Puutarha

Pakkasen kestävä kevätistutus ei pienestä säikähdä – nämä 4 kukkaa sietävät kylmää

Pakkasen kestävä kevätistutus tehdään kevätkukista, jotka sietävät kylmää. Kokoa näillä vinkeillä puutarhakauden ensimmäinen ruukkuistutus.

Pakkasen kestävä kevätistutus on mukava piristys kodin ulkoportailla. Istutuksen voi tehdä, kun ulkolämpötila on nollan tuntumassa.

Kevätistutus kannattaa tehdä kukista, jotka sietävät hyvin kylmää. Kylmää sietäviä kukkia ovat muun muassa narsissi, tulppaani, orvokki, helmililja ja hyasintti. Myös lumikello kestää kylmää.

Katso videolta, miten pakkasen kestävä kevätistutus tehdään:

Pakkasen kestävä kevätistutus – näin onnistut!

Tulppaanin, lumikellon ja hyasintin sekä helmililjan taimet kestävät parin asteen pakkasen.

Jos pakkasta luvataan enemmän kuin pari astetta, kannattaa ruukku nostaa joko sisään yöksi tai suojata laittamalla ruukun päälle pahvilaatikko tai hallaharsoa.

Jos taimet on säilytetty myymälässä huoneenlämmössä, ne saattavat ottaa nokkiinsa, jos ne siirtää suoraan ulos pakkaseen. Tässä tapauksessa ruukkua kannattaa suojata pienelläkin pakkasella joko nostamalla sen sisään tai peittämällä ruukku hallaharsolla tai pahvilaatikolla yön ajaksi.

Kukkaistutus kannattaa kastella hyvin heti istutuksen jälkeen, sillä sekin parantaa kasvien kylmän sietoa. Tämän jälkeen istutusta ei kannata kastella, koska kastelu venyttää lehtiä turhan pitkiksi.

Myös ruukun valinnalla voi vaikuttaa istutuksen pakkasen kestoon. Mitä pienempi ruukku ja multatila, sen herkemmin istutus jäätyy.

Pakkasen kestävä kevätistutus.
Pakkasen kestävä kevätistutus kootaan kylmää sietävistä kukista, jotka kastellaan huolella istutuksen yhteydessä. © Anni Reenpää

Lue myös: Kevät tulee ja sormet syyhyävät, mutta voiko ja kannattaako jo istuttaa? Katso, milloin on taimien oikea istutusaika

Tarvikkeet:

Tee näin:

  1. Jos ruukun pohjassa on reikä, laita reiän tukkeeksi paperin pala tai kivi. Kaada sitten ruukun pohjalle noin 15 cm ruukkusoraa.
  2. Lisää ruukkuun tuoretta puutarhamultaa. Poista yksi taimi muoviruukustaan ja tarkista, että taimen multapinta tulee noin 5 cm päähän suuren istutusruukun reunasta.
  3. Poista loputkin taimet muoviruukuista ja asettele ne istutusruukkuun haluamaasi järjestykseen. Korkeaksi kasvavat lajit kannattaa asettaa taka-alalle ja matalat lajit etualalle, jotta saat istutuksesta kauniin kokonaisuuden.
  4. Kun taimet ovat paikoillaan, täytä niiden välit mullalla.
  5. Kastele istutus huolellisesti ja siirrä ulos aurinkoiseen paikkaan. Jos pakkasta luvataan enemmän kuin pari astetta, suojaa istutus peittämällä sen pahvilaatikolla tai hallaharsolla tai nosta ruukku sisälle.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pakkasen kestävä kevätistutus ei pienestä säikähdä – nämä 4 kukkaa sietävät kylmää

Lukija317591

Ehkä etelä-suomessa ihan ajankohtainen ajatus mutta täällä pohjoisessa on usein maaliskuussakin vielä -30 asteen pakkasia joten ei kevätistutukset tule mieleen ennen huhtikuun loppua. Metri lunta ja ensimmäinen nollakeli marraskuun jälkeen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.