Puutarha

Osa puutarhassa käytetyistä muoveista voi olla haitallisia – näin korvaat ne

Maahan laitettavista muoveista haetaan helpotusta puutarhanhoitoon, mutta asiantuntija ei näe syytä niiden käyttöön.

Muovi on tuttu materiaali suomalaispihoilla ja -puutarhoissa. Muoviset kastelukannut, ruukut ja haravat ovat kevyitä kantaa ja liikutella, mikä helpottaa puutarhanhoitoa.

Suodatinkankailla, juuriestematoilla ja maisemointikankailla – jotka ovat tyypillisesti polypropeenia eli muovia – puolestaan yritetään estää rikkaruohojen kasvamista ja puiden juurien tunkeutumista istutusalueille.

Joissain tapauksissa muovilla on paikkansa, mutta tietyissä tilanteissa sen haitat voittavat hyödyt.

Biologi sekä puutarha- ja luontoalan yrittäjä Leena Luoto kertoo, mitkä muovituotteet ovat pihoilla toimivia ja mitä hän ei suosittelisi kenenkään käyttävän sekä millä haitalliset muovit voi korvata.

Lue myös: Puutarhatrendit 2024: Hyvinvointia, villiinnytystä ja sekaistutuksia – kaikkea tätä nähdään pihoilla tänä vuonna

Muoviset käyttöesineet ajavat hyvin asiansa

Muovisista käyttöesineistä, jotka kulkevat maan pinnalla, ei Luodon mukaan tarvitse tuntea tuskaa.

”Itsellänikin on yli 20 vuotta vanhat muoviset ruukut, jotka kestävät yhä. Kukkaruukut ja kasvatusastiat, jotka on suunniteltu käyttötarkoitukseensa, kestävät multaa, kasvien juurieritteitä ja lannoitteiden liukenemisen”, Luoto kertoo.

Hän kehottaa tarkistamaan, että omalta pihalta löytyy nimenomaan kasveille tarkoitettuja ruukkuja ja astioita. Esimerkiksi laastipaljut on tarkoitettu laastille, eivät kasvatuksen eivätkä myöskään käyttöveden säilytykseen.

”Ne koostuvat aineseoksista, joista voi liueta haitallisia aineita multaan. Mullan pieneliöt voivat kärsiä niistä, ja niitä voi kulkeutua kasviin sen juurten kautta. Nykyään laastipaljujen myyjät ovatkin laittaneet tuotetietoihin käyttörajoitukset.”

Muovi puutarhassa
Muovinen kastelukannu on esimerkki hyvästä muovituotteesta. © iStock

Maahan laitettava muovi voi olla paitsi tarpeeton myös haitallinen

Erilaiset suodatin- ja katekankaat voivat kuulostaa puutarhanhoitoa helpottavilta, mutta niiden onni on usein lyhytaikainen. Rikkaruohot löytävät lopulta tiensä huokoisen muovin läpi.

”Aluksi rikkaruohot voivat kyllä taantua, mutta niiden lisäksi taantuvat myös pienemmät otukset eli maaperän eliöt. Esteiden rakentaminen maaperään materiaaleilla, jotka eivät siellä ole olleet, ei ole hyvä juttu.”

Muovit muodostavat maaperään esteitä ja voivat vaikuttaa maaperän kaasujen vaihtoon. Maaperän ilmamäärä vaikuttaa siellä elävien eliöiden, kuten lierojen ja ravinteita kierrättävien mikrobien hyvinvointiin. Lisäksi kasvien juuret tarvitsevat happea, jotta kasvit pystyvät yhteyttämään.

”Ilmava maa toimii niin kuivalla kuin sateisellakin kasvukaudella tiivistynyttä maaperää paremmin. Kun tämä kaasujenvaihto muovin alla heikkenee, maan kasvukunto heikkenee.”

Muovit hapertuvat maassa ajan kuluessa, ja niistä vapautuu mikromuovia maaperään.

