Kirvojen torjunta kotikonstein: katso parhaat vinkit!

Kirvojen torjunta onnistuu kotikonstein – nappaa parhaat vinkit ja häädä kirvat pois!

Kirvat ovat puutarhakasvien yleinen kiusa. Niiden kukistamiseksi on kuitenkin monenlaisia keinoja ja torjunta-aineita.

Haluatko kirvat pois puutarhastasi? Kirvat ovat oikea kasvien kiusa. Häätötoimenpiteet voi aloittaa antamalla kirvoja kuhiseville kasveille napakan kylmän suihkun. Markkinoilla on useita luonnonmukaisia torjunta-aineita, mutta kirvojen torjunta on mahdollista myös kotikonstein.

Lue myös: Torju ekologisesti home ja tuholaiset puutarhasta – 8 luonnonmukaista vinkkiä

Kirvojen torjunta kotikonstein – 2 vaihtoehtoa saada kirvat pois

1. Nokkosvesi

1 kg tuoreita nokkosia tai 250 g kuivattua
5 l vettä

Kaada noin 20 asteinen vesi nokkosten päälle ja anna seistä vuorokausi. Siivilöi neste ja käytä laimentamattomana ruiskutteena kirvoja vastaan.

Lue myös: Ampiainen, mehiläinen vai kimalainen? Näin erotat myrkkypiikkiset pistiäiset

2. Raparperivesi

600-700 g raparperin lehtiä
5 l vettä

Keitä raparperin lehtiä vedessä teräskattilassa puolisen tuntia. Siivilöi keitos ja käytä laimentamattomana ruiskutteena kirvojen vaivaamille kasveille.

Kirvojen torjunta onnistuu raparperin lehtien avulla.

Kirvojen torjunta kotikonstein onnistuu raparperin lehtien ja nokkosen avulla. © Hanna Maunuksela

Lähteet: Hyötykasviyhdistys ja Marttaliitto.

Juttua muokattu 4.7.2022: Poistettu mäntysuopa keinojen joukosta.

Juttua muokattu 8.8.2022: Poistettu ekologinen astianpesuaine keinojen joukosta.

Ovatko kirvat iskeneet sinun kasveihisi? Kerro omat vinkkisi, miten kirvojen torjunta onnistuu.

Avainsanat

Keskustelu

Lähes kaiken olen kokeillut kirvojen kanssa!! Kaikki mäntysuovasta, tolusta, kylmästä ja jopa kuumasta vedestä, nokkonen ja raparperikin on testattu, eikä niistä mikään ole auttanut. Tuhkaa aion kokeilla tänä vuonna ja jos se ei auta, joudun ensi keväänä turvautumaan ”oikeisiin” myrkkyihin, että saisin viinimarjapensaani kirvoista puhtaiksi!

Joo kaikkia on kokeiltu. Nyt olen kokeillut viimeksi tänään kaneli jauhetta , mustille muurahaisille ( niille pienille.) Saas nähdä poistuuko kukkamaasta ne. Paitionin myrkyt olen jo kokeillut, osa on lähtenyt ja joku laji niistäkin on vielä kukkamaassani. Mitä tehdä sellaiselle maalle jossa on muumiotauti.Kaikki marjapensaat on kuollut ja omena puut viimeinenkin on nyt kuivunut? Ainoastaan karviais pensaat on viihtynyt,.

Näin Helsingin puutarhamessuilla rungollisen katajan. Osastolla,jossa kataja oli eivät virkailijat tienneet, mistä sitä saisi. Haluaisin sellaisen vanhempieni haudalle. Tietääkö joku, mistä niitä voisi saada?
Alppiruusuni teki heti nupun ympärille uudet versot ja nuput kuivuivat aukeamatta. Mikä voisi olla syynä. En lannoittanut erityisesti, vai olisikohan tarvinnut. Viereinen ”erimerkkinen” alppiruusu kukki runsaasti.
Puutarhassani on kaksi suklaakirsikkapensasta. Saako niistä puun mallisia, jos poistaa alimpia oksia? Mihin aikaan kirsikkaa voi leikata? Ovat olleet puutarhassani vasta viime syksystä.

minulla on appeli kukka jonka olen itse siemenistä asti kylvännyt.nyt siinnä on yksi osompi ongelma siihen on tullut kivoja kauhea määrä vakka amppelli on aika korkealla parvekkeella.tänään 8.8.2012 sain leppäkertun kiinni ja vei sen amppeliin eiköhän nyt kirvat poistu siitä sen tiedän että leppäkertut syövät kirvoja.toivon että keinotepsii.mitä muutakaan olisin tehnnyt

