Kaisa Sorolan puutarha

Kaisa ja Esa rakentavat pihaansa kuin palapeliä: ”Jokainen kivi on kieritelty ja kasvi istutettu moneen kertaan” – katso kuvat yli hehtaarin tontista!

Pikkusievät piperrykset eivät toimi pihalla, jolla on laajuutta yli hehtaari. Kivien ja puiden täyttämän tontin muodonmuutos on toteutettu kesäprojekti kerrallaan.

Kaisa ja Esa Sorola rakentavat pihaansa pala kerrallaan kuin palapeliä. Kärsivällisyys on paikallaan, sillä tontilla on kokoa hehtaarin verran.

”Emme halua tukkia näkymiä liiallisilla istutuksilla, vaan tilan tuntu ja selkeys saavat säilyä. Tavoitteena on myös helppohoitoisuus”, Sorolat kertovat.

Puukujanteen takaa pilkottava tiiliverhoiltu omakotitalo on rakennettu 1970-luvulla entisen vaivaistalon kivijalan päälle.

Sorolan puutarha

Oleskelupaikat jäsentävät isoa pihaa omanlaisikseen tiloiksi. Puupation seiniksi rakennettiin kevyesti rimoitettu pergola, joka suojaa tuulelta mutta läpäisee valon. Vanhat maitotonkat ovat maalaistalosta kotoisin olevan Kaisan suvun perintöä.

Sorolat ostivat paikan kymmenen vuotta sitten. Talo ja sen historia ihastuttivat ensinäkemältä, mutta villiintyneestä tontista puolisot olivat eri mieltä.

Etelään laskevan tontin koivuista, tammista, kuusista, lehtikuusista ja pihdoista vanhimmat ovat vaivaistalon aikaisia. Monta puuta on kaadettukin, mutta puutavara on hyödynnetty kesäkeittiön ja pergolan rakentamisessa.

Lue myös: Ilmastonmuutos voi tuoda mitä eksoottisimmat lajit sinun takapihallesi – ”Lähestulkoon kaikki kasvit ovat siirtyneet yhden kasvuvyöhykkeen pohjoisemmaksi”

”Olemme istuttaneet tilalle myös uusia lajeja, kuten erikoiskoivuja, -vaahteroita ja -pihlajia sekä tuijia, hemlokkeja ja katajia. Tavoitteena on perustaa ikioma puupuisto.”

Sorolat suosivat myös hyötykasveja: omenia, kirsikoita, luumuja ja päärynöitä. Herukat ja karviaiset versovat alarinteen marjatarhassa. Sadosta on iloa sekä asukkaille että pikkulinnuille.

Sorolan puutarha

Puutarhan vesiallas rakennettiin, kun Esa Sorola keksi siirtää puutarhan rakentamisessa yli jääneet maamassat vesialtaan reunoiksi. Altaan pohjaksi levitettiin allasmuovi, ja reunat siistittiin kivillä.
Altaasta nostetaan kasteluvettä, ja linnut kylpevät siinä mielellään. Iloa tuo myös hiljainen veden solina.

Lue myös: Voiko viiniköynnöksiä kasvattaa Lapissa? Kyllä voi, todistaa sallalainen Jorma ja jakaa parhaat vinkkinsä kotipuutarhureille

Tasanteitakin tarvitaan

Tammelalaispihan istutukset on keskitetty kokonaisuuksiksi. Ne jäsentävät pihaa ja tekevät siitä helppohoitoisen. Avara nurmikko on myös tärkeä, jotta pariskunnan mäyräkoirilla on tilaa temmeltää.

Sorolan puutarha

Kivikkorinteessä talon takana kukkivat maksaruohot, kesäpikkusydämet ja neilikat. Lohkotut kivet löytyivät kukkapenkkejä tehdessä, ja ne lienevät vanhoja vaivaistalon kivijalkakiviä.

Pihan savinen pohjamaa on kivikkoista, mikä on koitunut pihanrakentajien siunaukseksi. Sorolat ovat tukeneet kivillä rinnettä ja penkkejä.

”Tasanteitakin tarvitaan, ettei sora valu rinnettä alas. Etenkin takapiha on niin epätasainen, että rakensimme pation ja pergolan, jotta kahvikuppi pysyisi edes jossain suorassa.”

Sorolan puutarha

Humala verhoilee porttia, joka muodostaa kehyksen sen läpi näkyvälle maisemalle. Puutarhan portit jakavat tiloja ja antavat pihalle ilmettä.
”Portit kutsuvat astumaan peremmälle pihaan”, Kaisa Sorola sanoo.

Elävä maisemataulu

Sorolat ovat tehneet pihatyöt ilman isompia koneita. Kesäkeittiön rakentamisessa auttoivat sukulaiset. Oppia on karttunut myös kantapään kautta.

”Jokainen kivi on kieritelty ja kasvi istutettu moneen kertaan ennen kuin tähän saakka on tultu.”

Juuririkkaruohot ponkaisevat yhä tilaisuuden tullen esiin vanhasta pohjamaasta, joten niiden kasvun estäminen on välttämätöntä.

Sorolan puutarha

Vanhoilla tavaroilla on puutarhassa arvoa koriste- ja käyttöesineinä. Poljettavan ompelukoneen jalasta tuli kätevä kukkapöytä.

Tontin alaosan pelto vaihtaa väriä vuodenaikojen mukaan. Kun illalla istahtaa marjatarhan penkille, peltomaiseman tarkkaileminen tuo levollisen mielen.

”Se on kuin järven pintaa tai omaa sielunmaisemaansa katselisi”, Kaisa Sorola huokaa.

Sorolan puutarha

Aiempien asukkaiden jäljiltä löytyneet jääkaapinovet olivat ruostuneet maattuaan kymmeniä vuosia kosteudessa. Kaunis pinta innoitti Kaisan rakentamaan niistä kasvilaatikoita ja -kehikoita. Ovet kiinnitettiin jämerään puukehikkoon ja syntynyt laatikko täytettiin mullalla. Laatikoissa kukkivat samettikukat ja asterit. Osa kehystää maahan istutettujen puiden ja pensaiden tyviä.

Juttu on julkaistu alun perin Kotiliedessä 18/18.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kaisa ja Esa rakentavat pihaansa kuin palapeliä: ”Jokainen kivi on kieritelty ja kasvi istutettu moneen kertaan” – katso kuvat yli hehtaarin tontista!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X