksista. Parhaimmillaan remontti etenee aikataulussa ja tiedotus toimii remontoijan ja asunnon omistajan välillä.

Siekkinen on rakennusalan ammattilainen, mutta osaa kertoa putkiremontin vaiheista niin, että ne tulevat tutuiksi asian eteen ensimmäistä kertaa joutuvalle. Kirjan sivuille on jätetty tilaa lukijan muistiinpanoille, joita voi tehdä putkiremontin edetessä.

 

Näin selviät putkiremontista

  • Ole mukana remonttia koskevassa aloitusinfossa, purkukatselmuksessa ja muissa tiedotustilaisuuksissa.
  • Ota selville remontin yhteyshenkilö.
  • Jos jäät asumaan huoneistoon, ota selvää erityisjärjestelyistä, kuten korvaavista pesu- ja saniteettitiloista.
  • Remontin aikana ovet ovat auki ja huoneistoissa liikkuu monenlaista väkeä. Siirrä arvoesineet turvalliseen paikkaan.
  • Esitä remonttiin liittyvät materiaali- ym. toivomukset ajoissa.
  • Pysy ajan tasalla remontin etenemisessä ja ota selvää aikatauluista sekä niiden muutoksista.
  • Lemmikit kärsivät remontista, joten vie ne hoitoon muualle ainakin työpäivien, mielellään koko remontin, ajaksi.
  • Ole yhteydessä naapureihin. Vertailkaa yhdessä kokemuksia remontista.
  • Tarkasta työn tulos perusteellisesti ja ilmoita mahdollisista virheistä ja puutteista.
  • Asennoidu positiivisesti ja ole joustava: remontti on haastava, mutta loppuu aikanaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Putkiremontti - näin siitä selvitään

Remontti

Putkiremontti on kaamein remontti mitä voi olla. Ei ole mukavaa häippästä omasta kämpästä pitkäksi aikaa. Pelkkä kylpyhuoneremontti ei ole mitään putkiremonttin verrattuna.. Molemmista kokemusta asukkaan näkökulmasta. Kylppäriremontti otettiin täältä viime keväänä http://www.remonttiidea.fi/kylpyhuoneremontti/

Helpotusta linjasaneeraukseen

Onneksi nykyään linjasaneerauksen yhteydessä tehtävä putkiremontti ja kylpyhuoneremontti saadaan tehtyä huomattavasti nopeammassa ajassa, mikäli kohde on suunniteltu tarpeeksi hyvin. Esimerkiksi https://kodinplaza.fi/ mukaan pienkohteissa putkiremontit ovat usein ohi alle viikossa. Miksei tällaista pinta-asennusta suosita jo enemmän myös suuremmissa kohteissa? Esimerkiksi käyttövesi- ja lämmitysverkkoputket voisi asentaa siististi koteloon rappukäytävän yläosaan. Aika näyttää, mihin suuntaan putkiremontit kehittyvät.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.