Puutarha

Chilin kasvatus – näin onnistut kasvattamaan chilejä vaikka ikkunalaudalla

Chilin kasvatus onnistuu kotioloissakin. Ota ohjeet talteen ja lue, miten eri chililajikkeet käyttäytyvät.

Pienoiskasvihuone sopii hyvin chilien idättämiseen, mutta chilin kasvatus onnistuu myös kotona vaikka ikkunalaudalla.

Lue myös: Avokadon kasvatus – näin kasvatat avokadopuun

Kasvihuoneita on nykyään saatavilla niin puutarhaliikkeistä kuin perusmarketeistakin. Runsas siemenvalikoima on löydettävissä esimerkiksi osoitteesta fataliiseeds.net.

Chilin kasvatus kotona: Sopiva lämpötila on 25–30 astetta

Sopiva lämpötila vaikuttaa paljolti siihen, miten nopeasti siemenet itävät ja miten nopeaa kasvu on. Lämpötilan olisi hyvä olla 25 ja 30 asteen välillä, jotta chilinsiemenet itäisivät tehokkaasti.

Lue myös: Tomaatin kasvattaminen viipaleesta – näin kasvatat tomaatin kotikonstein

Luonnonvalo alkaa Suomen leveysasteilla riittämään taimikasvatukseen vasta maaliskuussa, joten siihen asti tulee käyttää keinovaloa. Energiansäästölamput tai loisteputket kelpaavat hyvin tähän tarkoitukseen. Idätysalusta on tärkeä muistaa pitää kosteana.

chilin terveysvaikutukset

Huolehdi chilin juurista, jotta chili kasvaa hyvin

Juuret ovat chilin sydän, joten niiden hyvään kuntoon on syytä kiinnittää huomiota jo taimikasvatusvaiheessa. Kun juuret ovat kunnossa, on chilin kasvaessaan helpompi imeä ravinteita.

Chilin kasvatus kannattaa aloittaa viimeistään maaliskuun alussa. Joillakin chileillä, kuten capsicum pubescenseillä, on erityisen pitkä kypsymisaika, joten ne kannattaa laittaa ajoissa, mielellään jo joulukuussa itämään. Capsicum chinenset, capsicum annuumit ja capsicum baccatumit kypsyvät nopeammin, joten niiden idättämisenkin voi aloittaa myöhemmin.

Chilit pitävät lämmöstä, eikä niille voi koskaan antaa liikaa valoa. Keväällä kasvit kannattaa kuitenkin totuttaa auringon uv-säteilyyn ulkoiluttamalla niitä ja nostamalla altistumisaikaa auringolle vähitellen vartista ylöspäin. Tällä ehkäistään kasvin lehtien palaminen ulkona.

Lue myös: Oletko koukussa chiliin? Tämän takia chilin syöminen aiheuttaa meissä hyvän olon

Älä kastele chiliä liikaa tai saat kasvin hengiltä

Chilin saa hengiltä helposti kastelemalla sitä liikaa. Myös lannoittamisen suhteen kannattaa olla pidättyvä eikä ainakaan ylittää ohjearvoja. Hyvä peruslannoite chilille on esimerkiksi Puutarhan Kesä.

Tietoa kasvattamisesta ja chileistä ylipäätään voi hakea osoitteesta chilifoorumi.fi ja chiliyhdistys.fi. Laadukasta tuorechiliä voi kysellä toukokuusta lokakuuhun Heinän puutarhalta osoitteesta chilit.info. Taimia on saatavilla puutarhamyymälöissä keväisin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Chilin kasvatus – näin onnistut kasvattamaan chilejä vaikka ikkunalaudalla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.