Puutarha

6 asiaa, mitä puutarhuri ei koskaan tekisi omassa puutarhassaan: ”Siinä on hirveä homma”

Puutarhaneuvoja Marja Kärki haluaa, että oma piha on mahdollisimman helppohoitoinen ja luonnollinen. Nämä asiat hän jättäisi puutarhassaan tekemättä.

Puutarhaneuvoja Marja Kärki tekee päivittäin töitä puutarhasuunnittelun parissa. Omalla pihallaan hän ei halua raataa, vaan piha saa olla mahdollisimman helppohoitoinen ja luonnollinen.

Kysyimme, mitä asioita hän ei koskaan tekisi omassa puutarhassaan.

Puutarhaneuvoja Marja Kärki
Puutarhaneuvoja Marja Kärki © Mari Kaartokallio

1. Nurmikko pois

Kärki ei laittaisi omalle pihalleen nurmikkoa, koska se vaatii paljon työtä. Ainakaan hän ei lannoittaisi nurmikkoa, koska silloin se kasvaa vielä nopeammin.

”Nurmikolla on tietysti paikkansa silloin, jos haluaa pihalleen pelipaikkaa, mutta jos kaupungin nurmialueet ovat lähellä, hyödyntäisin mieluummin niitä.”

Nurmikon sijaan Kärki laittaisi pihalleen maanpeitekasveja, kiveyksiä tai niittyjä, joille leikataan vain kulkuväylät.

”Niittykasvillisuus tekee puutarhasta monimuotoisemman, ja samalla saan nauttia upeasta kukkaloistosta.”

2. Puiden ja pensaiden leikkaus vähemmälle

”Minulta kysytään usein, kuinka puita ja pensaita leikataan, ja usein vastaan kysymällä, miksi niitä pitää leikata lainkaan.”

Kärjen mukaan jos oikea kasvi kasvaa oikeassa paikassa, sitä ei tarvitse juurikaan leikata. Jos paikka on kasville väärä, se vaatii paljon hoitoa.

Poikkeus ovat omenapuut. Marjapensaille ja monille lehtipensaille riittää, kun poistetaan vanhoja oksia silloin tällöin.

Kun kasvia leikataan, sille pitäisi olla jokin syy, esimerkiksi se että oksat hankaavat toisiaan. kasvavat puussa sisäänpäin tai ovat kulkureittien tiellä. Leikkaamalla puut ja pensaat saadaan myös haaroittumaan, jos ne eivät ole sitä tehneet muuten. Kuivat oksat poistetaan, mutta muuten puita ja pensaita ei tarvitse joka kevät olla leikkelemässä.

3. Ei leikattavalle pensasaidalle

Omassa puutarhassaan Kärki haluaa päästä mahdollisimman vähällä työllä, ja siksi hän ei laittaisi pihalleen missään nimessä leikattavaa pensasaitaa.

”Siinä on hirveä homma. Mieluummin laittaisin aidanteen, jossa on siksak-muodostelmassa erilaisia pensaita, jotka saavat kasvaa siten kuin kasvavat.”

”Erilajisia ja eri aikaan kukkivia pensaita sisältävä aidanne on minusta luonnollisen ja kivan näköinen, toisin kuin viivasuora tai geometrisen tarkasti leikattu yksilajinen pensasaita.”

Lapso leikkii asvaltilla.
Marja Kärki käyttäisi leikkimiseen ja pelaamiseen lähialueiden puistoja ja kenttiä sen sijaan, että laittaisi omalle pihalleen asfalttia tai nurmikkoa.  © Mirva Kakko

Lue myös Anna.fi:stä: Pihasuunnittelija Helga kertoo: tällaisen pihan kaikki haluavat juuri nyt

4. Ei asfalttia edes autopaikalle

Kärki ei laittaisi pihaansa autopaikoille tai talon edustalle asfalttia, koska hän haluaa, että hulevedet pääsevät imeytymään mahdollisimman hyvin maaperään.

Kiveyksen hän valitsisi niin, että vesi pääsee saumoista imeytymään maahan.

Kärki kertoo, että nykyisin kaupungeissa on paljon pintoja, jotka eivät ime vettä, ja sen seurauksena on paljon hulevesitulvia ja -virtaumia.

5. Vahvat myrkyt pannassa

”En käyttäisi pihallani vahvoja myrkkyjä tai torjunta-aineita, vaan pyrkisin käyttämään luonnonmukaisia aineita ja biologista torjuntaa.”

Rikkakasveja Kärki ei missään nimessä torjuisi myrkyillä, vaan mekaanisella kitkennällä tai tukehduttamalla ne kankaiden, maakerroksen tai kuorikatteen avulla.

6. Sammal saa jäädä

Moni taistelee nurmikon sammaltumista vastaan.

”Itse rakastan sammalta ja vaalin sitä, se on minusta maailman kauneinta. Olen juuri istuttanut sitä laattojen väliin kivituhkan päälle.”

Sammalen huono puoli on se, että se ei kestä kovaa tallomista. Jos sammaloituneella nurmikolla kuljetaan tai pelataan paljon, maanpinta on nopeasti mulloksella.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 6 asiaa, mitä puutarhuri ei koskaan tekisi omassa puutarhassaan: ”Siinä on hirveä homma”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.