Muoveista voi olla kasvatettaville kasveille välitöntäkin haittaa. Esimerkiksi musta mansikkamuovi voi kuumana kesänä aiheuttaa mansikan juurten kuumenemisen niin, että ne lopettavat kasvamisen.

”Muovin alla lämpötila voi nousta lähemmäs 70 asteeseen.”

Muovin pitkäaikaisia vaikutuksia ei vielä tiedetä

Aina kun ajatuksissa on laittaa maahan muovia, Luoto kehottaa harkitsemaan asiaa vielä hyvin tarkkaan.

”Miksi muovia pitäisi laittaa maan alle tai pinnalle? Tiedämmekö varmasti, miten se käyttäytyy? Entä millaiselta se näyttää useamman vuoden tai vuosikymmenen päästä?”

Maahan laitettavien muovien käyttöikä on lyhyt, eikä tutkimuksia niiden pitkäaikaisista vaikutuksista ole.

”Miettivätköhän seuraavat sukupolvet, että me olimme ihan pöhköjä? Hyönteismyrkky DDT:kin oli ihanaa 1970-luvulla ja siitä kärsitään yhä. Maa tänne jää meidän jälkeemme.”

Lue myös Anna.fi: Säilytätkö ruokaa vanhoissa jäätelörasioissa tai muissa muovipakkauksissa? Syy, miksi tulisi välttää

Näillä keinoilla voit korvata muovia kotipuutarhassa

Maahan laitettavaa muovia ei Luodon mielestä tarvitse välttämättä korvata millään, sillä kaikenlaiset esteet maassa ovat turhia. Vaikka sanomalehdet ja aaltopahvi ovat ekologisempia vaihtoehtoja kuin suodatinkankaat, myös ne heikentävät maaperän kaasujen vaihtoa.

Entä sitten biohajoava katekangas?

”Sekin on todellisuudessa muovia, ja sen käyttöikä on 3–5 vuotta. Tämän jälkeen se tarvitsisi teollisen kompostoinnin. Biohajoavien muovien hajoamistuotteiden vaikutuksista maaperään tiedetään vielä hyvin vähän. Todella harva kaivaa biohajoavia katekankaita maasta pois.”

Luoto liputtaa perinteisen puutarhanhoidon, eli kuokkimisen, kitkemisen ja hyvien työvälineiden puolesta.

”Jos selkä ei kestä kitkemistä, pitkävartiset työvälineet ovat hyviä. Esimerkiksi heilurihara on pistämätön väline käytävien rapsuttamiseen, ja pyöröhara sopii rikkaruohojen hävittämiseen.”

Jos erilaisia katteita haluaa käyttää esimerkiksi vähentämään kosteuden haihtumista ja kastelun tarvetta, mansikkamuovin voi korvata esimerkiksi hamppukatteella, oljella tai maatuvalla ruoho- tai puunlehtikatteella.

Myös luonnosta voi ottaa vinkkiä. Siellä pensaiden alle kertyy lehtiä, oksia, käpyjä ja neulasia.

”Esimerkiksi kuivat vaahteranlehdet toimivat hyvin katteena kotipuutarhassa.”

Myynnissä on lampaanvillasta valmistettua katelevyä, mutta sen alla viihtyvät myös etanat. Luoto vinkkaa, että lampaanvillaa voi katteen sijaan käyttää pieninä tuppoina kukkapenkeissä ja kasvilavoissa varastoimaan kosteutta ja helpottamaan kastelua.

Lopuksi Luoto haluaa painottaa, että jokaisen omalla tekemisellä on merkitystä. Vaikka oma piha tuntuisi pieneltä, pienetkin pihat muodostavat yhdessä suuren kokonaisuuden.

”Älä vähättele oman puutarhasi arvoa. Tämä pätee niin hyvässä kuin pahassa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Osa puutarhassa käytetyistä muoveista voi olla haitallisia – näin korvaat ne

Sinun täytyy kommentoidaksesi.