Hyvinvointi

Oletko koukussa chiliin? Tämän takia chilin syöminen aiheuttaa meissä hyvän olon

Chili on todellinen terveyspommi. Se sisältää runsaasti erilaisia vitamiineja ja vapauttaa endorfiineja. Chiliharrastaja Mikko Rytilä kertoo, miksi chilin syöminen koukuttaa. Nappaa myös ideat chilin käyttöön ruoanlaitossa!

Chili on yksi maailman terveellisimmistä marjahedelmistä ja sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja, kuituja ja hivenaineita. Se myös alentaa verenpainetta ja kolesterolia.

Silti chilin terveysvaikutukset eivät useinkaan ole ykkössijalla silloin, kun chiliin jäädään koukkuun.

Lue myös: Tomaatti suojaa syövältä ja sydäntaudeilta: katso huimat terveysvaikutukset

Himoitun marjahedelmän ympärille on myös Suomessa muodostunut suoranainen chilikulttuuri. Kiinnostavia lajikkeita metsästetään ympäri maailmaa, ja joillekin harrastajille on tärkeää päästä kokeilemaan mahdollisimman tulisia chilejä.

Mistä chilin suosio oikein johtuu? Ja miksi tuliseen herkkuun jää niin helposti koukkuun?

”Monia kiehtoo nimenomaan chilin tulisuus, toisia taas enemmän maku ja monikäyttöisyys. Sitä voi käyttää ruoanlaitossa monin eri tavoin ja erilaisia lajikkeita on loputtomasti”, kertoo chiliharrastaja ja Suomen Chiliyhdistyksen hallituksen jäsen Mikko Rytilä.

Chili sisältää polttavia kapsaisiiniyhdisteitä, jotka hermoston reseptoreihin sitoutuessaan aiheuttavat kipua ja poltetta. Samalla vapautuu myös mielihyvää tuottavaa ja kipua lievittävää endorfiinia. Tästä johtuu, että chileihin voi syntyä jopa riippuvuus.

Tuliset chilit eivät sovi kaikille

Monille chilin syömisestä on tullut urheilusuoritus, jossa tärkeintä on uskaltautua maistamaan aina vain tulisempia lajikkeita. Rytilä itse ei kannata chilin syömistä urheiluna, eikä pidä chilin äärimmäistä tulisuutta sen tärkeimpänä ominaisuutena.

”Liian vahvan chilin syömisestä ”urheilumielessä” voi olla jopa haittaa. Tuliset chilit eivät sovi etenkään vatsahaavasta kärsiville henkilöille. Paprikalle allergiset voivat saada oireita chilipaprikoista. Lisäksi jotkut voivat olla allergisia jopa chilin sisältämälle kapsaisiinille.”

 Chililajeista tunnetuimpia ovat Capsicum annuumeihin kuuluvat jalapenot ja Capsicum baccatumeihin kuuluvat suursuosikit Aji Cristal ja Lemon Drop.

chilin terveysvaikutukset

”Monikäyttöinen Aji Cristal on rapsakka, hedelmäinen ja suhteellisen mieto chili, joka on parhaimmillaan tuoreena vaikkapa leivän päällä. Lemon Drop sopii tuorekäyttöön tai jauhettavaksi ja sitruunaisen makunsa ansiosta erityisen hyvin kalan kanssa nautittavaksi.”

Todella tulisten Capsicum chinensien joukosta tunnetuimpia lienevät Trinidad ja Tobacosta kotoisin oleva Trinidad Moruga Scorpion ja Bangladeshista 2000-luvun lopulla löydetty Naga Morich.

”Naga Morich oli pitkään Guinnesin ennätysten kirjassa maailman tulisimpana chilinä. Tämän hetken tulisin chili on Carolina Reaper, joka on jalostettu Yhdysvaltojen Carolinassa.”

Chiliä tuoreena, hapatettuna, täytettynä, kuivattuna ja hillona

Riippuu paljolti chililajista ja -lajikkeesta, mitä siitä valmistetaan ja miten sitä syödään. Jotkut chilit ovat parhaimmillaan tuoreina ja jotkut kaalin tapaan hapatettuina, kun taas joistakin valmistetaan hilloa.

”Esimerkiksi Capsicum baccatum -lajin chilit ovat parhaita tuoreena eli niitä kannattaa syödä ihan suoraan puskasta. Ruoanlaitossa mielestäni paras chililaji on suurelle yleisölle tuntemattomampi rocoto eli Capsicum pubescens. Tuorejuustolla täytetty, pekoniin kääritty uunirocoto on suunnilleen parasta ruokaa mitä tiedän. Valmistan siitä myös herkullista tomaattipyreetä, johon savustan chiliä, valkosipulia ja sipulia”, kertoo chilikärpäsen pureman viitisen vuotta sitten saanut Rytilä.

Chiliä voi myös hapattaa samaan tyyliin kuin kaalia. Se on luonnollisin tapa säilyttää chilissä vitamiinit. Chilistä voi valmistaa hedelmäisiä hilloja, kuten chili-appelsiinihilloa tai chili-omenahilloa.

Tunnetuin käyttötapa on chilin kuivaus. Chilin aromit säilyvät hyvin, kun kuivaus tehdään oikein eli alle 50 asteessa. Tulisista chileistä saa kuivaamalla erinomaista, riittoisaa pöytämaustetta.

Chilin paistaminen tai kiehuttaminen miedontaa chilin tulisuutta. Varsinkin tulisen chilin paistamisessa kannattaa olla varovainen. Kun chili alkaa kiehua ja voimakkaat kapsaisiinihöyryt nousevat silmiin, sen kyllä huomaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko koukussa chiliin? Tämän takia chilin syöminen aiheuttaa meissä hyvän olon

MRgreen

Tähän juttuun pitäisi laittaa kasvatusohjeita ja mistä hyvää chiliä saa

Mirkku

Nykyään kirjoitetaan joka paikassa ”rapsakka”. Minulle länsimurre-alueella asuvalle laatusana on ”rapea”.

1977 jan

sedälleni 57v tuli kurkkusyöpä. Jouluna ensioireet kun nieleminen sattui vähän. Joulukuun lopulla tutkimuksia ja koepala. Tulos, on agressiivinen, ”ei voida hoitaa, tai leikata”. joku putki kai laitettiin ja melkoisesti lääkkeitä.

setäni oli työssä , joku osastopäälikkö, myös lastenlastensa jääkiekkojoukkueessa johtaja. oli lähes raitis , chili;n ystävä jo viisi vuotta.
Koko terveys romahti joulukuun ja tammikuun 15p välissä, en tiedä enää tarkkaan, kun en ole kysellyt, en osaa kysellä.

Helena

Vihaan yli kaiken sitä ku toitotetaan…olet itse vastuussa omista tunteista. Kuka sen keksii. Ei kenenkään tarvitsee kestää toisen asiatonta tai loukkaava käytöstä. Onhan se hyvä jos pystyy siihen.
Aika heikot ohjeet oli minun mielestä, toki muutamia asiallisiakin ideoita oli.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.