Puutarha

Hyötykasvien kasvatus parvekkeella: Jos noudatat näitä 7 vaihetta, sato on taattu!

Tiesitkö, että parvekkeella voi kasvattaa myös marjapensaita ja hedelmäpuita? Parvekkeella kasvatuksen hyviä puolia on se, että puput ja peurat eivät pääse syömään satoa.

Parvekkeella voi kasvattaa vaikka mitä hyötykasveja! Yrttejä ja vihanneksia tietenkin, mutta myös marjapensaiden ja jopa erilaisten puiden, kuten kirsikan, aprikoosin ja persikan, kasvatus on mahdollista.

Nämä seitsemän vaihetta auttavat alkuun.

1. Hyötykasvien kasvatus parvekkeella vaatii ison ruukun

Parhaiten parvekkeella kasvatuksessa onnistuu, kun kasvilla on iso ruukku, jossa on reilusti multatilaa. Multaa toimii eräänlaisena kasvin ruokakomerona, josta juuristo ammentaa ravinteita kasvuun.

Pohjareikä on tärkeä, sillä ylimääräiset vedet tulevat ruukusta ulos, jolloin liikakastelun vaara vähenee. Ruukun alla kannattaa olla aluslautanen, jotta vesi ei valu parvekkeen pohjamateriaaleihin.

2. Lannoitus on tärkeää

Kasvit eivät saa parvekkeella maasta tärkeitä ravinteita, joten ne pitää itse antaa kasveille.

Lannoitteessa on tärkeitä ravinteita, joilla on suuri merkitys juuriston kehittymiseen, kukintaan, sadon kypsymiseen sekä kasvin vahvistumiseen ja kasvamiseen.

Lannoittaminen kasteluveden mukana on kätevin tapa muistaa lannoittaa kasvia tarpeeksi.

”Lannoitus ja riittävän iso ruukku ovat viherpeukalon salaisuus”, Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio kertoo.

3. Varmista, että kasvit saavat aurinkoa

Kasvien olisi hyvä saada valoa mielellään puolet päivästä. Keskipäivällä voi riittää 3–4 tuntia.

Sijoita kasvit niin, että ne saavat tarpeeksi valoa. Nosta ruukut kaiteen korkeudelle, jos alaosa parvekkeesta on umpinainen.

Valitse kasvit olosuhteiden mukaan. Melkein koko päivän lasitetulle parvekkeelle paistava aurinko tekee parvekkeesta kuin kasvihuoneen. Tällaisilla parvekkeilla yleensä viihtyy hyvin esimerkiksi chili, basilika ja tomaatti.

4. Älä unohda kastelua lomankaan aikana

Parvekkeella kasvavat kasvit tarvitsevat paljon vettä, etenkin jos sade ei kastele niitä. Kesäloman ajaksi sopivat hyvin erilaiset kastelusysteemit, joita myydään kaupoissa tai jollaisen voi tehdä itse.

Kasveille voi viritellä esimerkiksi pullon tai kanisterin, joka täytetään vedellä. Pohjaan sekä korkkiin tehdään pienet reiät, joista vesi pääsee vähitellen valumaan multaan.

5. Tarkkaile kasveja ei-toivottujen vieraiden varalta

Pese parveke sekä laatikot ja ruukut kunnolla ennen istutusta, jotta vältät vihannespunkit ja kirvat.

Myös kasvien reipas sumuttelu vedellä voi auttaa karkottamaan nämä kasvien vihulaiset. Kirvoja voi listiä käsin, jos huomaa niitä versojen kärjissä.

6. Hyöytkasvien kasvatus parvekkeella: Saatat joutua itse toimimaan pölyttäjänä

Kasvien kukkiessa niitä pitäisi muistaa pölyttää itse, jos pölyttäjät eivät löydä tai pääse parvekkeelle sitä tekemään.

Pölyttämisen voi tehdä väristelemällä kasvia sormella hellästi tai tupsuttelemalla esimerkiksi pienellä siveltimellä. Tämä lisää satoa.

Lue myös Anna.fi:stä: Terassin sisustus: Kaksi kaunista tyyliä pihalle tai parvekkeelle – toinen on rohkealle edelläkävijälle

7. Auta talvehtimisessa

Monivuotisten istutusten kasteleminen on tärkeää lopettaa ennen ensimmäisiä pakkasia, jotta juuret eivät juuret jäädy.

Laita kasvit talveksi parvekkeen lattialle seinän viereen talvehtimaan. Kaupoissa myydään pakkaspeittoja, joilla voi peittää koko kasvin tai puista esimerkiksi niiden rungon. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätöntä.

”Kaikki pensaat ja puut eivät välttämättä selviä talvesta, joten ei kannata lannistua. Kaupasta voi käydä hakemassa uuden seuraavana keväänä ja kokeilla uudestaan.”

Hyötykasvien kasvatus parvekkeella: sitruuna parvekkeella.
© iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyötykasvien kasvatus parvekkeella: Jos noudatat näitä 7 vaihetta, sato on taattu!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.