Puutarha

Kesäkukka-amppelit sopivat moneen paikkaan – katso 10 vaihtoehtoa aurinkoon, puolivarjoon ja varjoon

Amppelikukat ovat pienen pihan tai parvekkeen pelastus, sillä ne voi kiinnittää vaikkapa kattoon, pergolan rakenteisiin tai räystään alle – ja alla voi kasvattaa muita kasveja.

Kesäkukka-amppelit ovat suosittuja, sillä ripustuspaikkoja löytyy pienemmistäkin pihoista tai parvekkeilta. Liian hankalasti saavutettavaan paikkaan ei amppelia kannata sijoittaa, jotta ulotut kastelemaan ilman tikkaita.

Amppeleihin sopivien kasvien lajivalikoima on runsas. Erityisen hyvin amppeleihin sopivat yksivuotiset, rentokasvuiset kesäkukat. Toki hyötykasvejakin voi amppeleissa viljellä.

Kokosimme yhteensä 10 kukkavaihtoehtoa aurinkoon, puolivarjoon tai varjoon.

Lue myös: Haluatko amppelin, joka kukoistaa läpi kesän? Nappaa vinkit amppelin hoitoon ja amppelipuutarhan perustamiseen

Kesäkukka-amppelit aurinkoon

Aurinkoinen paikka sopii useimmille lajeille, joiden kauneus on kukissa.

Monet aurinkoisen paikan lajit voi sijoittaa puolivarjoon, jossa ne viihtyvät jopa paremmin kuin auringossa – kasteluakaan ei tarvita niin paljon.

Jos valoa on puolestaan liian vähän, kukinta kärsii. Jos kukinta hiipuu, nosta amppeli valoon.

Riippapelargoni (Pelargonium) on paahdepaikan ykkösvalinta. Riippapelargonilla on tavallista pelargonia paksummat lehdet, joten se ei ole niin herkkä nuutumiselle. Kukat ovat punaiset, vaaleanpunaiset, liilat tai valkoiset. Vaikka laji sietää kuivahtamisen, kastele ja lannoita sitä säännöllisesti. Kuihtuneet kukat lähtevät kevyesti nyppäisemällä.

Riippapelargoni
© Suvi Laine

Riippaverbena eli rautayrtti (Verbena) kukkii runsaasti aurinkoisessa paikalla. Se selviää puolivarjossakin, mutta liian pimeässä kukinta taantuu. Pallomaiset kukinnot ovat punaiset, liilat, aprikoosit tai valkoiset. Lehdet ovat pienehköt, mikä auttaa kasvia kestämään aurinkoa. Kuihtuneet kukat taitetaan pois.

Riippaverbena eli rautayrtti
© iStockphoto

Amppelivaula (Asarina) on nyt suursuosikkki. Se on auringossa viihtyvä laji, jonka lehdistö on hyvin rehevä. Torvimaiset kukat ovat purppuranpunaiset tai valkoiset. Amppelivaulan versot kasvavat pitkiksi, joten kasvin voi istuttaa myös kesäköynnökseksi ruukkuun ja ohjata tukeen. Kukat poistetaan nyppimällä ne kokonaisina, verholehtiä myöten.

© iStockphoto

Amppelineilikka (Dianthus) sietää paahdetta. Sen versot ovat kuten neilikoilla, pienilehtiset eivätkä kovin köynneliäät. Joustavat kukkaversot oikeastaan kaartuvat hieman alaspäin, ja kun niitä on paljon yhtä aikaa kukassa, amppelista tulee kukkien täyttämä pallo. Neilikan kuihtuneet kukat kannattaa leikata versoineen oksasaksilla.

kesäkukka-amppelit
© Pauliina Salonen

Kesäkukka-amppelit puolivarjoon

Puolivarjossa kasvit eivät ole niin alttiita kuivumiselle. Jos amppeli ei ole koko päivää auringossa, se säästää mullan vesivaroja.

Lajit, jotka eivät pidä paahteesta, viihtyvät puolivarjossa jopa paremmin kuin auringossa. Monet ohut- ja isolehtiset lajit ovat puolivarjossa parhaimmillaan.

