Puutarha

Mikä ihmeen kylvörulla? Onnistu esikasvatuksessa somessa villinneen kikan avulla

Taimien esikasvatus kylvörullalla on helppoa ja halpaa. Taimet kasvavat kankaasta kierretyssä rullassa, josta ne on kätevä istuttaa lopulliseen kasvupaikkaansa. Testasimme herneen kasvatusta kylvörullassa. Katso videolta, miten kokeilu onnistui!

Kylvörulla on hauska esikasvatuskikka, joka on innostanut viherpeukaloita sosiaalisessa mediassa viime aikoina.

Esimerkiksi Farida Soberin Instagramissa jakamat videot ovat olleet suosittuja. Hän näyttää videoillaan, kuinka hän on esikasvattanut kylvörullien avulla esimerkiksi sipulin, sellerin, munakoison ja tomaatin taimia.

Kysyimme puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuorelta, miten kylvörulla toimii ja kokeilimme herneen ja tuoksuherneen kasvatusta kylvörullan avulla.

Lue myös: Kevät tulee ja sormet syyhyävät, mutta voiko ja kannattaako jo istuttaa? Katso, milloin on taimien oikea istutusaika

Katso videolta, miten taimia esikasvatetaan kylvörullalla:

Kylvörulla on avuksi kasvien esikasvatuksessa

Taimien esikasvatus kylvörullalla vie vähän tilaa ja se on edullista. Kaupasta tarvitsee ostaa vain rullan materiaalina käytettävä kangas, siemenet ja multaa.

Kylvörulla helpottaa myös taimien istutusta. Erilliset taimet on helppo irrottaa yksitellen rullasta ja siirtää kasvupaikalleen siten, että kasvien juuret pysyvät ehjinä.

Yhtenä rullakasvatuksen etuna on myös se, että itäviä taimia voi kastella helposti alakautta.

”Kylvörullaa käytettäessä esikasvatuksen onnistumisprosentti voi olla parempi. Koska taimet ovat rullassa erillisinä, ne kasvavat vahvoina ja niiden juuret saavat syvyyttä”, Taulavuori sanoo.

Samaan rullaan voi halutessaan laittaa useampia lajeja. Rullasta voi poistaa ja istuttaa ensin ne kasvit, jotka ovat kasvaneet muita nopeammin. Esimerkiksi porkkanan itäminen kestää kauan, kun taas papu ja herne kasvavat todella nopeasti.

Lue myös anna.fi: Onko kaupan yrtit mahdollista saada kasvamaan kotona? Kokeilimme asiantuntijan neuvoja – ja yllätyimme iloisesti

Kylvörulla soveltuu parhaiten nopeakasvuisille ja pienikokoisille lajeille

Kylvörullassa voi kasvattaa periaatteessa kaikkien kasvien siemeniä, mutta parhaiten kylvörulla sopii sellaisille kasveille, jotka eivät kasva kovin isoiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi kaalikasvit, salaatit, avomaan vihannekset, herne ja maissi.

”Voimakaskasvuiset ja leveälehtiset kasvit, kuten kurkut ja kurpitsat eivät sovi kovin hyvin esikasvatettavaksi kylvörullaan, sillä ne tarvitsevat pitkän kasvatuksen ja vievät paljon tilaa”, Taulavuori sanoo.

Samoin on paprikan ja tomaatin laita.

”Jos näitä kasveja haluaa kasvattaa kylvörullalla, ne on hyvä siirtää kasvupaikalle tai isompaan ruukkuun heti, kun ne ovat alkaneet itää.”

Kylvörulla.
Kylvörullan materiaalina voi käyttää puutarhakäyttöön tarkoitettua maisemointikangasta. © Anni Reenpää

Lue myös: Näistä kasveista puutarha-alan ammattilaiset intoilevat tänä vuonna – mukana sekä hyöty- että koristekasveja

Valitse kylvörullaan oikeat materiaalit

Puutarhanhoitoon tarkoitettu maisemointikangas tai harsokangas ovat parhaimmat materiaalivalinnat kylvörullaan. Pakkausmuovia ei suositella käytettäväksi kylvörullaan, sillä muovin käytöstä voi päätyä mikromuoveja maaperään.

Muita kylvörullaan sopivia materiaalivaihtoehtoja ovat aaltopahvi sekä tiivis ja jämäkkä kangas.  

