
Kirsikkapuu viihtyy Pohjolassakin – näin saat sen kukoistamaan
Kirsikkapuu tuo ensimmäisenä mieleen upean keväisen kukinnan. Aurinkoisella paikalla voit saada oman kirsikkapuusi menestymään.
Kirsikkapuu on puutarhan siro ja hidaskasvuinen kaunotar. Japanilaiset arvostavat vaaleanpunaisena kukkivien japaninkirsikoiden kukintaa, mutta meillä perinteiset, ihailua keräävät japanilaiset kirsikat ovat talvenarkoja.
Kestävin vaaleanpunakukkainen japanilainen kirsikka on rusokirsikka ’Prunus sargentii’. Kuriilienkirsikka ’Prunus nipponica var. kuriliensis’ lukeutuu vaaleanpunakukkaisten kirsikoiden siroimpiin ja kestävimpiin.
Maan eteläosissa, suojaisilla paikoilla voi kokeilla kasvattaa muita japanilaisia kirsikoita. Vaaleanpunakukkaiset kirsikat ovat koristekirsikoita, eivätkä tuota syötävää luumarjaa. Sen sijaan kestäviä valkokukkaisia lajeja ja lajikkeita on enemmän saatavilla sekä koriste- että satokäyttöön.
Lue myös: Lehdet ja versot ruskettuivat – tekeekö kirsikkapuu kuolemaa?
Hapankirsikoiden maku on makeimmillaan aivan kypsänä.
Kirsikkapuu voi tuottaa makeita ja happamia kirsikoita
Syötävät kirsikat jaetaan hapankirsikoihin ’Prunus cerasus’ ja makeakirsikoihin ’Prunus avium’. Hapankirsikat jaetaan vielä kuulasmarjoihin eli amarelleihin ja morelleihin. Morellikirsikoiden luumarjojen mehu ja malto on tummaa ja itse marja hyvin tumma. Amarellikirsikat puolestaan ovat vaaleanpunaisia tai punaisia, mehu vaaleaa ja kirkasta.
Suurimmaksi osaksi meillä kasvatettavat kirsikkalajikkeet ovat nimenomaan hapankirsikoita, mutta vähitellen saataville on tullut kestävämpiä makeakirsikkalajikkeita Kanadasta, Baltian maista ja Venäjältä. Hapankirsikat sopivat nimestään huolimatta tuorekäyttöön, joskin maku on makeimmillaan aivan kypsänä.
Muista suojata kirsikkapuun sato
Kaikki kirsikat pölyttyvät paremmin, kun puutarhassa on useampia samaan aikaan kukkivia kirsikkapuita pölytyksen varmistamiseksi.
Valitse kirsikkapuulle suojaisa ja aurinkoinen kasvupaikka.
Osa lajikkeista on itsepölyttyviä, mutta ne hyötyvät myös ristipölytyksestä. Satoa pääsee keräämään yleensä heinä-elokuussa. Sato kannattaa suojata verkoilla tai kypsymisen suhteen on syytä olla valppaana, sillä myös linnut ovat nopeasti herkuttelemassa luumarjoilla.
Lue myös Annan juttu: Pihallasi voi kasvaa supermarja: marja-aronia sisältää enemmän antioksidantteja kuin mikään muu marja tai hedelmä
Juttu on julkaistu Kotiliedessä 8/20.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kirsikkapuu viihtyy Pohjolassakin – näin saat sen kukoistamaan