Miljoonakello eli pikkupetunia (Petunia) on jo pitkään ollut hyvin suosittu, helppohoitoinen ja runsaasti kukkiva amppelikasvi. Se sopii amppeliinkin, vaikka versot eivät ole kovin pitkät. Kukat voivat olla monen väriset, ja lajikkeita on kerrannaiskukkaisiakin. Laji viihtyy hyvin myös auringossa, kun saa tasaisen kastelun. Miljoonakello kukkii, vaikkei kuihtuneita kukkia nypitä.

Kesäkukka-amppelit: miljoonakello
© Jarmo Wright

Lumihiutale (Sutera) nauttii puolivarjosta. Paahteessa se kärsii, ja kukat saattavat kuihtua kuivuudessa. Jos näin käy, nosta kasvi varjoon ja kastele. Kuihtuneet kuvat voi varistaa pois. Lajikkeet ovat sini-, liila-, vaaleanpuna- tai valkokukkaisia. Kerrannaiskukkaiset lajikkeet ovat erityisen näyttävät. Kun kasvi voi hyvin, sen kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä.

Lumihiutale amppelissa
© Norman Ojanen

Riippalobelia (Lobelia) on vanhan ajan amppeli-ja reunuskasvi, josta on kehitetty yhä uusia lajikkeita. Riippalobelia viihtyy puolivarjossa, jolloin sen multa ei kuivu ja kasvi nuudu. Aurinkokin sopii, kun tainta kastellaan säännöllisesti. Jos versot ränsistyvät, ne kannattaa leikata lyhyeksi, jolloin kasvi uusiutuu. Tummansiniset, taivaansiniset ja valkoiset lajikkeet ovat yleisimmät, mutta myös punertavia lajikkeita on tarjolla. Lobeliasta ei tarvitse nyppiä kuihtuneita kukkia.

Riippalobelia amppelissa
© Jorma Marstio

Varjo suosii reheviä ja lehteviä kasveja

Varjossa näyttävimpiä ovat kesäkukkalajit, jotka loistavat ennen kaikkea lehdistöllään. Kukinta on varjon kasveilla harvemmin näyttävä, mutta toisaalta lehdistön rehevyys tuo pihaan tai parvekkeelle vehreyttä. Varjossa kaikkien lajien kastelutarve on niukempi kuin auringossa.

Riippaverenpisara (Fuchsia) paras kukkiva valinta varjoon. Etenkin, jos taimi hankitaan valmiiksi kukkivana, se jatkaa kukintaansa vähässäkin valossa. Verenpisaroiden kukat ovat punaiset, liilat tai valkoiset, usein kukassa yhdistyy kaksi-kolme väriä. Kukinnan jatkuvuuden takaamiseksi kuihtuneet kukat tulee poistaa säännöllisesti kantaa myöten.

Kesäkukka-amppelit: verenpisara
© Hanna Maunuksela

Muratti (Hedera) menestyy hyvin varjossa. Kauneusarvo on lehdistössä, ja laji kannattaa hankkia valmiiksi pitkäversoisena, sillä sen kasvu on hidasta. Lajikkeita on vihreälehtisiä sekä valko- tai keltakirjavia. Kirjavat lajikkeet tarvitsevat enemmän valoa kuin vihreät. Murattien kasvualusta tulee pitää tasaisen kosteana. Taimet voi talvettaa viileässä ja valoisassa paikassa.

Muratti
© Pekka Mustonen

Hopeaputous eli hopeavitja (Dichondra) hankitaan myös valmiiksi riippaversoisena taimena. Hopeanväriset lehdet ovat kasvin suosion salaisuus. Hopeaputouksen voi sijoittaa aurinkoonkin, mutta se on yksi suosituimmista varjon lajeista. Kesän puutarhassa karaistunut taimi kestää hyvin syksylläkin. Lajia myydään myös syysistutuksiin.

Hopeavitja eli hopeaputous
Amppelikukkia voi käyttää myös ruukun reunalla. © Jarmo Wright

Lue myös Anna.fi:stä: Arvaatko Suomen myydyimmät kesäkukat? Yksi uusi tulokas hiipi pihoille suoraan sisustuslehdistä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kesäkukka-amppelit sopivat moneen paikkaan – katso 10 vaihtoehtoa aurinkoon, puolivarjoon ja varjoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.