”Pahvia voi tosin olla vaikea käyttää, sillä se ei taivu. Kankaan huokoinen koostumus taas voi aiheuttaa juurille vaurioita, ja se on myös löysää materiaalia, joka voi saada korkeamman rullan kallistumaan”, Timo Taulavuori toteaa.

Tuore taimimulta on paras multavalinta, sillä se on riittävän ilmavaa veden ja ilman kulun kannalta, ja se ei sisällä liian vahvoja lannoitteita.

Näillä ohjeilla onnistut!

Tarvikkeet:

Tee kylvörulla näin:

 1. Leikkaa kangas sopivan kokoiseksi. Kylvörullan optimaalinen korkeus on 20–25 senttimetriä ja sopiva rullan paksuus on noin 15–50 senttimetriä. Kylvörullan pituus riippuu siitä, kuinka monta taimea haluat kasvattaa ja kuinka tiheästi haluat niiden kasvavan rullassa. Harsokangas on ohutta materiaalia, joten se kannattaa taittaa kaksin- tai nelinkertaiseksi.
 2. Levitä kangas pöydälle. Levitä kankaan päälle noin 1,5–2,5 senttimetriä taimimultaa. Tiivistä multaa painelemalla, jos se on kovin kuohkeaa. Näin saat rullasta jämäkän paketin.
 3. Ripottele kasvin siemenet multaan siemenpussin ohjeiden mukaisesti. Halutessasi voit laittaa rullaan siemeniä ohjetta tiheämmin.
 4. Rullaa kangas kääreeksi. Sopiva kierrosten määrä on noin 5–7. Riittävä kierrosten määrä takaa sen, että rulla pysyy tukevasti pystyssä.
 5. Sido rullan ympärille naru tai kuminauha, jotta rulla pysyy hyvin kasassa, ja sen reunat eivät pääse repsahtamaan.
 6. Laita kylvörulla pesuvatiin tai reunalliseen astiaan. Kastele kylvörulla siten, että se on täysin märkä ja astian pohjalle jää vettä.
 7. Peitä rulla halutessasi läpinäkyvällä rei’itetyllä muovilla tai lasilla. Jos peität rullan lasilla, muista jättää ilmarako sopivaan kohtaan. Taimet voivat homehtua, jos ne on peitetty liian tiiviisti.
 8. Aseta kylvörulla huoneenlämpöön ja valoisaan paikkaan, johon ei osu kova auringon paahde. Lämpö edistää siementen itämistä.
 9. Kastele kylvörullaa päältä siementen itäessä. Voit myös halutessasi sumuttaa pintamultaa. Kun taimet ovat alkaneet kasvaa, altakastelu riittää niiden vedensaanniksi.
 10. Tarkista parin päivän välein kylvörullan kosteus. Rullan pinta ei saa kuivahtaa ollenkaan itämisvaiheen aikana. Vettä voi olla astian tai vadin pohjalla koko ajan muutaman sentin verran. Kun taimet ovat kasvaneet noin viiden senttimetrin mittaan, rullan voi antaa välillä kuivahtaa, jolloin taimien juuret kasvavat paremmin.
 11. Itäminen voi kestää muutamasta päivästä pariin viikkoon. Eri kasvilajit itävät eri aikaan, tarkista kasvattamiesi kasvien itämisaika siemenpussista. Taimia olisi hyvä kasvattaa kylvörullassa ainakin kahden viikon verran.
 12. Jos kasvi alkaa kasvaa liian rajusti, kasveja voi karaista viemällä rullan muutamaksi tunniksi ulos ja lisätä ulkona oloaikaa seuraavina päivinä asteittain. Kun rullia ulkoiluttaa, taimien kasvu jämäköityy ja hidastuu. Jos ulkona on pakkasta tai kylmä tuuli, suojaa rulla harsolla.
 13. Voit istuttaa taimet lopulliselle kasvupaikalleen, kun ne ovat kasvaneet noin 5–15 senttimetrin mittaisiksi ja niissä on sirkkalehtien lisäksi jo muutamia kasvulehtiä. Irrota taimet yksitellen rullasta ja istuta esimerkiksi kasvimaalle tai viljelylaatikkoon ilmojen lämmettyä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä ihmeen kylvörulla? Onnistu esikasvatuksessa somessa villinneen kikan avulla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.