Puutarha

Lehtokotilot riesana puutarhassa? Katso 5 vinkkiä, joiden avulla pääset niistä eroon

Lehtokotilot ovat merkki keväästä ja kasvukauden alusta. Limaiset ryömijät voivat saada puutarhassa tuhoa aikaan. Näillä vinkeillä torjut kotilot.

Lehtokotilot ovat hyvin yleinen löytö keväällä ja kesällä kukkapenkissä ja kasvimaalla. Lehtokotilo on nilviäislaji, joka nakertaa lehtiin reikiä ja tuhoaa kasvustoa. Lehtokotilot on hyvä poimia pois heti, kun ne huomaa, koska yksi kotilo voi tarkoittaa sataa lisää kesän aikana.

Lue myös: Omia lajitovereitaankin popsiva espanjansiruetana on puutarhurin kauhu – kasveja tuhoava tappajaetana voi olla vaarallinen myös ihmisille

Lehtokotilo pitää erityisesti pehmeälehtisistä kasveista. Lehtokotiloiden torjunta onnistuu helpoiten joko poimimalla niitä tai estämästä niiden kulku puutarhaan.
Lehtokotilot pitävät erityisesti pehmeälehtisistä kasveista. Kuva: iStockphoto

”Lehtokotilot lisääntyvät koko kesän ajan ja ovat monessa puutarhassa jatkuva riesa. Kosteina kesinä niitä esiintyy enemmän kuin muulloin. Niistä ei pääse helpolla kokonaan eroon”, puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori sanoo.

Joitain keinoja lehtokotiloiden vähentämiseen kuitenkin on. Taulavuori kertoo parhaat vinkkinsä.

Lehtokotilot kuriin: 5 vinkkiä torjuntaan

Lehtokotilot viihtyvät kosteissa, varjoisissa ja melko lämpimissä paikoissa, joissa niiden on helppo liikkua ja lisääntyä. Lehtokotiloita voi karkottaa tekemällä olosuhteet niille epäsopiviksi tai houkuttelemalla niitä puutarhan ulkopuolelle paremmilla olosuhteilla.

Tässä 5 vinkkiä, jotka saavat lehtokotilot tiehensä:

1. Lehtokotiloiden torjunta: Kerää ja hävitä

Taulavuoren mukaan paras keino päästä eroon lehtokotiloista on niiden päivittäinen poimiminen. Kun kasveissa huomaa tuhoa, täytyy reagoida heti, ja poimia lehtokotilot pois puutarhasta, kasvihuoneesta tai viljelysmaalta.

Jos kotilot ovat tyhjiä, niitä ei tarvitse kerätä, sillä kotilot maatuvat ja muuttuvat lannoitteeksi.

Näillä luonnonmukaisilla keinoilla lehtokotiloita voi houkutella samaan paikkaan:

Mitä lehtokotiloille sitten tehdään? Yksi keino on laittaa ne kiven päälle ja astua päälle. Litistyneet lehtokotilot menevät nopeasti lintujen suihin.

Tässä muita vaihtoehtoja lehtokotiloiden hävittämiseen:

Kuolleet lehtokotilot voi laittaa sekajätteeseen tai kompostiin muiden jätteiden joukkoon.

Lue myös: Myyrä uhkaa puutarhaa – näin torjut myyrät sekä korjaat niiden vahingot

2. Estä lehtokotiloiden kulkua

Lehtokotilo viihtyy kosteissa paikoissa, koska sen on helppo liikkua kostealla pinnalla. Siksi lehtokotiloiden kulkua voi estää tai hidastaa lisäämällä puutarhaan tai viljelyalueelle kotiloille epämukavan tuntuista aluetta.

Estä lehtokotiloiden kulkua näin:

3. Älä luo lehtokotiloille varjoisia piiloja

Lehtokotilot viihtyvät varjoisissa paikoissa, kasvien tai puiden suojassa. Varjoisissa paikoissa lehtokotilot nauttivat aamukosteudesta.

Yksi keino välttyä lehtokotiloilta on välttää kasvilajeja, jotka luovat varjostavia kattoja. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi vuorenkilpi ja kuunlilja. Voikukkia kannattaa kitkeä pois, koska lehtokotilot viihtyvät niiden lehtien suojassa.

Pihalta kannattaa myös poistaa ylimääräiset jätealueet, joiden alle lehtokotilot mielellään kerääntyvät.

Lue myös: Omenapuiden ruiskutus esti tuholaiset – Päivi hämmästyi, millaisen sadon kevätruiskutus sai aikaan

4. Houkuttele lintuja

Usein vastaus tuholaisten torjuntaan löytyy muiden lajien houkuttelemisesta paikalle. Lehtokotilo maistuu muun muassa linnuille, siileille ja käärmeille.

Lintuja voi houkutella laittamalla linnunpönttöjä, ja ruokkimalla niitä talven aikana. Lehtokotilot kannattaa ensin talloa kiveä vasten, jotta linnut voivat helpommin viedä ne mennessään.

5. Ennaltaehkäise lehtokotilot ja valitse taimet ja kasvit harkiten

Kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos haluat ennaltaehkäistä lehtokotilot ja niiden aiheuttamat tuhot.

Yleensä lehtokotiloille maistuvat parhaiten pehmeälehtiset kasvit ja huonommin kiiltävät, karvapeitteiset ja kovalehtiset kasvit.

Toinen hyvä keino välttää täystuhoa on kasvattaa monipuolinen puutarha, jossa on monia lajeja. Tällä tavalla kotilot saattavat syödä ainoastaa lempikasvinsa, ja muut saavat jäädä rauhaan.

Ennaltaehkäisyssä huomio on hyvä kiinnittää ostettuihin taimiin.

Ennen kuin istutat uuden taimen multaan, tutki pintamulta hieman pintaa raaputellen. Jos pinnalla näkyy pieniä vaaleita helmiä, taimi kannattaa upottaa veteen ja hölskyttää vanha multa pois juurista. Tällä tavalla taimiruukuissa olleet kotilot eivät kulkeudu puutarhaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lehtokotilot riesana puutarhassa? Katso 5 vinkkiä, joiden avulla pääset niistä eroon

N.N.

Ämpärissä ei kyllä ole lehtokotiloita, olisko valkohuulitarhakotiloita.

Anni Reenpää

Hei! Kiitos paljon kommentista! Poistamme kuvan.

Puutarhuri

Eilen (7.5.) Yle:n lähetyksessä haastateltiin biologia, joka kumosi kolme edellä esitellyistä torjuntakeinoista.
1. Lehtokotilot eivät ole erityisen juoppoja.
2. Kalkki on hyvästä kotiloille. Kotilo kerää kalkkia pehmeällä anturallaan ja käyttää sitä kilven kasvuun ja vahvistamiseen. Mitä parempi kunto, sitä enemmän tuhoja.
3. Tuhkassakin on kalkkia, kts. edellinen kohta.

Kalkki ja tuhka molemmat liestyvät sateessa nopeasti, eivätkä enää estä kotiloiden kulkua. Tehokkain torjunta-aine em. biologin mielestä on koivutisle. Myös rautafosfaatti torjuu kotiloita, mutta sen runsaan ja pitkäaikaisen käytön seurauksista ei ole tutkittua tietoa. Saattaa ola, että tulevaisuudessa sen todetaan aihettavan haittaa ympäristölle.

Toimituksen kannattaa tarkistaa artikkelin sisältö ja etsiä lisää haastateltavia!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.