Minulla on sisäkukissa ja taimissa vihreitä kirvoja oon koittanut mäntysuopa nestettä ,mutta aina vaan on kiinan ruusussa on kukkanupuissakin millä ne tapan raivostuuttavat kun taimetkin taitaa kuolla apua………

Kasvatettiin itse tomaatintaimet verannalla ja sitten kun ne siirrettiin kasvihuoneeseen vasta siellä huomasin , että lehtien alta pölähti valkoisia itikoita pilvi kun tukikeppejä laittelin. Samoin kurkun taimissa on samaa itikkaa lehtien alla pilvinpimein. Onko teillä hyvää reseptiä niiden häätämiseksi. Aion tänään kerätä nokkosia ja tehdä nokkosvettä ja sillä tehdä sumutuksen,mutta jos ei tehoa onko turvauduttava kaupan kemiallisiin kukkaraideihin tai muihin tuholaismyrkkyihin. Mielummin ensin luomumyrkytys jos sellainen resepti täältä löytyisi. Meidän kasvihuone on 2×3 m ja tomaatteja on 9kpl kurkkuja 4 kpl eikä mitään muita kasveja. Vaimo itkee ja itseäni harmittaa,kun kerkesin taimet jo istuttamaan joissa oli osassa jo kukintojakin.

Miten paljon sitä tuhkaa pitää laittaa ja siis siihen kasvin juurelleko? Mie romahdan kohta pionieni kanssa, viime keväänä iloitsin, jippii, hirveästi nuppuja, sit ne rupes kuhiseen muurahaisia ja parin päivän päästä nuput täysin kaluttu ja mökillä sama juttu, ei ole siis paikastakaan kiinni. Kuulemma kirvat syö nuput ja muurahaiset ne kirvat.
Nyt päätin hyökätä vastaan heti alussa eli mäntysuopavesiliuosta kehiin, mäntysuopaa on menny melken pullollinen, mutta kirva ei häviä mihinkään. Ne kyllä varmaan kuoli, mitä suihkuttelin, mutta niitä tulee aina lisää jostain.

Olen jo niin väsyny tähän mäntysuopashowhun ja siihen, että pionit ois muuten elinvoimasia, mutta eihän ne tällä menolla kuki. Mikähän jokin ihan teollinen, kaupasta ostettava myrkky ois hyvä?

Soitimpa ihan paikalliseen puutarhaan, missä semmonen vähän pidemmälle koulutettu puutarhuri omistajana, ei viitsiny ees kuunnella mun valitusta mäntysuovasta :D, keskeytti ja rupes luetteleen, mitä sillä on myytävänä, sanoi, että tietyissä kasveissa tosiaan on riesana muurahaisten ja kirvojen yhdistelmä ja mainitsi parikin suihketta, millä lähtee. Käyn hakemas ensitilas, mitäs hyötyä noista luomukonsteista on, jos ne ei mitään auta.

murkut hoitaa kirvoja, ei ne niitä syö. Lypsävät makeaa mettä murkut kirvoista. =(

Teeppä mehutiivisteestä, joka sisältää aspartaami nimistä makeutusainetta mehua, kaadat tai ruiskuttelet alueelle jossa mustia muurahaisia niin häviävät muutaman viikon sisällä. Terassilaattojen alta ne hävisivät sekä keittiön tiskipöydältä, laitettuni asetillisen mehua niille syötäväksi.

Kaikki ötökät näyttävät iskevän tänä kesänä. Ensin miljoonakukka-amppeli ja kaikki orvokit täynnä kirvoja ja niitä olen yrittänyt hävitellä eri konstein. Sitten kimalaiset tekivät pesän talon tiilien rakoon. Luumupuu on täynnä tahmeata tummaa nestettä erittäviä kirvoja tai muita ötököitä ja tuo neste on liannut luumupuun alla olevan kasvihuoneen katon. Kun tulee lämpimämpää, niin varmaankin ne kulkeutuvat sisälle kasvihuoneeseenkin tuuletusluukun kautta. Etsin ohjeita, mitä teen, ja vinkiksi löytyi kylmä vesisuihku kovalla paineella, joten yritetään nyt sen avulla. Olisiko tähän muita vinkkejä, kun luumupuu on talon korkuinen, niin eihän sitä pysty millään mäntysuopaliuoksillakaan suihkuttamaan?

