Ruoka

Chilin polte viimeistelee kastikkeet ja kakut – ota talteen Kotilieden tulisimmat reseptit!

Chili on tuttu erityisesti eteläamerikkalaisesta ja aasialaisesta keittiöstä. Kevyesti käytettynä niistä saa sopivaa potkua myös moneen tuttuun kotiruokaan. Joko kokeilit chiliä suklaakakun maustena?

Chili on monipuolinen raaka-aine, joka sopii lähes kaikkeen ruoanlaittoon ja leivontaan. Chili tuo tulista takapotkua kastikkeisiin, majoneeseihin, salaatteihin, patoihin, pihveihin, kakkuihin ja moneen muuhun.

Lue myös: Oletko koukussa chiliin? Tämän takia chilin syöminen aiheuttaa meissä hyvän olon

Chilit ovat eräitä vanhimmista ihmisen hyötykäyttämistä ja viljelemistä kasveista. Vanhimmat chilin asutuslöydöt Etelä-Amerikassa ajoittuvat yli 8000 vuoden taakse. Sieltä se levisi ensin Väli- sitten Pohjois-Amerikkaan ja lopulta Kolumbuksen mukana Eurooppaan. 

Chilit kuuluvat koisokasvien sukuun, ja erilaisia lajikkeita tunnetaan jopa pari sataa erilaista. Chilien väri voi vaihdella punaisen eri sävyistä oranssiin, keltaiseen, vihreään ja jopa tummanvioletteihin ja mustiin asti. 

Chilien tulisuus vaihtelee lajien ja jopa yksilöiden välillä

Chili on yksi maailman terveellisimmistä marjahedelmistä ja sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja, kuituja ja hivenaineita. Se myös alentaa verenpainetta ja kolesterolia. Chilin terveellisyys on kuitenkin harvoin syynä sen käyttöön, vaan sitä syödään erityisesti sen maun ja tulisuuden vuoksi. 

Chilin tulisuuden takana ovat kapsaisinoidit, joista tunnetuin poltteen aiheuttaja on kapsaisiini. Chili sisältää polttavia kapsaisiiniyhdisteitä, jotka aiheuttavat kipua ja poltetta. Samalla vapautuu myös mielihyvää tuottavaa endorfiinia. Tästä johtuu, että chileihin voi syntyä jopa riippuvuus.

Chilien tulisuutta mitataan Scovillen asteikoilla. Tavallisen vihannespaprikan tulisuudeksi on mitattu nolla scovillea, mutta jo jalapeñon scoville-lukemat 2 500-8 000 yksikköön ja Habaneron puolestaan 200 000 yksikköön. Tätäkin tulisempia chililajeja on runsaasti. 

Koska Scovillen asteikkoa on vaikea hahmottaa, chilien tulisuus ilmoitetaan yleensä asteikolla 0–10. Tavallinen paprika on tulisuudeltaan 0, jalapeno 5, cayenne 8 ja habanero 10. Habaneroa tulisemmat merkitään lisäämällä kymmenen jälkeen plusmerkki tai useampi, esimerkiksi Naga Morichi -chilille merkitään 10+++. 

Asteikkoa ei kannata tuijottaa sokeasti, sillä saman lajin ja jopa saman chilipensaan chilien tulisuus saattaa vaihdella huomattavasti. Maista siis chiliä pieni pala aina ennen ruoan valmistusta, jotta tiedät, kuinka tulisesta yksilöstä on kyse. 

chili-suklaakakku
Chilien tulisuus vaihtelee lajikkeiden ja jopa saman chilipensaan chilien välillä. Maista chiliä aina pieni pala ennen kuin lisäät sitä ruokiin ja leivonnaisiin. Kuva: Anton Reenpää

Käsittely vaatii varovaisuutta

Eri ihmiset kokevat tulisuuden erilailla ja tulista syömällä toleranssi myös kasvaa nopeasti. Koko hedelmämalto sisältää kapsaisiinia, mutta eniten sitä on chilin vaaleissa siemenkiinnikkeissä, ei niinkään siemenissä. Jos haluat siis ruokaasi vähemmän potkua, poista erityisesti kiinnikkeet käsin tai varovasti pienellä veitsellä.

Kapsaisiini on rasvaliukoinen, joten suun poltetta voi hillitä juomalla rasvaista maitoa tai syömällä vaikka viipaleen vaaleaa leipää. Sen sijaan vesi ei auta, vaan se voi päin vastoin levittää kapsaisiinia laajemmalle suuhun ja aiheuttaa lisäpoltetta.

Chilin käsittelyn jälkeen kannattaa varoa silmien ja muiden herkkien kohtien hieromista. Parhaiten chilin polte lähtee käsistä hieromalla niihin ensin ruokaöljyä ja pesemällä sitten rasvaa irrottavalla pesuaineella. Halutessaan chiliä voi käsitellä myös kumihansikkaat kädessä. 

Chili lajikkeet sopivat monipuolisesti ruoanlaittoon

Chiliä ei käytetä vain tiettyihin eteläamerikkalaisiin tai aasialaisiin ruokalajeihin. Chili on todella monipuolinen raaka-aine. Sillä saa kevyesti käytettynä potkua ja juuri sopivaa lämmöntunnetta kastikkeisiin, majoneeseihin, salaatteihin, patoihin, pihveihin ja vaikkapa suosittuun chili con carneen sekä moniin tuttuihin kotiruokiin. 

