Puutarha

Oletko jo kuullut mansikkalajikkeesta, joka tekee satoa koko kesän? Yhtä makea kuin Polka

Suomen mansikkakausi on tunnetusti makea ja lyhyt, mutta onko asiaan tulossa muutos? Hyvänmakuinen Furore-lajike tekee satoa koko kesän.

Viime vuosien aikana mansikkarintamalla on tapahtunut muutos, joka miellyttää puutarhuri Juha Toikkaa.

”Kun puhutaan mansikkakaudesta, on tavallisesti totuttu siihen, että tulee yksi rysäys. Silloin mansikkaa pitää syödä ja säilöä. Tästä halutaan pois. Osittain varmasti siksikin, että hinnat pysyisivät tasaisempina, eikä tulisi sitä paniikkia”, Toikka kertoo.

”Lajikekehitys on menossa siihen suuntaan, että mansikkaa on saatavilla koko kesän, tasaista satoa keväästä syksyn pakkasiin asti. Saadaan paljon suurempia satojakin, kun mansikkaa kasvaa koko kesän.”

Iloisia uutisia siis mansikan ystäville: tulevaisuudessa kotimaisia mansikoita saattaa päästä popsimaan läpi kesän.

Lue myös: Mansikan terveyshyödyt – 5 hyvää syytä syödä mansikoita

Parhaimmillaan istutetut taimet alkavat tuottaa satoa jo reilun kuukauden päästä istutuksesta. Yksi tällainen lajike on Furore.

Mansikkalajike furore tuottaa satoa koko kesän.
Kasvutapansa takia hyvin amppeliin sopiva mansikkalajike Furore tuottaa satoa koko kesän ja sen maku on Polkan veroinen. © Juha Toikka

Furore-mansikka tekee satoa koko kesän ja sen maku on Polkan veroinen

”Amppelimansikoissa on totuttu siihen, että marjat ovat ihan ok, eivät niin hyviä kuin perinteiset Polkat. Furoressa on makukin kohdallaan, maku on vähintään Polkan veroinen ja satoa tulee.”

Toikka kertoo, että lajike kasvattaa kiinteitä ja hyvälihaisia mansikoita, joissa ei ole onttoa tilaa keskellä. Lajiketta voi myös pakastaa.

”Jos tänä vuonna kokeilee Furorea, ensi vuonna haluaa varmasti lisää.”

Lue myös: Mansikan kasvatus: Ota vinkit talteen ja nauti makeasta ja runsaasta sadosta

Furore-mansikkalajike istutetaan ja sitä hoidetaan samalla tavalla kuin muitakin mansikkalajikkeita. Maltillinen kastelu ja lannoitus takaavat parhaan sadon ja kasvun.

Lajike sopii kasvutapansa vuoksi hyvin amppeliin. Toikka kertoo, että amppelin voi laittaa kellariin talvehtimaan, mistä se kannattaa nostaa maaliskuussa valoisaan paikkaan ja kastella hyvin, niin toukokuussa voi saada jo ensimmäiset marjat.

Amppelissa kasvavan Furoren voi myös istuttaa syksyllä maahan ja antaa talvehtia ulkosalla.

”Tämä lajike ei ole mikään yhden kesän juttu.”

Lue myös: Tunnetko mansikkalajikkeet? Löydä suosikkisi 8 lajikkeen joukosta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko jo kuullut mansikkalajikkeesta, joka tekee satoa koko kesän? Yhtä makea kuin Polka

Sinun täytyy kommentoidaksesi.