ja ainoa millä olen saanut jokavuotiset kirvat pois parvekekukista on Provado-puikko. Alkaa vaikuttaa 2-4 päivässä. Nyt en laittanut sitä heti kukkien tultua, moka, kirvat ehtivät tulla.

yritin karkoittaa kirvoja mäntysuovalla meni muutama pullo ja koko piha haisi mäntysuovalle ei apua rautakaupasta löytyi sopiva aine sitä laimennettuna suihkepulloon ja kirvat ainakin vähenivät kannatta käyttää vain harkiten ja arvokkaimmille kukille koska teho aa kaikkiin lentäviin

Kirvat la tomate il il la ja tuhkalla eli loppu tutkinnolla. Voitte uskoa tähän mun ruusuun joka on kirvaton koska poltin ruusun lehden tulessa. Hyvin vaikea selittää mutta niin helppo tuhota.. Jos vaan jaksatte tehkää tupakan tuhkaan keitetty sitruuna anis viina valosipuli poltettuna grillissä tai armagnac aniksen sijaan… sitten suihkutatte kirva lehtien alle… minä olen maalta ja käynyt yliopistot ranskan lääketietessä ja opin silti maalla yksin paljon eläimiltä ja mehiläiseltä. Nyt asun portugalin algarvessa ja citrus puihin tuli Kirvoja. Portugalissa on kielletty musta saippua koska joivat itsemurhiin. Minä saan ostaa sitä koska minulla on terveen mielen ja kehon toiminnan paperit ranskasta. En saa myydä enkä antaa muille sitä saippuaa jota ranskasta saan eli mustaa saippuaa. Se tepsii kyllä. Omassa ruusussani joka tosi upea ei ole enää kirvan kirvaa mutta lähipuissa on kaikki lehdet parissa viikossa kadonneet ja puut kuolleet. Itse tarvitsen suomesta lois aineita puun rungolle ennen talvea tai kun hedelmät on jo tulleet…meillä on ympäri vuotuinen kasvu ja ainoa lääke on savut kuten sitruuna tuoksu puikot…halpoja basaarista saa.

Kai

”Provadon tehoaine imidaklopridi kuuluu EU:n kieltämiin aineisiin. Imidiklopri aiheuttaa viivästynyttä myrkyllisyyttä. Lentomehiläiset kuljettavat ainetta pesään, jolloin se voi vaikuttaa toukkiin ja kehittyviin sukupolviin.”

Lähde: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/04/29/kesan-otokoita-torjutaan-jarein-myrkyin

Viime vuosina havaittu mehiläiskato on huolestuttava ilmiö eri puolilla maailmaa. Hyönteismyrkyt tuntuvat olevan yksi tärkeä syy. Monet sanovat että niitä on Suomessakin nykyisin vähemmän.

Marttaystäväni neuvoi kirvoja vastaan 1/2 vettä ja 1/2 rasvatonta maitoa ja sillä sumuttelin kirvaiset tomaatintaimet ja suosikkikukkani…. Päivän tai kahden päästä kirvat olivat poissa tai kuivaneet kasvin pintaan!!! En olisi uskonut! Tehokas luomukonsti, mutta sumupullo hajosi innokkaasta sumuttelusta!!
Taimenkasvattaja

Toimii!! Tehostin liemen vielä tilkalla ruokaöljyä. Pitäisi tehota myös härmään

Yks hyvä keino on pistää presutoppa eli irtotupakkaa lillumaan veteen ja antaa päivän olla ja pistää sumutepulloon ja sillä suihkutella.Kun tupakkaa kasvatin niin iha sama mikä ötökkä oli palturitupakassa niin kaikki ötökät oli kuollu.

Seitsenpistepirkot syö kirvoja. Jos satun löytämään puutarhasta tällaisen pikku kaverin, vien sen aina kirvojen vaivaamien kukkien nupuille ja versoille aterioimaan 🙂

Kumpaa hedelmää puu kantaa jatkossa, juuren/rungon vai vartetun oksan? Itse mietin että juuren, nuori opiskelijani olettaa oksan(sen vartetun oksan) Kiitos vastauksesta 😃

Raid super on ainut joka auttaa heti,ei vain enää mistään saa.

Kommentoi juttua: Kirvojen torjunta onnistuu kotikonstein – nappaa parhaat vinkit ja häädä kirvat pois!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X