Chili ja sen polte ei kuitenkaan saa dominoida ruokaa, vaan sen tehtävänä on olla osa herkullista kokonaisuutta. Niinpä chiliä kannattaakin aluksi käyttää varoen ja lisätä annostusta pikku hiljaa.

Eri chililajeilla ja -lajikkeilla on erilainen polte, ja tätä kannattaa käyttää hyväksi kokkailussa.

Tuoreiden chilien lisäksi kannattaa rohkeasti kokeilla myös kuivattuja chilijä sekä erilaisia chilikastikkeita, joiden voimakkuus vaihtelee makeantulisesta polttavan voimakkaaseen.

Makeat herkut – chili ihastuttaa suklaan makuparina

Chilin pieni potku sopii täydellisesti myös jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Erityisesti suklaan makuparina chili on vertaansa vailla.

Chilistä potkua kastikkeisiin ja lisukkeisiin

Erilaisilla kastikkeilla saa ruokiin ihan uutta makua. Itse tehtyä chilikastiketta ei voita mikään. Kuuluisa thaimaalainen sriracha-chilikastike on fermentoitua chilikastiketta, jonka voi valmistaa myös itse.

Perinteisin ja tunnetuin chilikastike on Tabasco, joka valmistetaan viinietikasta, cayennepippurista ja chilijauheesta. Sen miedosti savuinen versio, chipotle-Tabasco sopii erinomaisesti majoneesiin sekoitettavaksi. Supersimppeli, neljän raaka-aineen chilidippi nostaa grilliruoat uudelle tasolle. 

Kokeile myös chilivoita, joka anta grillatulle maissille herkullisen säväyksen. Punainen mojokastike puolestaan sopii niin grillatulle porsaan-, naudan kuin broilerinkin lihalle.

Chilistä saa potkua myös chili-valkosipulikastikkeeseen, joka sopii mukavasti vaikka härkis-salaattikuppien seuraan.

Ruokaisa, chilillä maustettu papu-maissisalsa kuljetetaan ääntä kohti tacojen täytteenä, mutta sitä kannattaa kokeilla myös nachopellin päällää.

Kimchi on Korean tulinen ja hapan ruokalahja maailmalle. Perinteisesti kimchi valmistetaan kiinankaalista hapattamalla, mutta erilaisia muunnelmia löytyy parisataa. Korealaisen chilijauheen sijaan kimchiin käy myös tavallinen chilipippurijauhe.

 

Kokeile chiliä rohkeasti pastakastikkeissa ja keitoissa

Chili ei ole vain aasialaisen ja meksikolaisen ruoan mauste, vaan se sopii erinomaisesti myös keittohin ja italialaisiin pastaruokiin. Tulinen peperoncino eli kuivattu chili tuo potkua sekä suosittuun munakoisopastaan, pasta alla normaan, että öljystä, valkosipulista ja chilistä valmistettuun supersimppeliin pastakastikkeeseenkin.

Chili-kanapasta on arki-illan herkullinen kiukkunälän selättäjä, joka valmistuu puolessa tunnissa. Siinä on paahdettua pekonia ja koukuttavan hyvä chilin polte. 

Chili-porkkanakeitto on lämmittävä kasvissosekeitto. Ranskankerma pehmentää chilin poltetta ja antaa keitolle täyteläisyyttä. Indonesialainen sambal oelek -chilitahna puolestaan tuo sakeaa kurpitsa-papukeittoon hurmaavaa potkua. 

Kookos-tofulaksa maistuu myös kasvisruoan ystävälle. Mausteinen liemi saa ruokaisuutta nuudeleista, tofusta ja pähkinöistä sekä viime silauksen tuoreesta chilistä.

Lue myös Anna.fi: Kuuma ruokatrendi Koreasta: gochujang on uusi sriracha

Chili on parasta pataruoissa, ihanaa myös kalan kaverina

Chili con carne on herkullinen klassikkoruoka, joka valmistetaan jauhelihasta ja pavuista. Sen voi nauttia sellaisenaan, riisin kera tai vaikkapa tacojen täytteenä. Kokeile myös chili cin quornia jossa liha korvataan sieniproteiinista valmistetulla quorn-rouheella.

Chili antaa herkullista potkua myös muille jauheliharuoille. Savuinen chipotle-chili antaa mukavaa lämpöä lihapulliin. Aasialainen jauhelihapannu puolestaan viimeistellään maun mukaan tuoreella chilillä.

Jos et ole tulisen ystävä, kokeile sweet chili seitiä. Pakastekala saa herkullisen maun, kun se upote­taan kermaiseen, makealla chilikastikkeella täpäköitettyyn kastikkeeseen.

Lähde: Chiliyhdistys

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Chilin polte viimeistelee kastikkeet ja kakut – ota talteen Kotilieden tulisimmat reseptit!

Ei chiliä, kiitos.

Nykyään chiliä on joka paikassa ja sitä on melkein pakko hyväksyä. Mutta kun on meitäkin joiden vatsat eivät kestä chiliä, niin miksi sitä laitetaan esim valmisruokiin. Jos haluaa sitä voi lisätä mutta sitä ei voi poistaa.
Chili voi saada vatsaa polttamaan kuin olisi nielaissut tulipallon. Varsinkin einesruuissa voitaisiin välttää.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.