Puutarha

Havukasvit puutarhaan – näin onnistut oikean lajin valinnassa, istutuksessa ja hoidossa!

Havukasvit tuovat vihreyttä pihaan kaikkina vuodenaikoina. Myös pienille kaupunkipihoille löytyy sopivia lajeja. Lue lisää havujen valinnasta, istutuksesta ja hoidosta.

Havukasvit, kuten havupuut ja -pensaat, ovat pitkäikäisiä, joten kasvupaikka kannattaa harkita tarkkaan. Istuttajan on hyvä selvittää toivotun lajin vaatimukset, ja valita paikka ensisijaisesti niiden mukaan. Kun laji kasvaa oikeassa paikassa, se voi hyvin ja talvehtiminen on varmempaa.

Lue myös: Hyvin hoidettu pensasaita on pihan komistus – onko valintasi leikattava pensasmuuri vai vapaasti kukkiva aidanne?

Havukasveihin kuuluu sekä aurinkoisen että varjoisan paikan lajeja. Jotkut lajit viihtyvät kuivassa ja toiset kosteassa. Myös ravinteiden tarve vaihtelee lajeittain. Kalkinsuosijoita havut eivät ole, joten ne viihtyvät hyvin luonnostaan happamassa maaperässämme.

Tutustu havujen kasvupaikkavaatimuksiin ennen istuttamista

Alla olevat suositukset ovat ohjeellisia, ja ne voivat vaihdella kasvupaikan muiden olosuhteiden mukaan. Kasvit selviytyvät monenlaisilla paikoilla, mutta ota huomioon suositusten suuntaviivat.

Havukasvit aurinkoon

Havukasvit puolivarjoon tai varjoon

Havut niukkaravinteisiin paikkoihin

Havut, jotka viihtyvät keskiravinteisilla paikoilla

Havut, jotka tarvitsevat runsaravinteista ja multavaa maata

Lähde: Pentti Alanko ja Mikko Lagerström, Havupuut ja -pensaat puutarhassa (WSOY)

Istuta havukasvit keväällä tai loppukesällä

Havukasvien taimia viljellään Suomessakin, mutta monet puutarhamyymälöiden taimet ovat tuontitavaraa. Jos tarjolla on kotimainen vaihtoehto, se kannattaa valita. Kotimaiset taimet ovat jo valmiiksi pohjoisiin oloihimme sopeutuneita.

Taimet myydään useimmiten astiataimia, joiden istutus onnistuu läpi kasvukauden. Paras istutusaika on keväällä ja loppukesällä, jolloin taimet ehtivät juurtua ennen talven tuloa. Keskikesälläkin voi istuttaa, mutta kastelua tarvitaan paljon.

Istuta havut näin

  1. Kastele taimet edellisenä iltana tai useita tunteja ennen istuttamista. Havut eivät nuudu helposti, mutta kostea juuripaakku on  helpompi käsitellä.
  2. Poista kasvatusruukku, ja tarkista juuristo. Jos juuripaakku on tiivis ja ruukun reunoja pitkin kiertynyt, leikkaa juuristoon muutamia viiltoja, jotta kerä avautuu ja juuristo levittäytyy laajalle.
  3. Kaiva taimelle kuoppa, joka on puilla 60–80 senttiä ja pensailla 30–60 senttiä syvä ja leveä. Istuta taimet entiseen syvyyteensä ja kastele runsaalla vedellä. Jos maata pitää parantaa, käytä havuille tarkoitettua multaa.
  4. Jos istutat havuja kesällä, varjosta taimia keppien varaan levitetyllä harsolla tai säkkikankaalla. Myös kastelutarve on runsainta kesällä.
  5. Kastele vasta istutettuja taimia sään mukaan noin 2–3 kertaa viikossa. Kaiva istutuslapiolla kuoppa, ja tunnustele kosteutta pintaa syvemmältä. Kastelua saatetaan tarvita vaikka hieman sataisi.

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet Suomen metsien puulajit? Tee testi!

havukasvit
Kartiovalkokuusi © Jarmo Wright

Varjosta nuoret havut kevätauringolta

Havukasveja ei talvisuojata, mutta ensimmäisinä vuosina etenkin avoimilla paikoilla ne kaipaavat suojaa kevätauringolta.

Kun maa on vielä jäässä mutta kevätaurinko päivisin lämmittää, kasvit saattavat kuivua, kun ne eivät saa jäisestä maasta vettä haihduttamansa tilalle.

Sopivia varjostukseen ovat kevyet, muoviset verkot, jotka voi asetella suoraan oksille. Säkkikangas on kaunis, mutta se saattaa painaa oksia, jos sen päälle sataa painavaa lunta.

Kevättalvella lunta saattaa sataa niin, että se on syytä kopistella pois. Etenkin räntälumi on painavaa, mutta se putoaa pois kasvin oksia kopauttamalla.

Havukasvit ovat helppohoitoisia

Havukasvit kaipaavat leikkaamista ani harvoin, vain kuivat ja vahingoittuneet oksat poistetaan. Jos eläviä oksia poistetaan, runkoon jätetään 5–10 sentin mittainen tappi. Se leikataan pois oksankaulusta vahingoittamatta pihkan valumisen päätyttyä.

Havuja voi halutessaan muotoilla. Kuusiaitaa kasvatetaan tiheäksi leikkaamalla sitä vuosittain niin, että uusinta kasvua jätetään vain muutama sentti. Vuorimännyt tuuheutuvat, kun latvaversoista leikataan alkukesällä puolet pituudesta. Marjakuuset kestävät vanhojenkin oksien typistämistä.

Topiariaksi sanotaan havujen leikkaamista palloiksi tai muihin muotoihin. Oksat saattavat olla neulasista paljaaksi nypityt, mutta päissä on havupallot. Havuja voi leikata perinteisesti talvella, mutta ne kestävät myös kasvukauden aikana leikkaamista.

Lue myös Anna.fi:stä: Pihallasi voi kasvaa supermarja: marja-aronia sisältää enemmän antioksidantteja kuin mikään muu marja tai hedelmä

Lannoita kohtuudella, kalkitse harkiten

Käytä lannoitteita kohtuudella etenkin, jos kyseessä on alueella talvenarka laji. Riittää, kun levität puutarhaan moniravinteista väkilannoitetta muutaman vuoden välein. Jos levität joka kevät kompostin keväällä kasvien katteeksi, se riittää.

Havukasvit eivät ole kalkinsuosijoita, joten maaperämme luonnollinen happamuus on niiden mieleen. Jos maan tiedetään olevan hyvin hapanta, puutarhaa perustettaessa kannattaa käyttää peruslannoitettua ja  kohtuudella kalkittua kasvualustaa.

Viljelytutkimus on varmin tapa selvittää maan ravinne- ja kalkitustarve. Muutaman taimen istuttaja voi käyttää happaman maan kasvien erikoismultaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Havukasvit puutarhaan – näin onnistut oikean lajin valinnassa, istutuksessa ja hoidossa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.