Puutarha

Onko komposti jäässä? Ei hätää, jäätyneen kompostin käynnistys on yllättävän yksinkertaista

Yllättikö pakkanen, ja kodin pihalta löytyy jäätynyt komposti? Asiantuntijan vinkkien avulla jäätyneen kompostin käynnistys sujuu helposti.

Talvipakkasten iskiessä tuhansissa suomalaisissa kodeissa saattaa olla edessä odottamaton yllätys: pihalla seisoo jäätynyt komposti. Moni varmasti miettii, mitä jäätyneelle kompostille tulisi tehdä ja vioittuuko laite kylmettymisestä.

Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula rauhoittelee kompostorin käyttäjiä: Laite ei vioitu jäätymisestä, eikä siinä syntyvä kompostimulta mene kylmettyessään pilalle.

Kompostia voi käyttää tavalliseen tapaan, vaikka se on jäässä. Kompostin sulatus on ajankohtaista vasta sitten, kun tila kompostorissa alkaa loppua.

Mistä tietää, että komposti on jäässä?

Kompostorin jäähtymisen huomaa pakkasella siitä, että sen sisällä olevat ainekset eivät höyryä, kun laitteen kannen avaa, ja lämpömittari näyttää nollaa astetta.

”On täysin normaalia, että komposti hyytyy välillä. Multaa muodostuu laitteessa aaltoillen, välillä lämpötila on korkeampi ja välillä matalampi”, Kerttula kertoo.

Kompostoitumista tapahtuu aina silloin, kun kompostorin lämpötila on plussan puolella. Kompostorin peruslämpötila on keskimäärin 20–50 astetta. Lämpimimmillään asteluku voi olla 70, kun kompostoituminen on kiivaimmillaan.

”Jäätyessään kompostorin sisältämä aines ei kuole vaan se menee lepotilaan huilailemaan. Kompostoitumisprosessi käynnistyy aina uudelleen, kun kompostorissa on riittävästi hajotettavaa.”

Lue myös: Mitä kaikkea kompostiin saa laittaa ja mitä ei? Katso kattava listaus

Jäätyneen kompostin käynnistys onnistuu kuumilla vesipulloilla

Jäätyneen kompostin käynnistys on helppoa. Lämmitystä varten tarvitaan kuumalla vedellä täytettyjä pulloja tai kanisteri. Pullot tai kanisteri haudataan kompostoriin, jolloin niiden lämpö saa kompostissa olevat pieneliöt heräämään ja maatumisprosessi lähtee uudelleen käyntiin.

Vaihda vesiastioihin uusi kuuma vesi päivittäin muutaman vuorokauden ajan.

”Kompostoriin ei tule kaataa kuumaa vettä. Vesi kastelee kompostimassan ilmattomaksi, ja pakkasella se jäätyy helposti uudelleen”, Kerttula muistuttaa.

Jäätynyt komposti voi käynnistyä itsekseen. Kun kompostimassassa on riittävästi ilmatilaa, pieneliöt aktivoituvat ja mullan muodostumisprosessi lähtee uudelleen käyntiin.

Miten kompostin jäätymistä voi ehkäistä?

Jotta komposti toimii parhaalla mahdollisella tavalla ympäri vuoden, sinne tulee viedä säännöllisesti biojätettä. Biojäte tulee peittää kuivikkeella.

”Jos kompostiin ei viedä jätettä säännöllisesti, pieneliöt eivät saa riittävästi ravintoa, ja ne menevät nälissään lepotilaan. Jotta komposti pysyy toiminnassa, sinne pitää viedä biojätettä 3–4 kertaa viikossa”, Kerttula ohjeistaa.

Kuivike kannattaa ripotella jätteen päälle. Se pitää jätteet ilmavina ja toimii lämpöeristeenä. Lisäksi pieneliöt tarvitsevat sitä voidakseen hyvin.

”Tehokuivike ja kompostiheräte ovat avuksi talvikaudella. Ne sisältävät aineksia, joista pieneliöt saavat energiaa ja tehostavat niiden toimintaa.”

Muista nämä, kun kompostoit talvella

”Jos pohjalle kertyy jäähtynyttä kompostimassaa, ja sitä ei oteta pois, se voi jäädyttää helposti koko kompostorin. On tärkeää, että jäte kiertää astiassa koko ajan: astiaa täytetään riittävän usein biojätteellä päältä, jäte kompostoituu matkalla alas, ja valmis kompostimulta poistetaan pohjalta.”

Lue myös Annan juttu: Leikkaatko leivästä homeisen kohdan pois vai lentääkö koko leipä biojätteeseen? Näin asiantuntija itse tekisi

Jäätyneen kompostin käynnistys.
Kompostiin pitää viedä riittävän usein jätettä, jotta se pysyy hyvin toiminnassa. © Biolan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko komposti jäässä? Ei hätää, jäätyneen kompostin käynnistys on yllättävän yksinkertaista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.