Puutarha

5 asiaa, joita arboristi ei tekisi omille puilleen – moni tekee virheen jo ostohetkellä

Arboristi eli puun hoidon ammattilainen tietää, kuinka pihan puut saa kukoistamaan. Vältä näitä asioita, niin sinäkin onnistut!

Omenapuita, tuijia, pihlajia… Puutarhaliikkeet ovat täynnä erilaisia taimia, joista voi kasvattaa mitä ihanimpia puita kotipihalle.

Mutta miten varmistaa, että istutus onnistuu ja puusta kasvaa kuin kasvaakin puutarhaan näyttävä koriste tai satoa tuottava hyödyke?

Arboristi ja puutarhuri Päivi Laurikainen listasi Kotiliedelle yleiset virheet, joita hän itse välttäisi viimeiseen asti puuta valitessaan, istuttaessaan ja hoitaessaan.

1. Ei valitsisi puuta pelkän ulkonäön perusteella

Kun valitsee pihamaalleen uutta puuta, on helppo sortua tekemään päätös ulkonäön perusteella. Näin ei kannattaisi tehdä, varoittaa Laurikainen.

Puun on nimittäin vaikea päästä täyteen loistoonsa, mikäli puutarha ei tarjoa sille sopivaa kasvualustaa.

Esimerkiksi useita pihoja koristava omenapuu vaatii syvämultaisen alustan ja paljon tilaa, kirsikkapuu puolestaan kostean maaperän.

Sellaista puuta ei ole olemassakaan, joka selviäisi missä tahansa olosuhteissa. Siksi on hyvä olla tarkkana.

”Kasvupaikkaolosuhteisiin sopiva valinta on edellytys sille, että puu menestyy pihamaalla. Lajille epätyypillisessä paikassa puu voi aina huonosti. Kun olosuhteet ovat sopivat, puulla on parhaat mahdollisuudet kasvaa”, Laurikainen perustelee.

2. Ei istuttaisi puuta liian syvälle

Laurikaisen mukaan yksi kohtalokkaimmista virheistä, jonka puuta istuttaessaan voi tehdä, on puun istuttaminen liian syvälle maaperään.

Puuta istuttaessa juurenniskan, eli kohdan, josta puun ylimmät juuret alkavat kasvaa, tulee aina jäädä maan pinnalle. Muuten puu alkaa kärsiä hapenpuutteesta, eikä kasva odotetun lailla.

”Mikäli rungon alaosassa ei näy paksumpaa oksaa, on taimi silloin istutettu liian syvälle. Silloin juurenniska tulee kaivaa esiin ja istuttaa puu siten, että paksumpi osa jää näkyviin”, Laurikainen neuvoo.

3. Ei leikkaisi puuta tarpeettomasti

Moni voi ajatella, että kotipihaan istutettava puu vaatii paljon hoivaa ja huolenpitoa, ja oksia ollaan valmiita karsimaan usein.

Tämä on tarpeetonta, sillä puut pärjäävät varsin hyvin ilman ihmisen sen kummempaa puuttumista, aivan itsekseen.

”Puut eivät oikeasti ihmisen hoitoa kaipaa. Silti rakennetussa ympäristössä puiden kasvua ohjataan ja rajoitetaan, jotta yhteiselo ihmisen kanssa olisi sujuvaa. Mieti siis ennen kuin toimit, miksi olet oksaa poistamassa ja onko se varmasti tarpeellista.”

4. Ei leikkaisi liikaa kerralla

Toisinaan puun oksia on syytä karsia, kuten silloin, kun oksat ovat kuivuneet tai vaurioituneet. Näissäkin tilanteissa saksien kanssa kannattaa olla malttia.

Puut nimittäin kasvavat aina niille ominaiseen muotoon, ja tämän muodon voi helposti turmella, mikäli saksiin tarttuu liian innokkaasti, huomauttaa Laurikainen.

”Eläviä oksia kannattaa aina poistaa enintään kolme kappaletta kerralla suoraan rungosta. Oksan kärkiä voi typistää hieman enemmän, mutta ei missään nimessä yli viidesosaa kasvustosta.”

5. Ei huolehtisi liikaa puutarhan siisteydestä

Puutarhan siisteydestä ei kannata Laurikaisen mukaan kantaa liikaa huolta.

Toisinaan pihan voi päästää hieman rönsyilemään, ja sinne istutetut puut ja kasvit rohkeasti mukailemaan luonnollista kasvuympäristöään.

”Liika siisteys köyhdyttää kaupunkiluontoa. Risukot, pajukot, ja lahopuu rikastuttavat elinympäristöä ja ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi”, Laurikainen toteaa.

Lue myös Seura.fi: Puu tervehdyttää, laskee sykettä ja vähentää stressiä – Eikä siinä kaikki: ”Puurakentaminen ja puumateriaalien valinta sisustusratkaisuissa voi olla ihmisen suurin yksittäinen ilmastoteko”

Puun hoitaminen.
© iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 asiaa, joita arboristi ei tekisi omille puilleen – moni tekee virheen jo ostohetkellä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.