Puutarha

Paprikan kasvatus on mahdollista niin parvekkeella, kasvihuoneessa kuin puutarhassakin – lue ohje ja onnistu!

Kokeile paprikan kasvatusta kotona. Suosittu vihannes viihtyy parvekkeellakin, kunhan sen kasvuolot ovat otolliset. Katso vinkit!

Paprikan kasvatus onnistuu kotona niin puutarhassa kuin parvekkeellakin. Vuoden 2020 vihannekseksi valittu paprika kuuluu suosikkivihanneksiin ympäri vuoden. Vihreät, punaiset, keltaiset, oranssit ja rusehtavat paprikat sisältävät paljon C-vitamiinia.

Lue myös: Paprika on vuoden 2020 vihannes

Paprikan kasvatus onnistuu, kunhan lämpöä on tarpeeksi

Paprikat kuuluvat paljon lämpöä vaativiin vihanneksiin, jotka kasvatetaan mielellään kasvihuoneessa. Myös lasitettu parveke kerää lämpöä kuin kasvihuone. Aikaisten F1-lajikkeiden, kuten ’New Aces’, ’Amyka’ ja ’Nikita’,  kasvatus onnistuu ulkonakin hyvin lämpimällä ja suojaisalla paikalla.

Paprikan taimet voi kylvää itse tai ostaa puutarhalta. Paprikan kasvatusaika on pitkä, joten helpointa on antaa puutarhureiden hoitaa taimien kasvatus ja ostaa taimet kesän alussa. Toisaalta lajikevalikoima siemenluettelossa on laajempi kuin taimimyynnissä, joten molemmilla on puolensa.

Paprikan kasvatus

Paprikan kasvatus voi alkaa jo helmikuussa

Siemenet kylvetään pikkuruukkuihin maaliskuussa, mutta jotkut aloittavat taimikasvatuksen jo helmikuussa. Kylvöstä istutukseen tarvitaan pari kuukautta, joten kylvöt kannattaa ajoittaa sen mukaan, kuinka aikaisin pääsee istuttamaan: kasvihuoneviljelyyn varhain ja avomaalle myöhemmin.

Siemenet kylvetään hiekkapitoisella kylvömullalla täytettyihin pikkuruukkuihin, 1–2 siementä per ruukku. Kylvös kastellaan ja viedään lämpimään paikkaan, kuten kylpyhuoneeseen lattialämmityksen päälle. Itäminen on nopeinta +25–+30 asteessa.

Kun taimet putkahtavat pintaan, ruukut siirretään heti valoisaan paikkaan. Lämpötilaa voi laskea hieman, muttei alle huoneenlämmön.

Varhaisimmat helmikuun ja maaliskuun alun kylvökset hyötyvät  yhteyttämistä voimistavista kasvilampuista, niin myös paprikan pikkutaimet.

Lue myös: Katso herkulliset ohjeet ja pikkelöi nyt kasvikset – mummonkurkut, kirsikkatomaatit ja monet muut mainiot maut

Paprikan taimet karaistaan ennen istutusta

Koska taimikasvatusaika on pitkä, taimet saavat kasvaa aluksi pikkuruukuissa. Kevään edetessä ne kannattaa ruukuttaa ainakin kerran suurempiin astioihin.

Kylvömullan ravinteet eivät pitkälle kanna, joten kasvussa olevia taimia lannoitetaan 1–2 viikon välein kastelulannoksella.

Koska paprikat ovat kylmänarkoja, taimet on karaistava ennen ulos istuttamista. Taimet viedään ulos aluksi vain lämpimiksi päiviksi ja tuodaan yöksi sisälle.  Kesän alussa taimet istutetaan lopullisille kasvupaikoilleen kasvihuoneeseen, parvekkeelle tai lämpimälle seinustalle.

Lue myös: Täytetyt paprikat: 80-luvun klassikko on arkiruokien aatelia – milloin maistoit viimeksi?

Kasvihuone sopii paprikalle parhaiten

Paprikan viljelylämpötila on avomaalla tai parvekkeella vaikeasti hallittavissa mutta kasvihuoneessa paremmin. Kasvihuoneessa päivälämpötila on parhaimmillaan +20–+24 ja yöllä +16–+22 astetta.

Kun paprika aloittaa kukinnan, ensimmäinen kukka poistetaan ja taimen versoja karsitaan tai typistetään hieman. Liian lämpimässä sato vaarantuu: jos keskilämpötila on yli +25 astetta, hedelmöittyminen voi epäonnistua.

Tukikepit ovat tarpeen, jotta versot eivät vaurioidu. Vettä taimet käyttävät aluksi kohtuudella mutta sadon muodostuessa yhä enemmän.

Ikävä kyllä paprikoita vaivaavat monet kasvintuhoojat, kuten harmaahome, kirvat, punkit ja ansarijauhiaiset. Hometta torjutaan tuuletuksella ja tuoholaisten torjuntaan voi kasvihuoneessa käyttää biologisia torjuntaeliöitä.

Lue myös: Torju ekologisesti home ja tuholaiset puutarhasta – 8 luonnonmukaista vinkkiä

Paprikoita korjataan sitä mukaa kuin paprikat kasvavat ja kypsyvät. Ne voi syödä myös raakoina tai jälkikypsyttää sisällä. Vihreät paprikat eivät ole eri lajiketta, vaan raakoja paprikoita, joista monet erityisesti pitävät.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paprikan kasvatus on mahdollista niin parvekkeella, kasvihuoneessa kuin puutarhassakin – lue ohje ja onnistu!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.